I Spania er Påsken og Semana Santa en folkefest

Påsken i Spania Semana Santa. Den hellige uke, uken rett før Påske eller Semana Santa som de sier i Spania er en viktig religiøs begivenhet over hele Spania. Påskefeiringen i Spania går over 2 uker og det vi tenker på som selve påskeuken kalles den stille uke; Semana Pascua. I dag er det mest vanlig å bruke uttrykket Semana Santa om hele påskefeiringen. Opprinnelsen til påskeprosesjonene i katolske land er rent pedagogisk. På 1600-tallet bestemte kirken at den beste måten å lære folket om Jesus og hans historie var opptog gjennom gatene med figurer som fortalte historier fra Jesus liv.

Mest kjent er kanskje prosesjonene i Sevilla i Andalusia. Vi reiste med bobil gjennom Spania og opplevde mange ulike måter å feire på fra by til by og har siden drømt om å reise tilbake. Denne påsken var vi tilbake i Spania for på nytt å være med på den fantastiske påskefeiringen. Men denne gangen besøkte vi Nord Spania med start i Bilbao.

Påskefeiringen i Spania – Semana Santa

Påskefeiringen i Spania – Semana Santa – ligner overhodet ikke på vår norske feiring med egg, kyllinger og hyttekos i fjellet. Spanjolenes feiring er full av lidenskap og sorg, men også hemningsløs glede. Det viktigste elementet i feiringen er prosesjonene med Kristus- og Mariafigurer på store flåter båret av sterke menn. Prosesjonene er en botsøvelse og viser Jesus lidelser på veien til Golgata. Det er mange måter å dele Jesus lidelse på, noen pisker seg selv mens de går barbeint gjennom gatene. Andre bærer på tunge kors eller kryper på knærne gjennom hele prosesjonene og de varer i timesvis.

En by kan ha mange prosesjoner for hver kirke har sine flåter med figurer. Flåtene blir pyntet med fløyelskapper, blonder og glitter , blomster og masse lys. Folk samler seg bak flåtene kledd i kapper med de skremmende hettene som vi forbinder med helt andre ting. Men dette er en veldig gammel tradisjon og har ingenting med klu klux klan å gjøre. Dekket med hette kan du gjøre din botsøvelse anonymt. I 2002 besøkte vi Sevilla også, men det var i den lille byen Dos Hermanas vi opplevde vårt høydepunkt. De hadde sitt eget påskeopptog og ingen turister. I opptoget deltok både voksne og barn og alvoret man opplever i Sevilla manglet helt. Det hele var en folkefest som startet tidlig på ettermiddagen og varte til klokka 3-4 på morgenen.

Palmesøndag i år startet med oppholdsvær og solen var faktisk synlig gjennom skylaget. Vi dro til byen Santander og fikk med oss påskeprosesjonen der. Denne gikk på dagtid og mange barn deltok med palmeblader i plast. Figurene på vognen viste Jesus ridende på eselet og folk som hyllet hans inntog i Jerusalem. Denne dagen bæres ikke masker.

Noen dager senere på langfredag var vi i byen Leon. Der ble dagens første prosesjon avbrutt av øs pøs regnvær, men om kvelden klarnet det litt og en ny prosesjon kunne sakte bevege seg gjennom de trange gatene. Langfredag er ingen gledens dag og prosesjonene er preget av alvor og dysterhet. Denne dagen er det Kristus på korset som preger alle flåtene og bak dem går 3 kvinner kledd i karakteristiske enkedrakter. Musikken er tung og lidende og trommene gir et dystert ekko i trange gater.

Spanjolene selv elsker sine påskeprosesjoner og det kan se ut som om alle møter opp for å se. Det blir tatt bilder og film og som utlending føler man seg velkommen og ingen reagerer på at vi også tar bilder. Til tross for at det er langfredag er stemningen høy på baren vi sitter. Der har vi perfekt utsyn til prosesjonene og kan gå ut og inn som det passer oss. Inne drikker og spiser folk, men også de flyr ut og inn og tar bilder og følger med. Prosesjonen er slutt nærmere midnatt og nattelivet er så vidt begynt. Alle ser ut til å være på byen denne kvelden og har man barn så tar man dem selvfølgelig med seg. Ingen regler her om at barn ikke har adgang til barer med alkoholservering! Folkelivet er rett og slett imponerende.

Video – Opplev Påsken i Spania – Semana Santa

Leave a Reply

Your email address will not be published.