Karius og Baktus til Spania

Karius og Baktus er en norsk barnebok om to tanntroll. Siden ingen spanske forlag har gitt ut boken om Karius og Baktus, tok norske Line Eldholm skjeen i egen hånd.

Tekst: Tom Bjørnø

Karius og Baktus er en norsk barnebok om to tanntroll. Den er skrevet og illustrert av Thorbjørn Egner. Denne er oversatt til flere forskjellige språk, men merkelig nok, ikke til spansk. Siden ingen spanske forlag har gitt ut boken om Karius og Baktus, tok norske Line Eldholm skjeen i egen hånd. Hun bor selv i Spania og har venner i danse- og teatermiljøet i Asturia. Nå setter de opp Karius og Baktus som teaterstykke. Etter å ha innhentet nødvendige tillatelser for å oversette og tilpasse det norske teatermanuskriptet til spansk, var manus ferdig oversatt i august 2011. Siden den tid har den spanske teatergruppen Ververemos arbeidet med Karius og Baktus prosjektet.

Hovedpersonene Karius (mørkhåret) og Baktus (rødhåret) er to små tanntroll som bor i et hull i en av tennene til gutten Jens. De lever glade dager når Jens spiser loff med sirup og ikke pusser tennene, men får et ubehagelig møte både med tannbørsten og tannlegeboret. Boka og filmen er særlig kjent for sitatet «Ikke gjør som mora di sier, Jens!», som Karius og Baktus roper i kor for å forhindre ham i å pusse tennene sine.

I Senere utgaver forandret Egner slutten fra den originale, der de to tanntrollene endte i sluket, men dette førte til at mange barn ble triste. I nyere utgaver ender Karius og Baktus på en flåte på havet.

Boka fikk derfor mye å si for holdningene til tannhelse og tannpuss hos barn i Norge etter andre verdenskrig. Boka er oversatt til flere språk. Den første egne boka ble utgitt første gang i 1949, men kom i en ny-illustrert utgave få år seinere.

I 1954 kom en 15 minutter lang dukkefilmversjon av boka, med flere enkle viser av forfatteren, regissert av den legendariske animatøren og filmskaperen Ivo Caprino. Musikkarrangement og CD er laget av Per Christian Revholt, kapellmester på Nationaltheatret, og CD-en er tidligere benyttet av Riksteatret ved deres oppsetninger. Oppsetningen har tatt utgangspunkt i Egners tegninger i boken.

Hvert år arrangeres det en europeisk barneteatermesse i Gijon, FETEN (La Feria Europea de Artes Escénicas para Niños y Niñas). På messen presenterer ulike danse- og teaterkompanier scenekunst for barn, og blant publikum finner man de ansvarlige for program og booking på teater og scener i hele Spania. Liker de programansvarlige det de ser, kan det være at Karius og Baktus kommer på turné i Spania – så spenningen er stor!

NORLA (Norwegian Literature Abroad) og Den norske ambassaden i Spania har gitt prosjektet økonomisk støtte.Denne artikkelen er tidligere publisert i Aktuelt Spania i 2012.

Leave a Reply

Your email address will not be published.