Hvitløk

Hvitløk, russisk penicillin og stinking rose, kjært barn har mange navn. I flere tusen år har den lille urten vært kjent for sine helsemessige egenskaper.

Tekst: Bente Puig

Vi kjenner til at hvitløk ble brukt både som næringsmiddel og medisin allerede i oldtidens Egypt, og i skrifter fra omkring 1550 f.Kr. omtales hvitløk som et effektivt middel mot diverse plager som høyt blodtrykk, hodepine, svulst, ormebitt og innvollsorm. Store flosofer som Hippokrates, Aristoteles og Plinius understreket også hvitløkens helsemessige egenskaper.

Behandlingsområdet spant seg vidt fra enkel hoste til difteri og dysenteri.
Hvitløkens fantastiske antibakterielle egenskaper ble vitenskapelig påvist av den franske bakteriologen Louis Pasteur i 1858, kanskje mest kjent som pasteuriseringens far. Man kjenner også til at hvitløk ble brukt til behandling av amøbedysenteri i Afrika. Under verdenskrigene ble hvitløken brukt til å beskytte sår mot infeksjoner, i mangel på andre antiseptiske stoffer.

Knust hvitløk ble smurt på såret og bandasjert. Under andre verdenskrig var penicillinproduksjonen svært begrenset, og en mangelvare i blant annet Russland. Men russerne visste råd og brukte hvitløk i stedet, derav uttrykket ”russisk penicillin”. I dag brukes hvitløk i store deler av verden, både i mat og som medisin. For oss som bor på sydligere breddegrader, er hvitløken en naturlig del av kostholdet.

Ethvert spansk kjøkken har en hvitløksfette liggende, eller for den saks skyld; hengende. Sistnevnte metode skal visstnok ha god effekt på innpåslitne bykatter og insekter. Kanskje har du selv erfart at nabokatten går store omveier når du dagen i forveien har fråtset i hvitløk? Hvitløksånde er vel den eneste bivirkningen denne lille urten har. Man merker det ikke selv, men omgivelsene gjør det. Vi sier som
Jerry Seinfeldt: ”når de du snakker med stikker to Stimorol opp i nesa, så skjønner du tegningen!”.

Å bli kvitt hvitløksånde 100 prosent er nok ganske umulig, men det går an å redusere den så den ikke blir så intens. Blant annet bør man bruke munnskyll etter måltider med mye hvitløk. Spiser man persille til og etter måltidet, skal visstnok også dette hjelpe på den dårlige bieffekten. Noen påstår at også kardemomme hjelper. Den sikreste metoden er nok å sørge for at alle i vennefokken spiser hvitløk samtidig. Slik vil ingen merke hverandres hvitløksånde.

I tidligere tider ble hvitløken tillagt magiske egenskaper. Hvitløk som et smykke rundt halsen, både på mennesker og dyr, var en sikker beskyttelse mot angrep fra onde makter. Hvitløk skal være godt mot forkjølelse og tett nese. Et gammelt kjerringråd er å putte en fedd i hvert nesebor. Dette skal forbedre respirasjonen.

Leave a Reply

Your email address will not be published.