Hvorfor solbriller er viktig

Nå som våren er blitt sommer og vi trekker mot strendene for å nyte den herlige spanske sola, vil de aller fleste kjøpe inn kremer for å beskytte huden mot UV-strålene. Men hvor mange tenker på å beskytte øynene?

Tekst: Tom Bjørnø

Her i Spania er folk vanligvis flinke til å bruke solbriller. Det er imidlertid stor forskjell på kvaliteten. Denne henger ofte sammen med prisen, men ikke bare. Vær obs når det er et klistremerke med “Uv-protection” eller liknende. Kvalitetsbriller har ikke nødvendigvis slike merker. Prisene varierer fra 3-4 euro i kinabutikken til nærmest det ubegrensede hos en fagbutikk.

Er du en rotebukk som alltid glemmer eller somler bort brillene, er det fristende å betale det minste hver gang. Men husk, du får den dårligste beskyttelsen. Våger du å kjøpe et par kvalitetsbriller til over 100 euro, tar du kanskje bedre vare på dem. Du får en langt bedre beskyttelse for øynene dine, og for dem som det betyr noe for, de fleste ser forskjell på dyre og billige briller. Dersom vi tar utgangspunkt i at du makter å ta vare på brillene i lengre tid er det liten grunn til å tvile. Selv har vi ofte kjøpt billige briller, men hvor mange som skruene ramler ut av, glassene faller ut, etc, vet vi ikke i tillegg til at beskyttelsen er langt mer tvilsom.

En vanlig skade av UV-stråling er snøblindhet (hornhinne- og bindehinnebetennelse). UV-stråling kan på sikt skade øyelinsen. Dette kan føre til at synet svekkes og at man utvikler øyesykdommen grå stær. Ved svært intens bestråling av synlig lys eller i yrker hvor man utsettes for mye sol, kan man også få skader på netthinnen, slik man får ved å se på delvise solformørkelser uten filter foran øynene. Ta vare på synet ditt. Som det meste med helsen, tar man alt som en selvfølge. Prisen å betale for øyeskader er høy, ikke bare økonomisk men i høyeste grad når det gjelder livskvalitet.

Hva så med de minste? Det er ikke alltid like lett å få de minste til å beholde brillene på, men det er viktig å putte solbriller på poden. Gjør vi ikke det, kan det få uheldige konsekvenser. Barns øyne er mer ømfintlige for sollys og skader enn det man kan tro, og også mer utsatt for skader enn voksne. Til mange foreldres fortvilelse hender det at lillegutt eller veslejenta slett ikke har lyst til å bruke solbriller. De er imidlertid gamle før de blir “motebevisste”, det er gjerne litt enklere dersom brillene er “kule”.

Brillenes fasong er heller ikke uviktig for hvor god beskyttelse de gir. Det er viktig å tenke på at det kommer betydelige mengder lys inn fra sidene på solbrillene. Glass i synsretningen kan derfor lure oss. Mens stive og harde briller fort kan skape misnøye hos bæreren, finnes det solbriller i mykere materialer der stengene kan bøyes til slik at brillene sitter godt. I brillebutikken tilpasser man også brillene for deg. Gå til en fagmann for tips og råd. Vi tok en tur til Olivers Optica, som har et enormt utvalg av kvalitetsbriller i mange prisklasser. Her finner du briller fra Rayban, Carrera, Dior osv. Noen velger så mørke briller som mulig fordi de tror det beskytter bedre, men det er ikke slik at mørke glass i seg selv har en beskyttende effekt.

På en solrik dag er det lett å forstå at øynene bør beskyttes. Lettere er det å glemme at UV-strålene kjemper seg ned til oss selv om det er overskyet. Dropper vi solbrillene, risikerer vi å få skader på øynene – på kort og lang sikt. En dag med mye sol eller skarpt lys kan alene gi akutte skader på øyets overflate dersom man går ubeskyttet. Hornhinne- og bindehinnebetennelse (snøblindhet) er de vanligste skadene. Dette gir som regel røde øyne og tåreflom. Det kan sammenlignes med snøblindhet og er ikke farlig, men svært plagsomt. Slike akutte smerter går over på et par dager. Men langvarig manglende beskyttelse av øynene mot sterkt sollys kan medvirke til forskjellige skader på sikt. Eksempler på dette er grå stær (øyets linse blir uklar) og aldersforandringer i øyets netthinne. Dette er to vanlige årsaker til redusert syn hos eldre mennesker.

Husk også refleksvirkningen fra vann. Drar man på båttur, anbefaler fagmannen polariserte solbriller.

Men sola har også en rekke positive effekter, blant annet når det gjelder kroppens produksjon av vitamin D. Studier antyder også at dagslys og sollys er med på å regulere utviklingen og veksten av øynene, og reduserer utvikling av nærsynthet. Så ta med det beste fra solen, bare husk å beskytte deg, med solfaktor på huden og solbriller du vet du kan stole på. Og husk at solbriller beskytter ikke bare øyet, men også det rundt. Huden på øyelokkene er tynn og følsom, og er et område som er utsatt for hudkreft.


Noen tips for å beskytte øynene i sommersola:

Bruk solbriller som har UV-beskyttelse.

Har du allerede noen gode solbriller, kan du stikke innom optikeren for å UV-teste dem.

Bruker du linser, bør du vurdere å investere i linser som beskytter mot UV-strålene. Hvis du bruker polariserte linser, vil stråler og gjenskinn bli redusert. Dette er viktig hvis du driver utendørs sport, f.eks. seiling.

Når du kjører bil bør du bruke spesielle briller som blokkerer alle UV stråler – de har en gråtone på glassene.



Denne artikkelen er tidligere publisert av magasinet Aktuelt Spania i 2012.

Leave a Reply

Your email address will not be published.