Hold deg betennelsesfri med riktig mat

Samtidig som tilbudet av hurtigmat har eksplodert så har også sykdom gjort det samme. Veldig mange av dem har en ting til felles: en betennelsesreaksjon i kroppen. Betennelse som ikke er forårsaket av bakterier eller overanstrengelse, men derimot søppelmat som skader cellene og derfor kroppen vår. Pass på hva du putter i munnen, så vil du garantert holde deg friskere lengre. Noe annet ville være naivt å tro.

Tekst: Melissa Thelwall

Her har jeg listet opp de største verstingene vi har omkring oss som gjemmer seg i maten vår.

1. Sukker
I tillegg til fedme konkluderer ekspertene nå med at et overdrevent inntak av sukker kan være en direkte årsak til Alzheimer, Diabetes type 2, og kroniske betennelser. Jeg minner om at 1 liter Cola inneholder 32 sukkerbiter og at en 4-åring i gjennomsnitt får i seg ca 19 kg sukker i året. Er det rart vi blir syke? Du finner sukker i mange matvarer du ikke vet om. Bare se på innholdsfortegnelsen neste gang du er i butikken. Majones, makrell i tomat, posesuppe.. Kjært barn har mange navn så vær obs på at sukker også omtales som maisirup, fruktose og maltose. Litt økologisk frukt er selvfølgelig sunt, men ikke overdriv da fruktsukker også kan være uheldig om inntaket blir for stort. Spesielt tørket frukt inneholder mye fruktsukker. Om du er glad i søtt finnes det sukkerfrie alterantiver som stevia, sukrin og kokosblomstsukker.

Leiebil Spania
Hotell Spania – Søk etter hotell i Spania
Bolig Spania

2. Matoljer
Vegetabilske oljer (solsikke- og soyaolje) inneholder mye av omega 6 fettsyren. Får vi i oss for mye av omega 6 i forhold til omega 3 legger du utgangs-punktet for inflammasjon og betennelse. Så unngå typiske matoljer, frityroljer og margarin. Disse tåler dessuten varme svært dårlig, og det dannes skadelige triglyserider (fettstoffer). Smør og kaldpresset kokos, samt riktig palmeolje er mye sunnere alternativer.

3. Transfett
Denne type fett finner vi i matvarer som margarin, vegetabilske oljer, kjeks og kaker. Transfett vil øke det dårlige kolesterolet og fremme betennelse. Med andre ord: sky transfett som pesten!

4. Meieriprodukter
Det sies at 60% av verdens befolkning har problemer med å fordøye kumelk. Melk kan hos de som ikke tåler det forårsake inflammasjon i kroppen, forstoppelse, diaré, utslett og pustevansker. Kumelk danner mye slim som gjør at mange går med “forkjølelsesymptomer” i lengre perioder uten å bli kvitt det. Kumelk kan erstattes med geitemelk, nøttemelk og kokosmelk.

5. Rødt kjøtt
Dyrene er ofte dårlig behandlet, og foret med kraftfór for å vokse raskt. Antibiotika og hormoner er tilsatt maten, og resultatet er ofte et kjøttstykke som ikke er sunt lenger, tro det eller ei. Prøv å kjøpe økologisk og lokalt. Spør hos slakteren hvor kjøttet kommer fra og om dyrene beiter ute. Frittgående dyr har det bedre, gresser naturlig og vil naturlig nok inneholde mer av de sunne næringstoffene vi trenger.

7. Alkohol
Stort forbruk av alkohol sliter ut leveren – vårt viktigste avgiftningsorgan. Alkoholen vil bidra med å øke betennelse i kroppen da avfallstoffer hoper seg opp. Begrens alkoholinntaket til 1 enhet per dag.

8. Raffinert korn
Mye av kornet som spises i dag er raffinert, det vil si strippet for næring. Det er ikke særlig næringsrikt når det mangler både fiber og vitaminer. Korn har dessuten en høy glykemisk indeks som vil sende blodsukkeret til himmels. Stort inntak av korn kan føre til betennelser, magetrøbbel, søvnproblemer og depresjoner.

9. Kunstige tilsetningsstoffer
I mye av dagens mat fi nnes dessverre et stort innhold av kunstige tilsetningstoffer. Det er lønnsomt at maten varer lenge og ser like fin ut selv etter uker og måneder. Les etiketten nøye før du kjøper mat på glass, boks eller pose!

Det finnes heldigvis mat som minsker betennelse og hjelper kroppen med til å lege skadet vev.

Så hva kan vi egentlig spise?
Mat som inneholder mye omega 3 virker betennelsessenkende. Eksempler er laks, tunfisk, rå eggeplomme, hampfrø, knuste linfrø, chiafrø og valnøtter.

Spis ren og naturlig mat. Det vil si mat som lages fra bunnen av og ikke er tilsatt noen kunstige stoffer for å se, lukte eller smake bedre.

Debatten om mettet fett fortsetter, og stadig kommer det nye undersøkelser som forteller oss at mettet fett slettes ikke er så ille, tvert imot sunt. Når vi har god fettsyrebalanse, vil kroppen fungere bedre. Mettet fett bidrar til akkurat det.

Se gjerne bloggen min www.melissaspania.no for sunne oppskrifter og annen god helseinfo.


One thought on “Hold deg betennelsesfri med riktig mat

  • September 2, 2013 at 8:24 pm
    Permalink

    Interessant å lese. Takk for informasjonen!

Leave a Reply

Your email address will not be published.