Isbiten et risikoprodukt – Ta forholdsregler

Isbiten er i utgangspunktet ikke et helsefarlig produkt, men dersom den ikke lages på riktig måte kan det få store helsemessige følger.

Tekst: Bente Puig

I Spania bruker vi isbiter stort sett hele året, med høysesong på somme¬ren. Isbitene fås kjøpt i store poser på supern og på bensinstasjonen. Stort sett er de godt pak¬ket, laget på rent vann og helt ufarlige. Men al¬likevel skal man være litt oppmerksom ved anskaf¬felse av isbiter, og særlig om du lager isbitene selv hjemme. De kan forår¬sake matforgiftning.

Leiebil Spania
Hotell Spania – Søk etter hotell i Spania
Bolig Spania

Ved kjøp: Sjekk at posen er hel, og ikke har rifter eller åpninger. På den måten kan man være sikker på at isbitene er laget ved fabrikk med sikre helsemessige ru¬tiner. Isbit-fabrikkene er underlagt strenge regler for hygiene.

Hjemmelaget: Først og fremt er det viktig at selve isbitformene er rengjort. Den beste måten å få de ordentlig rene på er ved å kjøre dem i oppvaskmaskinen. For å lage isbiter anbe¬fales ikke å bruke former som er brukt til andre ting da de kan ha organiske rester og skitt som kan forurense isbitene. Og selvsalgt skal man bruke rent springvann til å lage isbitene.

I bruk: Når du har kjøpt isbiter er det viktig å tørke av posen før du åpner den. Ved restau¬rantbesøk er det van¬skelig å ha kontroll på de hygieniske forholdene. Ser du urenheter i glass eller isbit, bør du sende glasset tilbake.

Sykdommer som kan oppstå
Is lages av vann, en sus¬tans som har fysiske, kjemiske og biologiske egenskaper som gjør det unikt. Forurensning er ansvarlige for ubalan¬sen, kvaliteten og sik¬kerheten i vannet. Hvis vannkvaliteten er dårlig, kan det utvikles patogen¬er da frysing av vannet ikke bryter ned disse. De vanligste patogenene og sykdommene som følge av disse: Salmonella (Ti¬foidea feber), Shigella (Shigellosis), Salmo¬nella (Salmonelosis), E. coli (Magekatarr), Virus Norwalk (Diarre), Virus Hepatitis A (Smittsom Hepatitis), Poliovirus (Poliomielitis), Entamoe¬ba histolytica (Dysenteri), Giardia lamblia (Giardia¬sis).

Vann i utlandet
Når man er på reise i an¬dre land, er vannet noe som opptar oss, og som
bør oppta oss. Ikke alt vann som kommer ut av springen er rent drikkev¬ann. Derfor bør man ta visse forholdsregler.

– Ikke bruke isbiter som man ikke vet hvor kom¬mer fra. De kan være forurenset med bakterier som vår bakterieflora ikke er vant med, og man kan lett få magekatarr.

– Drikk kun flaskevann
Hvis man må bruke springvann, kan det være lurt å koke dette i et par minutter før bruk for å unngå patogener.

De sikreste matvarene når man er på utenland¬sreise er varme retter, frukt du skreller selv og fabrikkpakkede matvarer. Matvarer man skal være forsiktig med: salater, sjømat, is, lite stekt kjøtt og fisk, da disse matva¬rene inneholder vann.

De sikreste drikkevarene er flaskevann, brus, fabrikkpakkede drikkevarer, varm te og varm kaffe. Springvann som ikke er kokt, isbiter og naturlig fruktjuice tilhører risik¬ogruppen av drikker man bør unngå på reise i ut¬landet.

Kjøpe eller selge bolig i Spania?
På boligportalen Allpropertiesspain.com kan du finne drømmeboligen du er på jakt etter i Spania. Portalen gir deg oversikt over hvilke boliger som er til salgs og utleie i hele Spania. Alle spanske boliger på et sted. Skal du selge bolig i Spania, kan du selge boligen privat eller gjennom en registrert eiendomsmegler helt gratis. Sjekk selv på www.allpropertiesspain.com

Kilde: 20minutos
CashBackCard TIPS: Visste du at du kan få Cashback på alt av kostnader på reise, opphold og aktiviteter i hele Spania? Med fordelskortet og Appen Cashback, får du penger igjen av det du bruker på blant annet fly, hotell, leiebil, flyplasstransport, bolig, restauranter, shopping, fornøyelsesparker, og mye annet. Fordelskortet er gratis, og er en del av verdens største shopping program, og kan brukes i over 47 land i hele verden. Les mer om Gratis Fordelskort i Spania

Bruk sjemaet under for å sammenligne priser fra leiebilselskapene i Spania. Garantert beste pris!
Takk for at du deler