Isbiten et risikoprodukt – Ta forholdsregler

Isbiten er i utgangspunktet ikke et helsefarlig produkt, men dersom den ikke lages på riktig måte kan det få store helsemessige følger.

Tekst: Bente Puig

I Spania bruker vi isbiter stort sett hele året, med høysesong på sommeren. Isbitene fås kjøpt i store poser på supern og på bensinstasjonen. Stort sett er de godt pakket, laget på rent vann og helt ufarlige. Men allikevel skal man være litt oppmerksom ved anskaffelse av isbiter, og særlig om du lager isbitene selv hjemme. De kan forårsake matforgiftning.

Ved kjøp: Sjekk at posen er hel, og ikke har rifter eller åpninger. På den måten kan man være sikker på at isbitene er laget ved fabrikk med sikre helsemessige ru¬tiner. Isbit-fabrikkene er underlagt strenge regler for hygiene.

Hjemmelaget: Først og fremt er det viktig at selve isbitformene er rengjort. Den beste måten å få de ordentlig rene på er ved å kjøre dem i oppvaskmaskinen. For å lage isbiter anbefales ikke å bruke former som er brukt til andre ting da de kan ha organiske rester og skitt som kan forurense isbitene. Og selvsalgt skal man bruke rent springvann til å lage isbitene.

I bruk: Når du har kjøpt isbiter er det viktig å tørke av posen før du åpner den. Ved restaurantbesøk er det vanskelig å ha kontroll på de hygieniske forholdene. Ser du urenheter i glass eller isbit, bør du sende glasset tilbake.

Sykdommer som kan oppstå

Is lages av vann, en substans som har fysiske, kjemiske og biologiske egenskaper som gjør det unikt. Forurensning er ansvarlige for ubalansen, kvaliteten og sikkerheten i vannet. Hvis vannkvaliteten er dårlig, kan det utvikles patogen¬er da frysing av vannet ikke bryter ned disse. De vanligste patogenene og sykdommene som følge av disse: Salmonella (Ti¬foidea feber), Shigella (Shigellosis), Salmo¬nella (Salmonelosis), E. coli (Magekatarr), Virus Norwalk (Diarre), Virus Hepatitis A (Smittsom Hepatitis), Poliovirus (Poliomielitis), Entamoeba histolytica (Dysenteri), Giardia lamblia (Giardia¬sis).

Vann i utlandet

Når man er på reise i an¬dre land, er vannet noe som opptar oss, og som
bør oppta oss. Ikke alt vann som kommer ut av springen er rent drikkevann. Derfor bør man ta visse forholdsregler.

– Ikke bruke isbiter som man ikke vet hvor kommer fra. De kan være forurenset med bakterier som vår bakterieflora ikke er vant med, og man kan lett få magekatarr.

Drikk kun flaskevann

Hvis man må bruke springvann, kan det være lurt å koke dette i et par minutter før bruk for å unngå patogener.

De sikreste matvarene når man er på utenland¬sreise er varme retter, frukt du skreller selv og fabrikkpakkede matvarer. Matvarer man skal være forsiktig med: salater, sjømat, is, lite stekt kjøtt og fisk, da disse matva¬rene inneholder vann.

De sikreste drikkevarene er flaskevann, brus, fabrikkpakkede drikkevarer, varm te og varm kaffe. Springvann som ikke er kokt, isbiter og naturlig fruktjuice tilhører risikogruppen av drikker man bør unngå på reise i utlandet.

Leave a Reply

Your email address will not be published.