Ivar Enoksen Finner roen i Torrevieja

Mannen bak ”Nattseilere” og ”Tusen glemte menn”, Amandapris-vinner og en ”allrounder” av natur. Innimellom filmprosjekter og boklanseringer, finner Ivar Enoksen ro og inspirasjon i Torrevieja.

TEKST OG FOTO: BENTE PUIG

Vi treffer Ivar Enoksen (70 år) på promenaden i Torrevieja. Her tar han et velfortjent pust i bakken midt oppi boklansering og store filmprosjekter hjemme i Norge. Alle husker vi ”Nattseilere” som gikk på norsk tv på 80-tallet, produksjonen som ble både film og serie, og som fikk en velfortjent Amanda-pris. Men mannen bak suksessen vet vi lite om.
– Serien gikk i tretten land, også i Sovjet der serien vakte stor oppsikt. Filmens eneste røde innslag var Borris topplue, det falt i smak hos det sovjetiske folk, ler filmskaperen.

Trenger du leiebil? Garantert billigst

Ivar Enoksen er en ”allrounder” av natur, en kreativ alt-mulig-mann. Hjemme på Senja finner han inspirasjon til sine mangfoldige prosjekter, midt ute ved et gudsforlatt havgap i Flakstadvåg.
– I bygda mi bor det 38 mennesker og 200 sauer, ler Ivar, i mine yngre dager var jeg en trøstens skikkelse i filmbransjen, et bevis på at det faktisk går an å lage film midt ute i ingenting. Det er selvfølgelig mer praktisk å bo i nærheten av der det skjer, men absolutt ingen nødvendighet.

Ivar forteller at det er hjemme på Senja det skjer, her blir alle ideer utviklet og nedskrevet. De berømte nattseilerne ble skrevet akkurat her, og historien er basert på medbygdingers erindringer om en gammel omstreifer i området. Selv om det er mange år siden serien gikk på tv, har vi Borri i Helge Jordals skikkelse friskt i minne, der han loffet fra gård til gård og forførte Senjas ungpiker.
– Det var en gammel dame på Senja som fortalte meg om livet der i gamledager, dog ble hun aldri ferdig med historien før hun døde. Jeg ble nysgjerrig, og da min far året etter fortalte meg om den omstreifende vagabonden, fikk jeg ideen om å skrive ned historien. Slik ble altså ”Nattseilere” til.

I tillegg til film er Ivar en habil maler. Han var ikke vond å be da hjemkommunen Torsken skulle ha kommunevåpen. Ivar tegnet det såkalte ankerkorset.
– Korset står for slit og ankeret representerer livet til sjøs, forklarer Ivar som kun anser malingen som hobby.
– Jeg skrev en gang spøkelseshistorier for Vi Menn. Da sendte jeg med en skisse en gang over hvordan jeg så det hele for meg, så brukte de jammen skissen på trykk. Jeg kan vel ikke akkurat kalle meg illustratør av den grunn, det blir mer på hobbybasis.

Ivar vender stadig tilbake til sitt stolte bokverk ”Tusen Glemte Menn, historien om den ekte James Bond” og forteller velvillig om dens handling, et tema som tydelig opptar han.
– Boken handler om den to måneder lange kampen som foregikk i Narvik i 1940, og den heltemodige innsatsen til den engelske underløytnanten Patric DalzelJob, hvis overløytnant var selveste Ian Fleming, mannen som skapte James Bond. Det var akkurat Patric han hadde i tankene når han skapte den kjente figuren.
– Jeg var den siste som intervjuet Patric før han døde i 2003, sier Ivar. Jeg drev research om Narvik, og kom tilfeldig overhistorien om Patric. Han var en krigshelt og fikk Kong Håkons fortjenestemedalje for sin innsats i Narvik. Deretter ble han spion og agent.

På spørsmål om hva vi kan forvente av Ivars kreative skaperverk i nærmeste fremtid, avslører han at han er i ferd med å lansere en bygdebok for Torsken Kommune.
– Dette er en fem hundre siders bygdebok fra 1945 og frem til i dag, forteller Ivar og skryter av lokalbefolkningens
innsats der frivillige har gjort en grundig research ved å samle informasjon ved ”dør til dør-metoden”.

Men filmskaperen har flere ess i ermet. Nye verk blir prosjektert i hjemlandet. Siste storsatsning blir en burlesk dramaserie for norsk fjernsyn. Mer vil ikke den sympatiske filmskaperen avsløre foreløpig. Han røper for øvrig at han har gebursdag i dag, rundt tall, 70 år.
– Nå er jeg 70 år, er det ikke da man begynner å få dårlig tid? Men jeg vet ennå ikke hva jeg skal bli når jeg blir stor!




Leave a Reply

Your email address will not be published.