Iberia unngår pilotstreik i påsken etter å ha kommet til enighet

Den spanske pilotforeningen Sepla uttalte nylig at de ikke utelukker pilotstreik i Iberia i påsken dersom det ikke blir en løsning på konflikten som truer flere tusen arbeidsplasser i Spanias største flyselskap.

Tekst: Bente Puig

«Vi utelukker ikke pilotstreik. Her står arbeidsplasser og fremtiden til et viktig selskap på spill, et selskap som alltid har vært ledende på ruter til Sør-Amerika og som har knyttet Europa til resten av verden», uttalte sjef for Sepla-Iberia, Justo Peral, til TVE. Peral berømmet megleren og katedraten Gregorio Tudela, for hans innsats for å løse konflikten «til fordel for Spania og et strategisk selskap i landet». Peral kritiserte derimot uttalelsene til Willie Walsh, megler i IAG (International Airline Group) som er holding-selskapet for fus-joneringen mellom Iberia og British Airways. Han uttalte at «han ikke vil tillate en megler å fortelle hvordan selskapet skal håndteres, og at de 4000 avskjedigelsene er begynnelsen på en rekke avskjedigelser i Iberia». Peral uttrykte bekymring over «press-taktikken som utføres overfor megler». Peral synes det er synd at et så viktig selskap som Iberia og dets arbeidsplasser står
i fare.

En nedskjæring fra dagens 160 fly til 70 vil si at «Iberia mister sin ledende posisjon på alle ruter, noe som aldri vil kunne gjenoppbygges». Han uttaler at Iberia vil miste 100 000 arbeidsplasser og 15% av BNP i Madrid. I tillegg mener Peral at flyplassen Barajas i Madrid vil miste en stor inntekt på dette, og at flyplassen derfor vil bli en «low-cost» flyplass. «Med en gang en flyplass blir «rammet» av low-cost mister den sin kapasitet til å forbli det som det spanske folket ønsker: et knutepunkt for distribusjon, passasje og last som skulle knytte Asia til Latin-Amerika, to kontinenter i voldsom vekst», uttaler Peral som understreker at de ansatte i Iberia har gjort store forsakelser de siste månedene. Pilotene har fått sin lønninger redusert og i beste fall fryst. Iberia har kuttet omkostningene 60% for å kunne konkurrere med lavpris flyselskapene.

Trenger du leiebil? Garantert billigst

Peral mener at fusjonen med Bristish Airways var svært ødeleggende for det spanske selskapet, da «Bristish Airways går med et kraftig underskudd i forbindelse med sine pensjonsfond på 6 milliarder euro, seks ganger selskapets børsverdi ved fusjoneringen. Peral ber passasjerer som rammes av streiken om unnskyldning og forståelse for situasjonen: «vi beklager alt bryderi, vi skulle ønske at vi kunne unngå slike bevegelser som en streik». Gregorio Tudela arbeider hardt med å få til en løsning mellom Iberia og de ansatte. Onsdag 6. mars la han frem for Sepla et forslag til løsning. Han foreslår avskjedigelse av 3148 personer istedet for de planlagte 3807. Med disse avskjedigelsene og en nedjustering på 7 til 14% på lønningene til samtlige lønnsmottakere, mener han at vil selskapet vil kunne gjennomføre planen om restrukturering. De foreslåtte avskjedigelsene utgjør 19% av staben ved Iberia. Tudela foreslår også en erstatning i form av 20 dagers lønn per år man har arbeidet i selskapet, samt førtidspensjonering og reduserte
stillinger.

Partene har nå kommet til enighet, etter at motparten godtok forslaget til megleren. Dermed unngås pilot-streik i påsken.
Leave a Reply

Your email address will not be published.