Kastanjenøtter RISTET ELLER KOKT

«Chestnuts roasted on an open fire», synger Nat King Cole. Vi hører den hvert år, og forbinder den med amerikanske juletradisjoner, peis og kastanjer. Men å riste kastanjer har blitt mer og mer vanlig også i vår kultur. I Spania selges kastanjene på supermarkedet, og hvordan man tilbereder dem er mange.

TEKST: ANITA ASLAKSEN

Kastanjenøtter kommer fra Kastanjetrærne og har vokst villt i Middelhavslandene i minst tre tusen år. Inntil begynnelsen av det 20. århundre var kastanjetrær utbredt også i USA og Canada, men ble så godt som utryddet av en parasitt kjent som Kastanjeparasitten.

Kastanjenøtter høysong fra oktober til desember

I dag finnes minimalt med kastanjetrær i Nord-Amerika og de fleste kastanjenøtter blir importert fra Europa og Korea. I spanske supermarkeder kan kastanjenøtter kjøpes i nett og i løsvekt i høysongen som er fra oktober til desember.

Det er vanskelig å se på nøtten om den er frisk eller ikke, men kjenner du på den skal det være litt tyngde på den og skal ikke lage lyd når du rister på den. Du kan allikevel være uheldig å få noen med mugg inni eller som er harde eller delvis harde i fruktkjøttet.

Slik tilbreder du kastanjenøtter

Det er flere måter å tilberede kastanjenøtter på. De kan blant annet ristes, kokes eller lages puré av. Den mest vanlige tilberedelsesmåten er å riste dem enten i ovnen eller i stekepannen. Snitt et kryss på den flate siden av nøtten og stek i stekepannen på medium varme, gjerne med litt olje. Når skallet begynner å krølle seg litt, er de ferdige. De kan også ristes i ovnen på 220 grader i ca. 15 minutter.

Ved begge tilberedningsmåtene spises nøttene rett fra skallet mens de ennå er varme. Noen velger å koke kastanjenøttene. Det er viktig at man også her snitter et kryss på den flate siden. Kok bare fire nøtter om gangen. Etter ca. to minutter begynner skallet å krølle seg bakover. Ta nøttene ut av kjelen og la dem renne av.

Kastanjepuré kan være godt tilbehør til mat og smaker kjempegodt til sjokolade. For å lage puré skal kastanjene kokes på middels varme i ca 45 minutter. La nøttene renne av, fjern overflødig skall og mos dem med stavmikser. Bruk kokevannet til å jevne ut blandingen.

One thought on “Kastanjenøtter RISTET ELLER KOKT

  • December 8, 2012 at 10:35 am
    Permalink

    Kastanjene kan også legges I vedovnen I glørene. De er ferdig når noe av skallet er blitt litt "kullaktig".

Leave a Reply

Your email address will not be published.