Ilder som kjæledyr

Ilder har vært brukt som husdyr i flere tusen år. Av romerne og grekerne ble den brukt til kaninjakt og rottefanger. Ilderen er et rovdyr og fungerte derfor veldig godt til dette.

Ilderen spiser hovedsakelig frosker, egg, smågnagere og fugl. Det går også an å skaffe spesielt fòr til tamme ildere som inneholder all næringen de trenger. Mat er de glade i uansett og prøver gjerne å stjele litt av det du spiser, blant annet også søtsaker! Men dette må man være forsiktig med fordi ilderen får lett løs mage.

Ilderne er lekne og morsomme dyr, de elsker å være aktive og finne på rampestreker. Har du kun en ilder blir den veldig knyttet til deg, de er kjælige dyr og trenger mye oppmerksomhet. Derfor er det anbefalt for de med full jobb å ha to stykker, fordi da knytter de seg til hverandre, og er heller ikke helt alene mens du er på jobb. Ildere er også veldig glade i å gå tur, det finnes spesielle bånd man kan kjøpe til bruk når man tar dem med ut. De kan ikke gå fritt, for selv om de er aldri så tamme, er det et sterkt instinkt hos dem å “gjemme” seg, dette er en del av leken. Hvis de gjemmer seg ute uten bånd så er det lett at de stikker av, og de tamme ilderene klarer ikke å ta vare på seg selv alene i naturen.

Ilderene er ikke store dyr. De har en ganske langstrakt og elegant form, med en kroppslengde på opptil 45 cm for hunnene og opptil 55 cm for hannene. Vekten kan nå 1,5 kg. Levealder er opptil 14 år i fangenskap.
Ryktene om ilder er at de lukter vondt, det trenger nødvendigvis ikke å være sant.

Man skal være forsiktig med å bade dem for mye fordi de har veldig følsom hud.
Det finnes spesiell ildershampoo som man kan kjøpe, men denne skal kun anvendes en gang hvert halvår. Man kan skylle ilderen oftere, men så lite som mulig. Hvis ilderen du kjøper kommer fra en god oppdretter så kan den allerede være “pottetrent”, da trenger du ikke å bekymre deg for så mye tisselukt i huset. Men en ilder blir aldri 100% renslig og du kan regne med noen uhell.

Hvis du skal skaffe deg ilder her i spania anbefales det å kjøpe de privat. Da er du sikker på at de kommer fra en god oppdretter og dermed er 100% tamme når du får dem. Anbefalingen er å kjøpe en om gangen, du kjøper først en, og når den er stor nok og tam nok kjøper du en til. Husk, de lærer av hverandre. For å kjøpe ilder på nett så kan du b.l.a. gå inn på: www.ebay.es og søke på “huron”.Denne artikkelen er tidligere publisert i magasinet Aktuelt Spania i 2012

Leave a Reply

Your email address will not be published.