Hva er en Parfyme eller Parfymør?

Akkurat som en god musiker trenger gehør, trenger en god parfymør god luktesans. I tillegg må parfymøren være kreativ og ha god innsikt i kjemi. Derfor tar det seks år i læretid før en parfymør kan titulere seg parfymør.

TEKST: EDNA SOMERSET

Parfyme er kunst, vitenskap og kunnskap, og ikke minst en industri. Hvert år lanseres om lag to tusen nye parfymer verden over. Bak hver og en ligger talent og kompetanse. En parfymør må ikke bare kunne skjelne mellom de forskjellige duftene fra ingrediensene, men de må også kunne være kreative nok til å sammensette de riktige ingrediensene.
Oljene fra samme planter, men odlet i forskjellige land må de kunne skille mellom kun ved hjelp av luktesansen. På samme linje som vineksperter kan si hvilke druer som er brukt i vinen, skal parfymøren kunne gjøre det samme med oljene i parfymen.

En ekte parfyme tar lang tid å skape. Parfymøren dypper lange testpinner i parfymen og legger den til side til tørk. Deretter blir disse pinnen luktet på for å bestemme hva som skal tilsettes for å gjøre parfymen perfekt. Parfymen blir også testet med jevne mellomrom for å se om den endrer duft.
Lukter den det samme om morgenen som den gjør om kvelden? Endres duften av været? Dette og mange andre tester går parfymen igjennom før den anses som ferdig.

Til syvende og sist er det parfymøren som avgjør om en parfyme er godkjent eller ikke etter lang tids sniffing av dufter, men bare du kan avgjøre om den er god for akkurat deg. Dens duftuttrykk skal matche deg og din personlighet.

Leave a Reply

Your email address will not be published.