Julekrydder – Topp 5 krydder som hører julen til

Topp-5 julekrydder som hører julen til. Ikke bare har de god smak som forbindes med jul, men de har også en rekke helsebringende egenskaper.

Tekst: Bente Puig

#1 Ingefær

Denne krydderroten er, som vi nevnte tidligere, i slekt med gurkemeien. Ingefær har en sterk anti-infammatorisk egenskap, og virker umiddelbart på kvalme (for eksempel svangerskapskvalme). I tillegg har revmatikere og personer med osteoporose god effekt av å inkludere roten i sitt kosthold. Kanskje ikke så lett å inkludere roten i et norsk kosthold, men prøv for eksempel å tilsette det i salatdressingen. Bruk da helst frisk ingefær, som også kan brukes i grønnsaksretter eller når du steker grønnsaker i stekepannen.
Ingefær er jengibre på spansk.

#2 Nellik

Krydderet kommer fra nellik-treet. Det er de umodne blomsterknoppene fra nelliktreet som blir tørket og brukt som krydder. I romertiden ble nelliken brukt som legemiddel, og fungerer utmerket som smertestillende ved tannverk. Man kan enten bruke nellikolje eller røre ut litt knust nellikkrydder i vann, og legge en dynket bomullsdott på tannen eller området rundt. Mens indoneserne blander nellik i tobakken og røyker den,
bruker vi nordmenn den helst i baking og i sursild. Stikk noen nellikspiker i appelsinene, ala Skomaker Andersen, og kjøkkenet får en aroma av jul over seg. Nellik heter clavos på spansk.

#3 Kanel

Vi forbinder krydderet med kaker, og hva er vel risengrynsgrøt uten kanel? Det er også kjent at eple og kanel
er som hånd i handske. Krydderet har derimot andre egenskaper enn bare som smakstilsetning. Det har egenskaper som bakteriedrepende middel, også de bakterier som finnes i munnhulen. Det sies at kanel
motvirker dårlig ånde. Å bruke kanel i mat har også vist seg å ha god effekt på blodsukkeret. Prøv å drysse kanel over frisk frukt eller ha kanel i morgenkaffen, det smaker fantastisk! Kanel heter canela på spansk.

#4 Muskat

Forskning viser at muskat har god effekt på fordøyelsen og hjertet, og kan hjelpe ved forstoppelse og halsbrann. Hjemmelaget banan-kake og sjokoladekjeks smaker himmelsk med et helsebringende strø av muskat. Hvit saus blir også bedre med litt muskat i. På spansk heter muskat nuez moscada.

#5 Gurkemeie

Krydderet er i familie med ingefæren, men har ikke så sterk smak som sitt familiemedlem. Gurkemeie brukes i karri, og er en antioksidant med anti-inflammatoriske egenskaper. Den skal ha en lindrende virkning hos pasienter med revmatisme. Tilsett gurkemeie i risretter og linsesuppen for å friske opp smak og farge. Gurkemeie heter cúrcuma på spansk.

Leave a Reply

Your email address will not be published.