Jomfru Marias medisin RINGBLOMST

Ringblomst har til alle tider vært en viktig plante og brukes som medisin, fargestoff og som ingrediens i kosmetikk.

Tekst: Roald Stand

Utover høsten får jeg en masse flotte ringblomster som lyser opp i hagen hjemme i Norge, i Spania kan de være vanskelige å få til. På skyggefulle plasser og med jevn vanning er det mulig også her selv om sommeren kan bli i varmeste laget. Resten av året er mulighetene store, og blomsten kan virkelig leve opp til det latinske navnet sitt, calendula officinalis.

Trenger du leiebil i Spania? Garantert billigst

Navnet kommer fra det latinske ordet calends som tilsier at ringblomst kan blomstre i alle årets måneder. Det engelske navnet ” Marigold” viser at ringblomsten er knyttet til jomfru Maria, og i middelalderen ble den sett på som et kjærlighetssymbol. Vår vanlige ringblomst er ettårig. Noen sorter har enkle blomster og andre fylte. Fargen kan variere fra lyst gul til mørk oransje. Ringblomster er enkle å dyrke. Frø såes på voksestedet og du kan regne med flotte blomster, i Norge helt fram til frosten kommer.

Ringblomst dyrkes kommersielt til medisinsk bruk i mange europeiske land. Også her gjelder det at jo sterkere fargen er, desto høyere er innholdet av aktive medisinske virkestoffer. Plant gjerne ringblomst innimellom i grønnsakshagen. De ”antibiotiske” egenskaper vil bidra til å hindre angrep av skadedyr på frukt og grønnsaker.Medisinsk kan ringblomst brukes både innvortes og utvortes. Når den skal inntas er det vanligst som en urtete, men den egner seg også som et velsmakende og fargerikt innslag i salater. Den sterke gule fargen gjør at ringblomst langt på vei kan erstatte safran og gurkemeie i supper, gryteretter og ved koking av ris. Tilsett kronblader direkte og du vil oppdage at i tilegg til en flott farge, vil ringblomst fremheve smaken og gjøre maten bedre.

Ringblomst te har en rekke helsebringende egenskaper. Den er beskrevet å være krampeløsende, galledrivende og blodrensende. Ringblomst innholder bitterstoffer som stimulerer lever og galle. Andre stoffer virker vanndrivende ved å stimulere nyrene. Dette til sammen styrker og stimulerer kroppens evne til avgiftning. Ringblomst inneholder et stoff som kalles calendulin. Dette er et av flere stoffer som gir ringblomst en kraftig antibakteriell virkning.

Ringblomst te kan brukes både ved magekatarr og magesår. Det hevdes at regelmessig bruk av ringblomst te kan ta knekken på magesårbakterien Helicobacter pylori. Ellers virker ringblomst te lett beroligende og blodtrykksenkende. Den krampeløsende effekten er nyttig ved astma, hoste, hjertebank, søvnløshet og ved lette angsttilstander. Ringblomst styrker immunsystemet og virker forbyggende mot infeksjoner. Den fremmer fordøyelsen og hemmer overvekst av gjaersopp i
fordøyelsessystemet.

Brukt utvortes er det først og fremst som sårsalve, eller omslag med utrekk fra planten som har vist seg effektivt. Man kan også legge knuste plantedeler rett på såret. Den er både aseptisk og sårtilhelende og er et fint førstehjelpsmiddel, men brukes også med hell på kroniske sår. På sykehus blir den brukt både for å forbygge og behandle liggesår og kroniske sår på leggen. Ringblomstsalve fremskynder legingen ved å stimulere nydannelse av vev. De antibakterielle egenskapene reduserer risikoen for betennelser med potensielt farlige hudbakterier som stafylokokker og streptokokker.

Behandling med ringblomstsalve er enkel, virkningen kommer raskt og den tilereres meget godt uten allergireaksjoner. Tørkede blader, tinktur og salve fås kjøpt på helsekost eller på apotek. I urtebøker finner du oppskrifter, og det er ikke vanskelig å lage ringblomstsalve selv med blomster fra egen hage. De øvrige ingrediensene du trenger er lette å skaffe på apotek. Har du muligheten vil jeg sterkt anbefale å så ringblomst i hagen til neste år. Bruk dem i matlagningen, pynt opp salatene og prøv deg gjerne med en kopp te. Ringblomst regnes som svært trygg å bruke.

Er du gravid anbefales det forsiktighet på grunn av manglende dokumentasjon. Personer som er allergiske mot planter i kurvplantefamilien bør også være varsomme.

Oppskrift på Ringblomstte:
2 spiseskjeer tørkede eller friske kronblader av ringblomst i en stor kopp vann. Trekkes i 10 minutter, sil av og drikk evt. forsiktig søtet med honning. Teen kan også brukes som såromslag.

Lykke til
4 thoughts on “Jomfru Marias medisin RINGBLOMST

Leave a Reply

Your email address will not be published.