Kildeskatt og spanske skattemyndigheter

Denne artikkelen er ikke ment å gi skatteekspert informasjon, men heller et forsøk på å gi en veiledende beskrivelse på løsning av problemer som oppstår i forbindelse med at norske skattemyndigheter ber om bevis på at en norsk person som bor i Spania er skatteresident i dette landet.

Tekst: Angelica Majos

Som sosionom i Spania har jeg fått henvendelser fra personer som ønsker å vite hvordan de skal gå frem for å få de rette papirene om at de faktisk er skatteresidente i Spania. Mange har fått ”gode råd” på dette, råd som går som rykter fra en person til en annen og som vanligvis ikke har lyktes.

Trenger du leiebil? Garantert billigst

Det som er klart er at for å få et slikt bevis fra spanske skattemyndigheter må en ha levert inn en selvangivelse til ”Hacienda”, som skattekontoret heter. Denne selvangivelsen på INNTEKTS- SKATT, bemerk ikke andre former for skatt , må ha blitt levert eller innsendt i skatteåret man ønsker attesten for. Altså går det ikke an å få et slikt bevis uten at man har gjort dette. Når dette gjøres kommer man automatisk inn i rullene som er registert på skattekontorets PC register og har dermed rett til å be om det som kalles ”Certifi cado de residente fiscal”.

HVEM skal man henvende seg for å be om dette?
Søkeren kan selv henvende seg til det lokale skattekontoret. Hacienda Publica heter dette kontoret. Det går også an å be om at kontoret som har hjulpet deg med selvangivelsen og sendt denne inn, at de søker om ”Certificado de residente fiscal” ved at du undertegner på søknaden. Certificado sendes til deg i posten etter at du har søkt om dette. Det er viktig at du gir riktig postadresse! Merk at det kan ta tid før du får certificado de residente fiscal i posten.

HVA bør du vise av papirer når du søker?
Legitimasjon i form av residenciabevis og pass. Gjerne en kopi av innsendt og betalt selvangivelse for inntekts-skatt. (Selv om de har denne opplysningen på skattekontorets PC register). På Certificado de residente fiscal er det et registernummer. Dette kan søkes på internett på Hacienda Publicas internettsider. Norske myndigheter kan faktisk finne dette hvis de leter og har registernummeret.

Til sist, og faktisk ganske viktig :
Det er en del norske minstepensjonister som ikke er forpliktet til å innlevere selvangivelse i Spania. Men hvis norske skattemyndigheter allikevel vil ha Certificado de residente fiscal fra disse for at de kan bevise at de er skatteresidente til Spania, så er fremgangsmåten å innlevere ”negativ selvangivelse”til spanske skattemyndigheter. Det vil si innlevere en selvangivelse som gir null skatt da skattetaket ligger høyere en inntekten. Dette går godt an! Da vil Certificado de residente fiscal også utstedes til disse.

Hvor er naermeste skattekontor ?
Avinguda Beniardà, 2 Benidorm Tel: 965 860 411 Agencia Estatal de Administracion Tributaria

Plaza Montanyeta (la), 8 Alicante/alacant Tel: 965 147 060 Delegacion Provincial de Economia Y Hacienda
Leave a Reply

Your email address will not be published.