Kakelakker – Få bukt med ubudne gjester

Kakelakker – slik blir du kvitt kakalakker. Våren og sommeren er høysesongen for kakerlakker og andre kryp. Men fortvil ikke, blir det invasjon finnes det råd.

TEKST OG FOTO: KRISTIN TENNEBØ

Vi var så uheldige og legge igjen noen poser appelsiner da vi dro bort en weekend, og det fikk dessverre uhyggelige konsekvenser. Dette ble nemlig et paradis for kakerlakkene. Hvor det er mat er det husrom, tenkte de, og om vi ikke var så enige så fant de seg godt til rette i “patioen” vår. De ubudne gjestene kom stadig innom for å hilse på oss. Min mann og jeg dro opp ermet og satte til verks med spray og spray og atter spray.

Vi sluttet å telle når vi hadde nådd 350, og måtte si oss overbeleiret av disse udyrene. Du skjønner, begynner man å provosere og utrydde dem, har det en slags motsatt effekt. Da blir de skikkelig forbanna og finner seg andre plasser og kommer pilende frem fra uante steder. Se for deg at du sitter trygt på do, plutselig kjenner du en uvant kiling et visst sted…Bare tanken får det til å gå kaldt gjennom kroppen.

Her kommer litt informasjonmasjon om den brune kakerlakken vi hadde, og fortsatt har, som gjest i huset vårt.
Kjennetegn: Brun kakerlakk (Periplaneta brunnea) blir opp til 3,7 cm. Fargen er rødbrun med en lysere ring på halsskjoldet.

kakerlakker Adferd

Livssyklusen til de fleste kakerlakker inneholder tre ulike stadier; egg (eggkapsel), nymfe og voksen. Etter paringen legger hunkakerlakken sine egg i en eggkapsel. Hos de fleste arter av kakerlakker legges eggkapslen på bakken (gjerne i sprekker) for videre utvikling. Eggstadiet tar ca 30–60 dager. Hver eggkaplsel kan inneholde mellom 30 og 40 kakerlakker som igjen er kjønsmodene etter minium 4 mnd (tysk kakerlakk).

Kakerlakker er altetende og aktive om natten. Om dagen når det er lyst, sitter de gjemt i sprekker, under og inne i hvitevarer og utstyr der det er mørkt. De piler raskt av gårde om de blir skremt. Ser man kakerlakker som er ute i lyset tyder det på en stor bestand. De er avhengige av varme områder, samt tilgang på vann og fuktighet.

kakerlakker Skadeomfang

Kakerlakkene kan gjøre skade på matvarer ved å spise på dem, og ved å tilgrise dem med avføring og et illeluktende sekret. Lukten som kakerlakker avgir er ubehagelig og ofte svært sjenerende i seg selv. Størst økonomisk betydning har nok kakerlakker for restauranter og matvareprodusenter. Kakerlakker kan også spise på malerier, papir, bøker, herbarier, frimerker osv. og på den måten medføre ødeleggelser. Kakerlakker har også potensiale til å spre sykdommer til mennesker. Det er påvist svært mange ulike arter virus, bakterier, sopp og parasitter hos kakerlakker.

Bekjempelse av kakerlakker

Bekjempelse av kakerlakker er ofte vanskelige og tidkrevende, og krever derfor planlegging. I større eiendommer må bekjempelsen foregå koordinert og samlet for at resultatet skal bli vellykket. I leilighetskomplekser sprer de seg lett gjennom rørgjennomføringer, ventilasjonsanlegg, fellesvaskeri og søppelsjakter.

I vårt tilfelle ble vi tipset om å kontakte rådhuset, og gusdskjelov for at vi valgte å følge rådet. Jeg fortalte historien om invasjonen hjemme, og de var så hyggelige og behjelpelige. Samme dag ringte to hyggelige menn på døren. Da hadde de allerede sprayet kloakksystemet i gaten. Deretter sprayet de godt også inni huset og ute i patioen. Resultatet var nesten umiddelbar, og vi så ikke en eneste kakerlakk de neste to dagene. Lykken ble dog brutt når de ubudne gjestene atter dukket opp i patioen. Trettitre uheldige kakerlakker endte brått sine dager da far i huset gikk til angrep med nyinnkjøpt kakerlakkspray fra Lidl i beredskap. Så jeg får vel ringe rådhuset igjen og be dem “bombe” kloakksystemet, kanskje det hjelper??

Et tips til dere lesere: så fort dere merker at dere har kakerlakker i huset(og da mener jeg mer enn bare en eller to) ta kontakt med rådhuset og de er forpliktet til å hjelpe deg. Tjenesten er helt GRATIS! Imens får jeg bite tennene sammen og håpe at de finner seg en ny overnattingplass snart. En ting er sikkert, vi har ikke noe mat og tilby dem. Så hvor det ikke er mat, er det heller ikke husrom….

Leave a Reply

Your email address will not be published.