Huelva

Huelva i Spania. Lengst ned i sydvest av Spania finner man en annerledes provins, flatland og sumper med lange sjøfartstradisjoner.

TEKST OG FOTO: KJARTAN SOLVANG-NIELSEN

Det var herfra de første oppdagelsesreisende la ut og det var til denne provinsen de første rikdommene fra den nye verden ble brakt i land for snart 600 år siden. I dag er Huelva en travel provins og hovedstaden med samme navn er fortsatt en viktig havn for landet.

Utskiping av kobber og ikke minst kork fra grenseområdene mellom Spania og Portugal foregår fortsatt i stor stil. Hovedstaden i provinsen har 146 000 innbyggere og er en travel storby som rommer mer enn 30% av provinsens befolkning.

Sjarmen på landsbygda

Det er selve provinsen som sjarmerte meg mest på mitt besøk til området. Byen var vanskelig å finne frem i og sammenlignet med andre store byer, hadde den lite å tilby hvis man da ikke kommer til en av de store fiestaene som karnevalet før fasten eller Fiestas de Columbinas (1.uken i august), som årlig markerer Christoffer Columbus oppdagelse av Amerika.

Områdene rundt byen er imidlertid fantastiske, med store sumpområder, lange strender og fjell som minner om de grønne områdene vest i England. Like nord for byen ligger klosteret som i sin tid huset alle de kjente oppdagelsesreisende (se egen artikkel, red). Innenfor byen og sydover finner man de store sumpområdene og de mange, lange og brede strendene.

Sydvest-provinsen

Lengst mot Portugal finner man Vila Real de Santo Antonio, grensebyen som bare har elven Rio Guadiana mellom seg og nabolandet. Her kan man fortsatt ta fergen over til Algarvekysten. Like etter i retning Huelva, finner man idyllen Isla Cristina. Dette er en spansk by med lite og sjarmerende turisme. Det er genuint spansk, maten er som den var for 20 år siden og innbyggerne er fortsatt arbeidere og fiskere.Like bortenfor finner man et av de få charterreisemål som er bevart i Spania. Hit kommer du med blant andre Star Tour via Algarve flyplass. Stedet er råflott, turismen er kommersialisert og det mangler ikke på tilbud som, golfbaner, tennis og spa. Her finner man bare internasjonale restauranter og den eneste grunnen til at vi havnet inn på området, var et Mc Donalds skilt som ungene hadde sett på med lengsel etter dager med nytrukket fisk.

Bondelandet

Området er virkelig spansk bondeland, landsbyer som La Redondela, Lepe og Cartaya døser i den stekende sommersolen og våkner først til i de sene kveldstimer. Storken finner du i hvert eneste kirketårn, i master og antenner. Gjeterne ligger og døser ved siden av en mager flokk sauer, mens hunden overtar vakten. Hester og esler står og gnager på de tørre tuene som fortsatt overlever solens ubarmhjertige stråling.

Forskjellen på kystens glade mennesker på stranden og de som kjemper for å overleve sommerens hete noen hundre meter innenfor er enorm. Huelva er virkelig stedet for den som søker noe annerledes, litt retro uten å være skapt retro. Huelva er seg selv lik, ingen andre steder i Spania kan sies å ligne på dette området med sin helt spesielle natur og kultur.

Leave a Reply

Your email address will not be published.