Hva er en SmartPhone?

Du har sikkert hørt uttrykket smartphone. Men hva er egentlig en smartphone og hva er det som gjør en telefon så smart?

TEKST: MORTEN HAUG

En smartphone er en innretning som du kan ringe med, men som også har muligheter i likhet med en datamaskin, som for eksempel sende og motta e-mails og skrive Office dokumenter. Men for å gå litt dypere og forstå hva en smartphone er og ikke er, må vi gå litt tilbake i historien.

I begynnelsen hadde vi mobiltelefoner og den digitale assistenten PDA. Mobiltelefoner ble brukt til telefonsamtaler og sms (digitale beskjeder), mens PDA´en ble brukt som en agenda som kunne synkroniseres med datamaskinen hjemme eller på jobb. Etterhvert fikk PDA også trådløst internett for å kunne sende og motta e-mails. Det samme skjedde med mobiltelefonene. PDA fabrikantene tok steget enda lenger og la til ringemuligheter, mens mobiltelefonprodusentene la til flere PDA- og datamaskinlignende finesser. Resultatet ble smartphone.Operativsystem og programvare
En smartphone har eget operativsystem. BlackBerry smartphone bruker operativsystemet BlackBerry OS, andre bruker Palm OS, Windows Mobile eller versjoner basert på Linux desktop system. Alle mobiltelefoner har en programvare. Selv de mest basic mobilene har en adressebok som krever en egen programvare. Programvaren i en smartphone er mer evansert og gir brukeren flere muligheter som for eksempel å lese, skrive og redigere Microsoft Office dokumenter.

Trenger du leiebil? Garantert billigst

Programvaren gir deg også muligheten til å laste ned fra nettet tilleggsprogrammer som for eksempel GPS, eller programmer for å behandle foto og laste ned musikk, bare for å nevne noen av mulighetene. Akkurat som med datamaskinen hjemme eller på jobb, kan du bruke din smartphone til å surfe på nett. Takket være et stadig bedre utbygget 3D datanettverk, går surfing på mobilen mye fortere enn ved de tidligste modellene. Og ikke bare fortere, men også enklere fordi tastaturet på en smartphone er akkurat som på en datamaskin bare i mindre format. Et slikt tastatur kalles QWERTY tastatur, og er enten et fysisk tastatur med knapper eller et touch screen tastatur der du trykker på skjermen.

Blant annet Iphone telefonen har denne type touch screen tastatur. På selv de eldste mobiltelefonene kan man sende sms, men med en smartphone kan man også sende og motta e-mails som deretter kan synkroniseres med din datamaskin. På noen smartphones kan man ha opptil flere e-mail kontoer. Teknologien er i stadig utvikling, og det som i dag kalles smartphone kan bli avleggs i løpet av uker, måneder eller kanskje neste år. Vanskelig å tenke seg hvordan en smartphone kan bli enda smartere. Hva blir neste applikasjon? Tv? Babysitter?


One thought on “Hva er en SmartPhone?

Leave a Reply

Your email address will not be published.