Hvorfor ta C vitamin

Vitamin C (eller askorbinsyre) er ett av de billigste og mest effektive legemidlene som finnes, men de faerreste vet at effekten er avhenging av hvor mye som tas, og at vitamin C er ufarlig selv i doser på over 10000 mg om dagen!

TEKST: MELISSA THELWALL

Vi mennesker klarer ikke produsere vitamin C i kroppen slik som dyrene kan. Det kan være gunstig å ta et ekstra tilskudd uansett hvor balansert kostholdet ditt er. Joda, grønnsaker inneholder litt C-vitamin, men om det ikke er økologisk og det blir kokt eller stekt så kan det være for lite til å styrke immunforsvaret eller slå knock out på en kommende influensa. Da må mye høyere doser til!

Trenger du leiebil? Garantert billigst

Store doser vitamin C anbefales ikke alltid av helsepersonell. Muligens fordi vitamin C kan lages ved hvilken som helst kjemisk fabrikk og gir liten fortjeneste . Farmasøytisk industri og andre som tjener på medisiner er flinke til å spre feilinformasjon om dette supre vitaminet.

C-vitamin regnes som en av de viktigste antioksidantene, og har en sentral rolle for vekst og nydannelse av celler. Dersom du er stresset eller røyker forbrukes mer C-vitamin, og behovet blir større dess eldre du blir. Effekten av en C-vitamin tablett varer kun 3-4 timer, så det kan være lurt å ta en dose flere ganger i døgnet. Kjenner man seg litt uggen eller at en forkjølelse er på vei bør man ta 1-2 gram C-vitamin hver time det første døgnet. Kiropraktormannen min står gjerne opp om natten og tar ekstra doser for å unngå å bli syk. Det er viktig å starte så fort du kjenner en klump i halsen, for bryter forkjølelsen ut er det for sent. I butikken har jeg gode tyggetabletter som mine barn får knaske på flere ganger ganger om dagen når nødvendig.

Andre viktige funksjoner som C-vitamin har er:
Det bidrar til et normalt energistoffskifte, øker opptagelsen av jern og er viktig for at nervesystemet skal fungere optimalt. Det motvirker bakterieinfeksjoner, forgiftninger, anafylaktisk sjokk etter insektbitt eller matvareallergi, forstoppelse og blodforgiftning, gir raskere sårtilheling, reparerer skader, hemmer kreft, hjerte- og karsykdom, demper stress og smerter, minsker strekkmerker, gir lettere fødsler, motvirker solbrenthet og reparerer brannskader, demper psykiske lidelser og forsinker kroppens aldringsprosesser. Wow! Vitamin C må være det billigste og mest effektive legemiddelet som finnes.

Er for mye vitamin C farlig?
Det framholdes gjerne i gamle lærebøker at vitamin C i høye doser kan føre til nyrestein. Nyere forskning tyder imidlertid ikke på at det er korrekt. Det anbefales ikke at man inntar 50 gram om dagen hele livet, men at virkelig store doser kun brukes etter behov. Til daglig vedlikehold kan det være greit
å følge anbefalingene til Nobelprisvinner Linus Pauling, som mente at noen kunne klare seg godt med ett gram pr. dag, mens andre kanskje trenger 15-20 gram. Grunnen til at anbefalingene spriker, er at vi mennesker er biokjemisk unike. Noen trenger bare litt for å ha god helse, mens andre må ha en hel del. Prøv deg fram, lytt til kroppen og se hvor mye du tåler. Dermed får du et inntrykk av hvor mye du selv trenger.

Finn oss på Facebook eller Helsekosten i Albir om du har noen spørsmål .


2 thoughts on “Hvorfor ta C vitamin

 • November 18, 2012 at 11:57 am
  Permalink

  Urinsyregikt (Podagra)kan helbredes med C-vitamin.
  En økt dose C-vitamin minsker risikoen för gikt med omtrent halvparten, visar ny forskning ved universitet I USA och Kanada, skriver Svenska Dagbladet.
  En dagsdose på 1.500 mg minsket risikoen för sykdomen med 45 procent, ifølge forskning som presenteres I avisen Archives of internal medicine.
  Omkring 100.000 svensker regnes å lide av gikt, som innebærer att krystalliserat urinsyre samles I ledene og medfører smerte.
  Det anses klarlt att kosten spillar en stor rolle for risikoen å bli syk.
  Når det gjelder kost ved gikt, skal du ikke spise Rabarbra, Grisemat.
  Hvordan er det best å ta C-Vitamin?
  Kjøp 1 kg Box på apoteket billigst og best, anbefalt dose minimum. 1000 mg og hvis mere ta det 4 ganger I løpet av dagen –
  Bioflavonid kompleks bestående av rutin og hesperedin. Dosering bør være 500 mg. til 1000 mg C-vitamin.
  Du bør gå til legen og måle jerninnholdet I blodet, har du for mye jern er det å anbefale kobbertilskud for å utligne et økt jernopptak på grunn av C vitamin inntaket.
  Kobber ca 2 mg pr dag.
  Zinktilskudd 15-30 mg dag.

Leave a Reply

Your email address will not be published.