iPad – hva er egentlig en iPad?

I land som Japan brukes den som monitor under kirurgiske inngrep, i USA er den som et hvilket som helst instrument i orkester og musikkband, i Europa har enkelte skoler tatt den i bruk som bok og kladdebok, og hvor absurd det enn høres ut har den i Litauen blitt brukt som banner med slagord under demonstrasjoner. Vi snakker om en liten, flat, elektronisk Tab.

TEKST:MORTEN HAUG

Å henge med i den raske utviklingen innen elektronikk og data kan være vanskelig. Ikke før er det sluppet et nytt apperat på markedet før en enda bedre og enda billigere versjon ser dagens lys. Siste «must have» er såkalte tabs. Vet du ikke hva det er? Da er du slett ikke alene, selv om man spår at ved utgangen av 2011 vill annethvert menneske i den vestlige verden vaere i besittelse av en slik innretning. Skal man tro spådommene er sannsynligheten relativt stor for at akkurat du stifter bekjentskap med en tab innen året er omme. Da kan det være greit å vite hva en tab er.

Trenger du leiebil? Garantert billigst

Den beste beskrivelsen vil nok være en blanding av smartphone og datamaskin, med touchscreen og avanserte bruksmuligheter. Selve tab´en er større enn en smartphone, men mindre enn en datamaskin. Så, hva kan man så bruke denne tab´en til? Eller man kan gjøre oppramsningen mindre og vri på spørsmålet; hva kan man IKKE bruke denne tab´en til?

I og med at mange er «grønne» i elektronikkens verden (og da er det ikke miljøet vi sikter til, men mere i retning: født i går), velger vi å svare på det første spørsmålet. En tab kan bruke, når som helst hvor som helst, til å lese elektroniske bøker, digitale aviser, motta og sende mail, ta bilder, se på film, spille og høre på musikk, oppdatere agendaen, holde styr på møter, skrive notater, surfe på nett, tegne og skrive. Dette er noen av de avanserte innretningene du finner på en tab. Og velger du å lese avisen eller en god bok på din tab, er dette bare å laste ned fra nett og bla med fingeren nesten akkurat slik du gjør med papirutgavene.

Med LED skjerm er det tydelige bilder og skriften lett å lese. 16 til 64 gigabytes gjør det mulig å oppbevare et helt bibliotek på denne lille tab´en, eller et hel videobutikk om du vil. Apple var først ute med tab. Siden lanseringen i begynnelsen av 2010 har deres iPad solgt i over 20 millioner eksemplarer på verdensbasis.

Produsenten Samsung lanserte så Galaxy Tab og LG sin Optimus Pad. HP, Dell og Acer har også planer om å lansere sine respektive tabs. For de som ønsker en litt mindre innretning enn Appels iPad, er Samsungs Galaxy Tab et godt alternativ med sitt androidsystem og videotelefonmulighet. Flere billigvarianter dukker opp fra ukjente produsenter i Kina. En tommelfingerregel i den androide verden er at billig koster deg dyrt. Ikke gå etter pris, kjøp merkevare.


Leave a Reply

Your email address will not be published.