Hvorfor er det så populært å kjøpe bolig i Spania?

Spania har mye å tilby; Det er et uendelig utvalg av utsøkte strender, førsteklasses golfbaner, rolige landsbyer for dem som ønsker fred og ro og et pulserende natteliv for festløvene. Legg til den uimotståelige spanske maten, og du har en destinasjon som har vist seg a være den mest populære blant bolig kjøpere i mange år.

Når man først skal kjøpe bolig i Spania er det viktig at man finner et sted hvor hele familien kan trives. For også i Spania kommer det en hverdag, og da er det viktig at man har det man trenger i nærheten.

Boligmarkedet

Prisene på bolig i Spania har i mange år vært stabile. Det er mye til salgs, men gode boliger med norsk standard er det kamp om, derfor er risikoen lav når du skal investere i bolig i Spania. Prisene på utleie er også høye, og dette gjør at du kan få en god ekstrainntekt ved å leie ut boligen din til ferieglade nordmenn når du ikke bruker boligen din selv.

Billige flyreiser

Både SAS, Norwegian og Ryanair flyr daglig for en rimelig penge fra flere flyplasser i Norge til Spania. Mest trafikk er det til flyplassen El Altet i Alicante på Costa Blanca, flyplassen Malaga Airport på Costa del Sol, og Kanariøyene med Gran Canaria Airport som den mest besøkte av oss Nordmenn. I lavsesongen kan man finne billetter helt ned til 60 Euro pr vei, men i sommerferien, juleferie, påskeferie og andre høytider må man regne med økte priser.

Klimaet

Været ble av alle tatt opp som den aller største fordelen ved å bo sørpå. I Norge er det i seks måneder bare fire farger utendørs, sa en kunde: Hvitt, svart, blått og grått. Du blir deppa av det! Flere nevnte utendørsaktiviteter som turgåing, seiling, sykling og golf. Særlig for eldre blir det viktig å komme seg ut. I Norge er dette direkte farlig med holke og snø. Flere kunder ga vinteren som hovedgrunn for at de flyttet sørover. Store deler av året kan du ikke ha haveselskap, grille, dra på sjøen eller være utendørs, sa kunden som nettop hadde kjøpt seg leilighet i Torrevieja.

Skole og barnehage

Det finnes både norske skoler og barnehager flere steder i Spania. Disse befinner seg steder hvor det er store grupperinger med nordmenn som bor. F.eks Costa Blanca, Costa del Sol, Gran Canaria osv.

Spesialforretninger mat og marked

Flere meglere fortalte om fornøyde kunder som likte å gå Shopping i Spania. Har du funnet fiskedisken eller kjøttdisken i en norsk dagligvarehandel? var det én som spurte: Deroppe ligger nesten alt ferdigpakket i plastikk, men her kan du gå inn og snakke med noen som skjærer opp biffen for deg, eller maler kjøttdeigen mens du venter. Fisken er også fersk og du kan også gå på brygga og kjøpe fisk rett fra båten. Én megler i Torrvieja nevnte at nordmenn, når de først kommer hit ned, blir begeistret over tilbudet på frukt, grønsaker og blomster som de finner på markedet. Derfor ble konklusjonen at det er bedre utvalg og bedre service i matveien her i Spania. Ett unntak som også ble nevnt: Rekene her nede er ikke så gode som dem i Norge.

Til maten er det mange som liker et godt glass rødvin til Torsken, eller en skummende, kald øl til Biffen. Her er det også forskjeller m.h.t. livet uti det spanske og det norske.

Gleden ved et godt glass

Muligheten til å ta seg et glass vin eller en dram uten å blakke seg, var noe som fl ere kom inn på. Flere nevnte at en halvliter nå koster rundt 70 kroner og en whisky med soda 100. Med andre ord: nesten 10 euro for ølet og nesten 15 euro for drammen. Da må det bare bli med èn. Alkoholpolitikken i Norge ble angrepet av flere. Særlig ble det nevnt at Sverige og Danmark, med medlemskap i EU, nå har senket prisene.

Dette har ført til mer smugling og ennå større økonomiske tap for Norge. Du ser sjelden, eller aldri en full spanier, sa en kunde. Men ta deg en tur til Helsinki! Megleren i Calpe fortalte oss at spaniernes drikkekultur tar inn tapas. Disse små godbitene spiser spanierne nesten alltid til et godt glass vin. Derfor blir de ikke så fort beruset og det hele blir mere selskapelig.

I Norge, sa en kunde, heter et godt glass vin: RUSDRYKK!! Og det sier noe om innstillingen, sa hun.
Bilkjøring. Veinettet i Spania var det flere som roste. Det er en fornøyelse å kjøre her, var det flere som sa. I Norge har de ikke greidd å få til dette, selv om de har nok penger. Se på veien Oslo – Svinesund. Ennå er ikke 2 spor i begge retninger blitt ferdig! Og se på veiene i Sverige! Vi er ikke flinke til å organisere, sa en kunde. Det å kunne kjøre hele året uten is og snø var en glede som ble nevnt.

Treffsteder og muligheter for kontakt og underholdning

Den Norske Klubben, Sjømannskirken, og flere andre foreninger ble nevnt som steder hvor man kunne gå og få kontakt med landsmenn Her er ingen grunn til å sitte hjemme og sture, sa en av kundene fra Benidorm. En megler fortalte at han hadde introdusert noen av de eldre kundene sine til Hogar de Pensionistas nær stedet hvor disse bodde Hogar er et velutbygget eldresenter. Her spiller de whist og domino, her er kafé med mat og drikke, og så har de koselige utflukter med buss og overnatting til en meget billig penge. Utlendinger er velkommen, sa megleren, men noe kjennskap til spansk er en fordel!

Søppeltømming

Denne ble rost av flere. Hver kveld tømmer de søppelkassene hele året rundt. Dette er blitt dyrere, men fremdeles er det en billig penge for en god service. Denne servicen virker dårligere i Norge, eller? Var det flere som spurte.

Helsetilbudet

Flere var det som skrøt av helsevesenet . Men en megler fra Altea fortalte at han følte at mange utlendinger ikke er klar over hvilke rettigheter de har når det gjelder å bruke helsevesenet i Spania. Han mente at Aktuelt Spania burde nevne dem.

Her er de: Med skjema 112, eller ennå bedre hvis du bor her fast og har helsekort, har du adgang til legehjelp og sykehus. Medisiner på resept betaler du heller ikke for, hvis du er pensjonist, og ellers er disse meget billige. Ambulatorio heter helsestasjonen nær der du bor. Du bør sjekke hvor den ligger og lære litt om dine rettigheter, hvis du ikke er klar over disse. Du skal ha en fastlege på denne helsestasjonen. Trenger du flere opplysninger så får du disse på konsulatet.

Viktig å lære seg Spansk?

Om en bestemmer seg for å lære språket eller ikke, blir jo alltid et personlig valg og en personlig prioritering. Hvis en bestemmer seg for å la det være, betyr det imidlertid at en vil ha en mer begrenset omgangskrets og at en mister muligheten til å oppleve Spania fra ”innsiden”, man blir på en måte litt hengene utenfor gjerdet til en inmens kultur som faktisk ikke bare dreier seg om Spania, men tilgang til et språk som snakkes av 438 millioner mennesker i verden og regnes som det tredje sterkeste språk i verden.

Les mer forbrukerstoff om bolig i Spania

Leave a Reply

Your email address will not be published.