Kan Mac få virus?

Det er fullt mulig å få virus på MAC. Som på PC bruker også MAC’er diverse plugins og Java. Java er en plattform det stadig oppdages svakheter i, og det brukes i både Windows, MAC og Linux. Ved å bruke disse svakhetene kan man få ondsinnet kode inn på alle operativsystemer. Problemet er at mange løsninger krever Java, feks nettbankene.

Av Tom Bjørno

Brukere som sier de har kjørt forskjellige operativsystemer i så og så mange år uten virusbeskyttelse, og samtidig hevder at de aldri har hatt virus, har enten hatt ualminnelig flaks, eller bare ikke oppdaget at skitten er der. PC har vært langt mer utsatt for virus enn Mac. Grunnen er ikke at Mac er sikrere enn PC, men at de som utvikler virus har fokus på Windows, siden det er det mest utbredte operativsystemet. Men i takt med at Mac-er får større utbredelse, er det også flere virus som blir utviklet med tanke på Mac OS-et. Noe som ble bevist med trojaneren Flashback i fjor. Virusmakerne er jo ute etter å ramme flest mulig, så jo større utbredelse, jo mer sårbart for virus blir også Mac. Trojaneren “Flashback” ble spredt via infiserte nettsider ved hjelp av en Java-applet som utga seg for å være en oppdatering til Adobe Flash Player. Trojaneren utnyttet en sårbarhet i Java. Den laster ned programvare og lytter til kommandoer fra C&C servere, noe som vil si at den fanger opp passord og sensitiv informasjon gjennom nettleseren og applikasjoner som f.eks. Skype. De første variantene av Flashback skal ha blitt oppdaget allerede i september i fjor, men Apple fikk først fjernet sikkerhetshullet gjennom en oppdatering i april i år. Apple ble derfor kritisert for ikke å ta sikkerhet og virustrusler på alvor.

Det blir ikke noe bedre av at sikkerhetsselskapet Sophos hevder at hele 1 av 5 Mac-er har virus eller annen skadevare. Det dreier seg riktignok om Windows skadevare og kan ikke gjøre noe skade om ikke Windows er installert som operativsystem, men skadelige filer kan overføres fra Mac-er til Windowsmaskiner via fildeling, USB-minnepinner, eksterne harddisker og andre enheter som kobles til maskinen. – Det Mac-brukere virkelig må gjøre, er å beskytte maskinene sine nå. Gratis antivirus finnes for private Mac-brukere. Ignorerer man risikoen risikerer man at skadevareproblemet på Mac-er blir et like stort problem som på Windows-pc-er i fremtiden, sier sikkerhetsforsker i Sophos, Graham Cluley. Også Apple er nå villige til å innrømme at de ikke er virusimmune. Tidligere hevdet de så kjekt: ”Den får ikke pc-virus” om sine Mac-er. Nå er den endret til ”Den er bygget for å være sikker”. Apple har også lovet å legge inn flere sikkerhetsfunksjoner i sitt nye operativsystem Mountain Lion. Det generelle rådet er klart nok: Bruk alltid antivirusprogramvare og brannmur mot internett, uansett hva slags operativsystem du kjører.

Trenger du leiebil? Garantert billigst

Da reduserer du sjansene for virus betraktelig. I forhold til Windows-maskiner er det sjelden datamaskiner basert på Mac OS blir rammet av virus og skadevare. Mange Mac-eiere har derfor droppet antivirusprogram på maskinen sin. I fremtiden er det neppe særlig smart.

Mac OS X-operativsystemet er immun mot de mange tusen virusene som ødelegger Windows-baserte datamaskiner. Selv om ingen datamaskiner som er koblet til Internett er helt immune mot alle virus og spionprogrammer, har Mac OS X innebygd vern som er laget med tanke på sikkerhet. Nettleseren på Mac, Safari, varsler deg når du laster ned et program selv om det er kamuflert som et bilde eller en filmfil. Og Mac-eiere har tilgang til gratis sikkerhetsoppdateringer som evt. kan lastes ned automatisk.


Denne artikkelen er tidligere publisert i magasinet Aktuelt Spania nr.1 2013


Leave a Reply

Your email address will not be published.