Julekrydder – Topp 5 krydder som hører julen til

Topp-5 julekrydder som hører julen til. Ikke bare har de god smak som forbindes med jul, men de har også en rekke helsebringende egenskaper.

Tekst: Bente Puig

Ingefær
Denne krydderroten er, som vi nevnte tidligere, i slekt med gurkemeien. Ingefær har en sterk anti-infammatorisk egenskap, og virker umiddelbart på kvalme (for eksempel svangerskapskvalme). I tillegg har revmatikere og personer med osteoporose god effekt av å inkludere roten i sitt kosthold. Kanskje ikke så lett å inkludere roten i et norsk kosthold, men prøv for eksempel å tilsette det i salatdressingen. Bruk da helst frisk ingefær, som også kan brukes i grønnsaksretter eller når du steker grønnsaker i stekepannen.
Ingefær er jengibre på spansk.

Nellik
Krydderet kommer fra nellik-treet. Det er de umodne blomsterknoppene fra nelliktreet som blir tørket og brukt som krydder. I romertiden ble nelliken brukt som legemiddel, og fungerer utmerket som smertestillende ved tannverk. Man kan enten bruke nellikolje eller røre ut litt knust nellikkrydder i vann, og legge en dynket bomullsdott på tannen eller området rundt. Mens indoneserne blander nellik i tobakken og røyker den,
bruker vi nordmenn den helst i baking og i sursild. Stikk noen nellikspiker i appelsinene, ala Skomaker Andersen, og kjøkkenet får en aroma av jul over seg. Nellik heter clavos på spansk.

Kanel
Vi forbinder krydderet med kaker, og hva er vel risengrynsgrøt uten kanel? Det er også kjent at eple og kanel
er som hånd i handske. Krydderet har derimot andre egenskaper enn bare som smakstilsetning. Det har egenskaper som bakteriedrepende middel, også de bakterier som finnes i munnhulen. Det sies at kanel
motvirker dårlig ånde. Å bruke kanel i mat har også vist seg å ha god effekt på blodsukkeret. Prøv å drysse kanel over frisk frukt eller ha kanel i morgenkaffen, det smaker fantastisk! Kanel heter canela på spansk.

Muskat
Forskning viser at muskat har god effekt på fordøyelsen og hjertet, og kan hjelpe ved forstoppelse og halsbrann. Hjemmelaget banan-kake og sjokoladekjeks smaker himmelsk med et helsebringende strø av muskat. Hvit saus blir også bedre med litt muskat i. På spansk heter muskat nuez moscada.

Gurkemeie
Krydderet er i familie med ingefæren, men har ikke så sterk smak som sitt familiemedlem. Gurkemeie brukes i karri, og er en antioksidant med anti-inflammatoriske egenskaper. Den skal ha en lindrende virkning hos pasienter med revmatisme. Tilsett gurkemeie i risretter og linsesuppen for å friske opp smak og farge. Gurkemeie heter cúrcuma på spansk.

CashBackCard TIPS: Visste du at du kan få Cashback på alt av kostnader på reise, opphold og aktiviteter i hele Spania? Med fordelskortet og Appen Cashback, får du penger igjen av det du bruker på blant annet fly, hotell, leiebil, flyplasstransport, bolig, restauranter, shopping, fornøyelsesparker, og mye annet. Fordelskortet er gratis, og er en del av verdens største shopping program, og kan brukes i over 47 land i hele verden. Les mer om Gratis Fordelskort i Spania

Bruk sjemaet under for å sammenligne priser fra leiebilselskapene i Spania. Garantert beste pris!
Takk for at du deler