Jorge Mario Bergoglio – Verdens nye pave

Ja, da er påsken over, og vi vender igjen ”nesen” mot en ny hverdag, i alle fall vi som er protestanter. Katolikkene fortsetter festen med å spise ”La Mona”. Derfor kaller de hele resten av uken for ”Mona”, og barna har fri fra skolen slik at familiene kan samles og dra opp i fjellene eller i skogen for å tilbringe tid ute i Guds friske natur, og innta sin ”Mona”. La Mona er en bolle-lignende deig som blir formet i kranser og pyntet med diverse frukter, tørket og sukret og til slutt pyntet med hele egg dyppet i farge og satt inn i ovnen til steking, og ut kommer den kjente påskekaken i flere forskjellige størrelser og fasonger.

Tekst: Nina Victoria Berg

Barna lager sine egne varianter, gjerne formet som dyr. Men felles for de alle er at de har fargerike kokte egg som pynt. Noe som kan virke underlig for alle som ikke er vokst opp med denne tradisjonen.
Eggene foretrekker vi å ha på frokostbordet, eller hule dem ut og male dem og henge dem på grener til pynt inne i husene våre (en helt annen tradisjon).

I hele verden feirer vi påsken med forskjellige fargerike tradisjoner selv om grunnfeiringen er den samme. Jesu korsfestelse og oppstandelse.

Leiebil Spania – Garantert billigst
Hotell Spania – Søk etter hotell i Spania
Bolig Spania – Søk etter bolig i Spania

I Roma er det også blitt feiret. Paven har holdt sin vanlige tale ved Colosseum, der han fortsetter å rokke ved de eldgamle tradisjonene. Denne gangen hentet han inn kvinner fra Palestina (som han møtte under sitt siste besøk der), som var med på å lese opp påskeevangeliet under prosesjonen, og som bar korset. Hans tale til folket etter at prosesjonen var ferdig, inneholdt også en spesifikk hilsen til araberne og mennesker av alle religioner.
Helt siden han ble innsatt som pave i Roma for bare to uker siden, har han ikke sluttet å overaske en hel verden med sine handlinger.

Han valgte navnet Frans 1 (ingen har tidligere benyttet dette navnet) og tankene går til Frans av Assisis.
Han følger sine egne regler: Han ville ikke ta på seg ”de røde skoene” som kjennertegner paven, ei heller ville han bruke den tunge gullringen, som går i arv fra pave til pave. Han gjorde det straks klart at han slettes ikke hadde tenkt å bo i leiligheten i Vatikanet. Han ønsker å bo der han har bodd den siste tiden, og han ønsker å være folkets ringe tjener.

Det har han så absolutt vist oss alle gjennom denne påskefeiringen, der han i stedet for å følge Vatikanets tradisjon om å vaske føttene til sine kardinaler, oppsøkte et ungdomsfengsel der han vasket føttene til 12 utvalgte ungdommer, derav to unge kvinner. Dette har satt i gang sterke diskusjoner i kirkekretser, der det alltid har vært hevdet at fordi Jesus bare vasket føttene til sine mannlige disipler, er dette et tegn på at kvinner ikke skal ordineres til prester.

Da han vasket føttene til disse ungdommene, gjorde han det ikke bare med noen dråper vann, som de gjør i Vatikanet (der paven vasker føttene til sine kardinaler med få dråper vann for så å tørke disse igjen med et håndkle av bomull og silke). Han vasket deres føtter godt og tørket siden av med et håndkle. Han kysset dem også, og etterpå sa han : Dette gjør jeg med HJERTET: for det er slik Jesus har lært meg det Videre sa han at denne handlingen skal dere se på som et kjærtegn fra Jesus, for han kom ned hit for dette, for å være her for oss og hjelpe oss alle.

Dette er et klart og viktig signal til folket. For første gang er ikke den vanlige seremonien holdt i Vatikanet, men blant ”røvere, og utstøtte” slik Jesus selv gjorde det. Verken journalister eller TV-kanaler var med på pavens besøk i fengselet, kun Vatikanets egen radiokanal, som har tatt bilder uten å vise ungdommenes ansikter.

Før han ble pave gjorde Bergoglio, erkebiskopen av Buenos Aires, den samme gesten i fengselet Devoto i 1999. Han har også besøkt hospital Muniz og vasket bena til 12 personer med aids. Hans siste gest var da han vasket føttene til 12 for tidlig fødte barn og deres mødre på hospitalet i hovedstaden.

Under morgenmessen som Paven holdt langfredag for mer enn 1600 troende ba han sine ”undersåtter” – både prester og kardinaler – om ikke bare å være ”GESTORER” men heller ”GJETERE” ute blant folk, og oppholde seg midt i flokken sin. ”Gjetere som lukter av sau”, var de ordene han brukte.

En prest som sjelden går ut, han mister det beste av vår by. Dersom han velger å sitte behagelig på sitt kontor og la verden utenfor seile sin egen sjø, vil han etter hvert glemme å åpne sitt hjerte og vil miste sitt kall – nemlig det å ”fiske troende”.

Den som aldri går ut blant ”horden” blir kun til en mellommann (godt betalt og behagelig situert). Det er lett å bli gammel og middelmådig og samle på gamle tradisjoner når gnisten i hjertet forsvinner. Han gir heller ikke av seg selv, og risikerer intet, og vil derfor heller ikke motta noe som blir født gjennom hjertet, sa Frans 1.

Endelig er det en pave som tør å gå ut blant folket. Ikke bare for å snakke, men også for å vise i gjerninger at hans ønske er som det burde være: Å TJENE FOLKET

Dette er ganske fantastisk, og gir håp i en nokså håpløs verden. Selv sier jeg tusen takk for at han våger å tale Roma midt i mot. Og selv om jeg ikke er katolikk, er det en glede jeg kjenner langt inne i mitt hjerte. Og det gjør sikkert flere med meg.

Så gå ut og gjør likeså……Tal Roma midt imot.




Leave a Reply

Your email address will not be published.