Hvilke gjør hva? og trenger vi det?

Her om dagen snakket jeg med en dame som sa at hun overhodet ikke trengte å ta noe form for tilskudd da hun spiste frukt og grønnsaker, grovt brød og drakk kumelk. Da jeg spurte om hun kjøpte økologisk fnyste hun og mente at grønnsakene vi finner i butikken er vel så bra. Nuvel.

Tekst: Melissa Thelwall Bjargo www.helsekosten.blogspot.com

Litt søk i norske artikler på nett bekreftet hva damen hadde sagt; I Norge har det blitt skrevet at vi slettes ikke trenger å ta vitamintilskudd. Så lenge vi har et variert kosttilskudd så skal vi visst få dekket dette. Men ifølge Helsedirektoratet, så kan vitaminmangel gi funksjonsforstyrrelser, og for høye inntak av vitaminer kan gi forgiftningssymptomer. Hmm, ikke lett å bestemme seg for hva som føles riktig.

Trenger du leiebil? Garantert billigst

En ting er sikkert: Økologiske og masseproduserte grønnsaker er to forskjellige ting når vi snakker om nærinsinnhold og sprøytemidler. Jeg lurer på hvor mye vitaminer og mineraler en banan fra Ecuador har, som er blitt plukket grønne, mange måneder før den er satt ut i butikken for salg. Dette er et tema jeg skal ta opp ved en senere anledning.

Men tilbake til vitaminer og mineraler. Jeg har ramset om litt om hver enkelte her:

VITAMINER ER AVGJØRENDE FOR EN GENERELL GOD HELSE
• Vitamin A bidrar til å utvikle og vedlikeholde kroppens vev som skjelett og hud, det hjelper også på synet, at nervesystemet fungerer, reproduksjon og vekst.
• B-vitaminer er ansvarlig for å øke produksjonen av fett, proteiner og karbohydrater samt bistå med stoffskifte, bygging av røde blodceller, og opprettholde en beskyttende del av nervesystemet.
• Vitamin C bidrar til å danne vev, celler, skjelett og tenner, helbreder sår, og styrker immunforsvaret.
• Vitamin E beskytter den ytre cellemembranen for skade, og dermed hjelper immunforsvaret i bekjempelse av sykdommer.
• Vitamin D styrker benbygningen og er meget viktig for hjerte og immunforsvar.
• Vitamin K hjelper blodet til å koagulere ved sår.

Mineraler har også et bredt spekter av funksjoner og så mange som 20 mineraler spiller betydelige roller i kroppen. Mineraler som kroppen bare trenger spor av, kan bekjempe alvorlig sykdom. Disse inkluderer kobber, jod, krom, jern, tinn, sink, nikkel, vanadium, mangan, silisium, molybden og selen.

Mineraler som kroppen trenger større mengder av inkluderer magnesium, natrium, kalium, klor, fosfor, kalsium og svovel.
• Sink er ansvarlig for å hjelpe forbrenne proteiner og holde enzymene i sjakk.
• Kobber er nødvendig av enzymer for metabolizing.
• Jod bistår skjoldbruskkjertelen I fungerer.
• Kalsium og fosfor bygger bein og tenner.
• Jern leverer oksygen til kroppens celler.
• Kalium bidrar til muskel sammentrekning, opprettholder væskebalansen i cellene, hjelper å sende meldinger gjennom kroppens nerver, og holder nyrene og hjertet i god funksjon.

HVORDAN DE HENGER SAMMEN?
Visste du at vitaminer og mineraler er gjensidig avhengig av hverandre? Kroppen absorberer jern ved hjelp av vitamin C. Vitamin D hjelper kroppen å absorbere fosfor og kalsium. Vitaminene D og K er de eneste vitaminene kroppen kan lage selv. Huden lager vitamin D når den utsettes for sollys og vitamin K er produsert av tarmbakterier.

Når det gjelder de resterende vitaminene, må vi få dem via maten eller kosttillkudd.
Vitaminer er delt inn i to kategorier av stoffet som bærer dem gjennom hele kroppen. Den ene type vitaminer skiller vi ut, mens den andre bygger opp kroppen. Vannløselige og fettløselige vitaminer heter det.

Vitamin og mineraler som kosttilskudd

Noen liker ikke tanken på å ta piller for å erstatte et sunt kosthold. Vitaminer bør ikke brukes som erstatninger for et sunt kosthold, men heller som tilskudd. Spiser man ikke et kosthold bestående av økologiske frukt og grønnsaker kan det være en god idé å ta tilskudd.
Du kan også ta en blodanalyse for å avsløre om du har mangler, om du vil være på den sikre siden.

Men min personlige mening er at vi alle har godt av litt ekstra tilskudd. Det er mye god forskning og info som sier det motsatte. Og for de som virkelig interesserer seg, så skal Dag Polescynski komme til Spania i april og ta for seg mer om vitaminer og mineraler. Jeg gleder meg til å oppdateres på dette området.

Så mens jeg nå i vintermånedene tar mine daglige dose av c-vitamin, omega 3, nutrimaxx, glutamin, vitamin d og Q-10 så ønsker jeg dere en god mars måned! Finn meg på Facebook for mer informasjon.

Hilsen Melissa
Hvilke gjør hva og trenger vi det

Her om dagen snakket jeg med en dame som sa at hun overhodet ikke trengte å ta noe form for tilskudd da hun spiste frukt og grønnsaker, grovt brød og drakk kumelk. Da jeg spurte om hun kjøpte økologisk fnyste hun og mente at grønnsakene vi finner i butikken er vel så bra. Nuvel.

Leave a Reply

Your email address will not be published.