Klima og været i Spania

Klima og været i Spania regnes for å være et av de beste i hele Europa, og kan lokke med mer enn 3000 soltimer i året. I Spania er det hele tre klimasoner. Lengst mot nordvest er det atlanterhavsklima med temperert, mildt og fuktig vær og kjølige vinder fra Atlanterhavet som ofte regulerer temperaturen. I det sentrale Spania er det kontinentalt klima med veldig varme somre og bare 400-600 mm regn i året. Samtidig er det midt på den iberiske halvøya hovedsakelig middelhavsklima med milde vintre og tørre og ofte stekende varme somre. Her tar vi for oss alt du trenger å vite om vær, klima, temperatur, nedbør, soltimer og mye annet i Spania.

Klimaet i Spania skiller seg fra resten av Europa. Med Atlanterhavet i vest og Middelhavet i øst og en rekke fjellrekker på kryss og tvers er klimaforholdene i Spania svært kompliserte. Som i resten av Europa er vinteren den våteste tiden av året, særlig på nordkysten hvor det kan regne ganske kraftig. *Enkelte dager kan det komme snø på det *lavereliggjande platået i sør, inkludert Madrid, mens de nordlige områdene oftere får snø. Bevegelser en seg opp i fjellrekkene i nord kan en få nokså mye snø i løpet av vinteren. De indre områdene kan få nokså kjølige forhold om vinteren, særlig i forbindelse med vind, mens temperaturen langs kysten sjelden går under 0 °C.

Spanias klima i tre hovedgrupper

Spanias klima deles inn i tre hovedgrupper, middelhavsklima langs kysten i sør og øst, atlantisk klima langs kysten i nord, og kontinentalt klima på høysletta i innlandet. Kystområdene fra Costa Brava i nordøst til Costa del Sol i sør har middelhavsklima, med tørre, varme somrer og milde, til dels nedbørrike vintrer. Også Ebrodalen og det meste av innlandet i Andalucía og Estremadura har tilsvarende klima.

Det finnes likevel ganske store variasjoner innenfor de nevnte områder både med hensyn til nedbør og temperaturer. Costa Brava i nordøst har eksempelvis over 800 mm med nedbør også om sommeren, mens Almeria i sørøst kun har 220 mm i årsnedbør og en nesten total sommertørke. På mesetaen er årsnedbøren jevnere fordelt, sommeren er varm, vintrene kjølige og særlig i de nordlige og høyereliggende områder.

Om sommeren er det derimot motsatt, og det er de indre områdene som får de høyeste temperaturene. I de sørlige indre områdene finner en de høyeste temperaturene som er malt i Europa (50 °C). Kystområdene har som regel temperaturer under 30 °C. Om høsten begynner *regnbyene å ta seg opp og de østlige delene av *Pyreneane og de nordlige provinsene langs *Middelhavskysten kan få kraftige *byer. Dette kan innimellom bevirke *kortvarige intense flaumer. Men dette området kan også ha lange perioder med tørke om høsten.

Sørover langs kysten blir det derimot mer søl, særlig langs Costa Blanca og Costa del Sol. Vinteren her er mild og sommeren varm, men sjelden svært varm, og fuktet er relativt lav. Fra høsten til våren kommer det regn om lag en gang i uken, og når det er ikke er regn er det ofte *klårvêr. Det samme gjelder for Andalucia, som har lite eller ingen skyer 100 til 150 dager av året. Så mye *klårvêr viser seg igjen i temperaturen, og om sommeren er det vanligvis 38 °C og høyere. Luften kan i tillegg være nokså fuktig, men det blir sjelden nedbør ut av det. *Fjelljkjeda Sierra Nevada kan likevel få snø om vinteren. På nordkysten av Spania har en et sommerklima som ikke er ulikt det en finn i England.

Bilde over klimasoner i Spania

Klima Soner i Spania
Klima i Spania


Været i Spania

Kaldeste måned i Spania er desember med min. +2,8 grader og max. +13,9 grader. Varmeste måned er juli med min. +18,1 grader og max. 29,2 grader. Kanariøyene har januar som kaldeste måned med min. +17,9 grader og max. +18,5 grader. Varmeste måned her er august med min. +26,2 grader og max. 27,8 grader.

Barcelona:
Januar: +13, mai: +21, juli: +28 og oktober: +21.
Mallorca:
Januar: +14, mai: +22, juli: +29 og oktober: +23.
Madrid:
Januar: +9, mai: +22, juli: +31 og oktober: +18.
Costa Blanca:
Januar: +15, mai: +22, juli: +28, oktober: +23.

Oversikt gjennomsnittstemperatur byer i Spania

Gjennomsnitt temperatur i Spania

Værvarsel for Spania

Når man skal ut på tur vil man gjerne ha fint vær. Det er ikke alltid like lett å planlegge solskinn og høye temperaturer, men det er er noen gode sider som kan gi deg en pekepinn på hva slags vær du har i vente. En av de mest kjente norske er yr.no, der vil du finne info om været i hele spania, og du kan sjekke i akkuratt det område du oppholder deg i eller skal reise til. Sjekk værmeldingen i Spania her

Leave a Reply

Your email address will not be published.