Hva skjer ved mislighold av huslånet i Spania?

Stadig flere klarer ikke lenger å betjene sin boliglån i Spania grunnet arbeidsledighet. 1,8 millioner familier i Spania har alle medlemmer i arbeidsledighetskø. De fleste er spanske familier, men også utenlandske familier havner i uføre, og nordmenn er intet unntak. Hva skjer så når du ikke lenger klarer å betjene ditt boliglån?

Tekst: Bente Puig

Etter tre måneders ubetalte låneavdrag, kan banken gå rettens vei for å kreve pengene av lånetaker dersom lånetaker ikke viser noen som helst intensjon om å betale lånet. Hvis det ikke kommes til enighet mellom lånetaker og bank, sendes saken over til juridisk avdeling for å forberede auksjon av boligen man har pant i. Det mange ikke vet er at, i motsetning til andre land, er ikke auksjon av huset ensbetydende med sanering av gjelden. Dersom ingen byr på boligen under auksjonen, noe som er helt vanlig i dag, vil banken «kjøpe» boligen for 60% av boligens verdi. Dersom denne prosentandelen ikke dekker hele lånets størrelse, vil lånetaker bli sittende igjen med gjeld til banken. Dersom lånetaker tjener mer enn 1000 euro i måneden, vil banken beslaglegge den overskytende summen. I verste fall blir man altså husløs, men med gjeld og beslagleggelse på lønnen.

Før det går så langt er det beste å sette seg ned med bankdirektøren og komme frem til en overkommelig nedbetalingsplan. Her gjelder det å være helt åpen om problemene, slik at direktøren også får en forståelse for problemet og din situasjon. Bankene er ikke interessert i flere boliger i sin gedigne boligportefølge, og er svært medgjørlige når det gjelder å finne løsninger til beste for begge parter. Hva kan man be banken om?Capicor Annonse Spania24

1.Karantene (carencia de capital). Dette betyr avdragsfrihet: at man i en periode kun betaler renter. På denne måten kan de månedlige utgiftene reduseres med inntil 50%.
2.En strengere karantene, der man betaler et minimum av renter. Denne varianten er vanskeligere å få til, men bør for sikkerhets skyld drøftes med bankdirektøren.
3.Hvis man overhodet ikke har mulighet til å betale verken avdrag eller renter, bør boligen legges ut for salg med en pris tilsvarende lånets størrelse.
4.Dación en pago. Dette er en ord-ning som kan benyttes når alle andre muligheter er prøvd. Denne ordningen gir lånetaker muligheten til å overlevere boligen til banken, mot at banken sanerer all gjeld inkludert rettslige salærer, kommunale avgifter, fellesutgifter og boligskatt. For å kunne benytte seg av denne løsningen, må lånetaker oppfylle enkelte krav. Lånetaker må være i en prekær økonomisk situasjon. De månedlige utgiftene må overstige 60% av lønnen. Boliglånet må gjelde lånetakers egen bolig. I tillegg er boligens kjøpesum av avgjørende karakter, altså hvor mye man i sin tid betalte for boligen:

Maksimum 200 000 euro i byer med mer en million innbyggere.
Maksimum 180 000 euro i byer med mer enn 500 000 innbyggere.
Maksimum 150 000 euro i byer med mer enn 100 000 innbyggere.
Maksimum 120 000 euro i byer med under 100 000 innbyggere.

Les mer forbrukerstoff om bolig i Spania

CashBackCard TIPS: Visste du at du kan få Cashback på alt av kostnader på reise, opphold og aktiviteter i hele Spania? Med fordelskortet og Appen Cashback, får du penger igjen av det du bruker på blant annet fly, hotell, leiebil, flyplasstransport, bolig, restauranter, shopping, fornøyelsesparker, og mye annet. Fordelskortet er gratis, og er en del av verdens største shopping program, og kan brukes i over 47 land i hele verden. Les mer om Gratis Fordelskort i Spania

Bruk sjemaet under for å sammenligne priser fra leiebilselskapene i Spania. Garantert beste pris!
Takk for at du deler