Klosterveien på Costa Blanca nord

Liker du klostre? Dette er en annerledes klostervei. Ikke en masse triste bygninger, mørke ganger, krusifikser og strenge tunge munkeceller. Nei, her får du se vakker arkitektur, springvann og innsjøer med vannlinjer. klostrene er gjenreist som kunstmuseer og de gir deg et bilde av tiden fra den gang de ble bygget og utover. Vakre skulpturer, malerier og dekorerte tak og vegger får du se på denne klosterveien.

Denne veien, som noen finner like interessant som pilgrimsveien til Santiago de Compostella i Nord-Spania, er ruten du her kjører for å se disse fem unike klostrene som alle ligger rundt byen Gandia nord i Costa Blanca:

1. Klostret Corpus Christi i Llutxent
2. Klostret Sankt Jerónimo de Cotalba i Alfauir
3. Klostret Santa Maria i Simat
4. La Barraca d´Aigues Vives i Carcaixent
5. Klosteret Murta i Alzira

Apostlenes Hester eller Bil
Der er to måter å gjøre unna denne Klosterveien på: Enten så kjører du veien rundt og besøker de fem klostrene på en dag eller så kan du vandre fra det ene til det andre; – en tur på 90 km. Denne ruten heter GR 263 og er klart merket hele veien. Den begynner i Gandia på jernbanestasjonen og ender opp i Alzira hvor du har bussforbindelse videre. Turen går langs en gammel klostervei fra middelalderen; – gjennom særs vakkert terreng og uten for mye stigning. Vil du dele opp turen finnes det flere rimelige overnattingssteder langs veien.

Trenger du leiebil? Garantert billigst

Fem klostere langs Klosterveien. Klostret Corpus Christi i pueblo´n Llutxent. Her lå det første universitetet i Valencia, åpnet av Dominikaner-ordenen i 1422. Selve klostret er bygget i gotisk stil. ved siden av klostret står kirken Corpus Christi. Den ble fredet i 1982. Du finner mere informasjon på tlf. 96 229 4001 eller 96 229 4697. Spør også etter sommer-konsertene.

Sankt Jeronimus klostret ble bygget av hertugen av Gandia i 1388. Det ble bygget for å gi munkene fra Jeronimus klostret i Javea et sted å være. Disse måtte rømme klosteret sitt på grunn av stadige angrep fra nordafrikanske pirater. Men dette nye klosteret ble tryggere, – ligger mye lenger vekk fra Middelhavet og arkitekturen er slik at det er mulig å forsvare seg. Det har små vinduer og beskyttelsesmur på toppen. Det sies at munkene her også ble angrepet, men at de greide å slå maurerne på flukt. Særlig vakker er den gotisk spiraltrappen med utskjæringer. Klostergangen i
Modejar stil er også meget vakker.

Eierne er nå iferd med å restaurere Sankt Jeronimus klosteret og de er kommet godt på vei. Haven med en gotisk akvadukt er meget vakker og sval på varme dager. Visning kan du også få på engelsk hvis ringer på forhånd. Der er også en 20 minutters video som er meget informativ. Ring 96 283 5092 eller 628 578 600. Spør også etter konsertene i sommermånedene. Mere info også www.cotalba.es

3. Santa Maria klostret, i Simat de la Valldigna, er utvilsomt sammen med Jeronimoklosteret de to vakreste klosterne på hele Klosterveien. Santa Maria klostret ble grunnlagt av Jaime II på slutten av 12 hundretallet. I 1835 ble klostret nedlagt og bygningen solgt. I 1991 kjøpte Valenciastaten klosteret og begynte restaureringen av Santa Maria Klosteret. Idag er de ferdige og hva det har utrettet er ganske fantastisk. Stilen er en blanding av gotisk og barokk stil. Slik restaurasjon er en kunst som ikke mange behersker, men her gjør de en fremragende jobb. Klosteret ligger i den lille pueblo´n Simat bare noen km. nord for Gandia på landeveien N332. Du kjører av på CV50 og pueblo´n er ikke langt unna.

Besøket er gratis og det burde ta en times tid å se det hele. Gode parkeringsmuligheter utenfor. Masse fine fotomotiver. Mer informasjon: tlf. 96 281 1636. reservavisitas@didacultural.com
Her kan du også bestille visning med originale drakter. Husk å be om visning på engelsk.

4. Klosteret d´Aigues Vives i Caraixent. Den første bygningen stammet fra 13 hundretallet, men den ble restaurert og endret i det 15.hundretallet. Stilen idag er barokk. Klosteret er ikke lenger i drift, men drives idag som hotell. Derfor er det ikke lett å se det innenfra.

5. Santa Maria de la Murta heter det siste klosteret på veien. Det nær den lille, vakre pueblo´n Alzira. Dette klosteret fra det 14. hundreåret er også bygget for at innvånerne skulle kunne forsvare seg mot angrep. Duetårnet, som det heter har både skyteskår og et høyt brystvern. Klosteret var i mange år privateid, men i 1989 kjøpte Alzira kommune det og satte igang med gjenreisnig av det gamle klosteret. Mere informasjon om Klosteret i la Murta, ring 96 245 9269.

Denne turen langs klosterveien er en riktig perle når det gjelder arkitektur, historie og vakkert landskap. Turistkontoret i Gandia, tlf. 96 287 7788 har brosjyrer og kart over klosterveien pluss info. for vandrerne.

Denne artikkelen er tidligere publisert i magasinet Aktuelt Spania i 2011.
Leave a Reply

Your email address will not be published.