Hjemmelaget knekkebrød

Mat er også mote. Hva slags brød vi baker endrer seg i tiden. Det å lage sitt eget knekkebrød er i tiden nå. Det finnes mange varianter av knekkebrød. Du kan jo prøve de to litt ulike variantene vi bringer oppskrift på. Prøv de noen ganger og finn hva du liker å ha i ditt knekkebrød. Den ene varianten vår er uten mel, og derfor glutenfri. Du må da passe på å kjøpe glutenfritt havregryn, som du får i helsekostbutikkene. Første gangen du skal bake noe nytt som dette tar det nok litt tid å finne alle ingrediensene i butikkene. Neste gang du skal lage det går det mye enklere. Det er moro å prøve noe nytt!

Tekst: TINE MERETE SANDBOE

Knekkebrød
Dette alternativet er da glutenfritt om du kjøper havregryn uten gluten.

2dl havregryn
2 dl bokhveteflak
1 dl gresskarkjerner
1 dl solsikkefrø
1 dl linfrø, knust
½ dl sesamfrø med skall
½ ts havsalt
3 ½ dl vann

Sett først ovnen på 170grader, litt mindre med varmluft. Bland alt det tørre i en bolle og rør inn vann. Bruk et stort bakebrett, eller to små, med bakepapir. Bre røren utover papiret med en slikkepott. Bruk et pizzahjul eller en kniv til å markere ruter i brødet. Da er det lettere å dele når det er ferdig. Stek først på et vanlig brett, og bytt til en rist etter halve steketiden. Løft da hele papiret over på en rist. Da blir det sprøtt og fint. Total steketid ca. 55 minutter.

Thereses knekkebrød
2 dl havregryn, små
2 dl sammalt rug,
grov eller fin
2 dl solsikkekjerner
2 dl sesamfrø
2 dl havrekli
1 dl kruskakli
2 ts salt

Om du vil: Oregano, sesamfrø, karve eller annet å strø over før steking. Sett ovnen på varmluft 150 grader. Med ovn uten varmluft sett på 170 grader og stek i to omganger. Bland alt det tørre i en bolle, og tilsett vannet. Rør godt og la det svelle i 10 minutter. Bruk 2 stekebrett med bakepapir, og fordel røren utover begge brettene. Sett begge i ovnen, stek i 10 minutter. Ta dem ut og skjær i ruter med et pizzahjul eller kniv. Stek videre i ca. 75 minutter. La brettene stå i ovnen og skru av varmen, og sett ovnsdøren helt åpen. La knekkebrødene stå i ovnen til den er helt kald. Knekkebrødene blir da fine og sprø.

Trenger du leiebil? Garantert billigst

Hjemmelaget kremost med urter og hvitløk
Lag din egen kremost, og velg selv de urtene du vil ha i kremosten. Denne smaker herlig på de hjemmelagde knekkebrødene.1 liter kefir
3 dl rømme
Salt
Urter, hvitløk, eller det du vil ha av smak i kremosten-

Bruk en kjele og bland godt kefir og rømme. Varm på middels varme til uten å røre i blandingen. Pass på så det ikke koker. Når blandingen skiller seg i en gulaktig væske (myse), og en fastere hvit ostemasse helles alt over et klede bundet
rundt en bolle. La blandingen renne godt av. Det kan at en times tid. Sett den da gjerne i kjøleskap. Ta ostemassen så ut av kledet og tilsett ønsket smak og urter. Finhakkete friske urter er utmerket i kremosten. Mysen er veldig fin å bruke videre i bakst.Denne artikkelen er tidligere publisert i magasinet Aktuelt Spania i 2012.

Leave a Reply

Your email address will not be published.