Pastinakk

Pastinakk er en gammel plante som vi har kjent helt fra romertiden. Før poteten inntok Europa var pastinakken den viktigste kilden til stivelse i kostholdet. Pastinakk var ikke vel ansett i klostrene da planten anses å stimulere kjønnsdriften. Pastinakken har i mange år vært skjøvet i skyggen av poteten, men er nå igjen i et moderne innslag i matlagingen. Pastinakken er i slekt med fennikel, persillerot, sellerirot og gulrot. Smaken er mild med en fin sødme som gjør seg godt i mange retter.

Av: Tine Merete Sandmoe

Hva er pastinakk?

Pastinakk, eller Pastinanaca sativa, er en urt av skjermplantefamilien. Den er inntil 1 meter høy og har gule blomster som står som en skjerm på lange blomsterstilker. Roten er spiselig, spesielt det første året og egner seg som salat eller grønnsaksblanding. Bladene og stilkene kan brukes som salat grønnsak eller salat på våren, mens de enda er ferske og myke. Frøene minner om karve og kan brukes som krydder. Roten inneholder inulin, rikelig med proteiner samt mineraler. Pastinakken ligner gulrot eller persillerot, men den er noe større og noe mer klumpete i fasongen. Fruktkjøttet er hvitt eller kremfarget med en søt og delikat smak. Pastinakken smaker godt og inneholder A, B og C-vitamin, og også en rekke mineraler. Pastinakken er rikere på vitaminer og mineraler enn for eksempel gulroten. Pastinakken er søt da den har et høyt innhold av karbohydrater.

Hva kan vi bruke pastinakken til?

Pastinakken kan brukes i både rå eller kokt tilstand. Pastinakken må skrelles før bruk og på større pastinakker må den litt treaktige midten fjernes. Pastinakken kan rives og med fordel brukes i råkostsalat. Den kan kuttes i biter og brukes i gryter eller wok, i suppe eller som tilbehør til middagen. Pastinakken skiller seg markant i smak fra andre rotgrønnsaker som for eksempel persillerot og kålrot. Den er også mye søtere enn gulrot. Den egner seg derfor godt i mindre mengder og gjerne da i kombinasjon med andre grønnsaker. For eksempel i en grønnsaksblanding bakt i ovnen eller som tilsetning i potetmos.

Pastinakken egner seg også godt alene. For eksempel som en mos eller pastinakkkrem ved siden av de fleste typer kjøtt. I folkemedisinen har pastinakk vært brukt til å lage te av. Bruk da 1 ts pr. kopp. Denne teen er vanndrivende og beroligende.

Roten til alt godt.

Ernæringseksperter mener vi bør spise mer rotgrønnsaker. De er kjent for å være stivelsesrike og inneholder mye
kostfiber i tillegg. Enkelte eksperter hevder det er bare rotgrønnsaker som er verdt å spise på grunn av plantenes
innehold av vitaminer og mineraler.

Leave a Reply

Your email address will not be published.