Hjemmefødsel I DET KONSERVATIVE SPANSKE HELSEVESENET

Tenk at det skal være så vanskelig å kunne få velge hvor man vil føde sitt eget barn her i Spania. Jeg har lyst til å fortelle litt om opplevelsen og erfaringene jeg har fått etter utallige besøk hos leger, gynekologer og jordmødre for å ”få lov til” å føde i mitt eget hjem.

TEKST OG FOTO: MELISSA THELWELL

Spansk helsepersonell og andre bessevissere så på meg som om jeg skulle vært en uansvarlig mor og vi fikk stadig høre ”kan dere ikke bare føde på sykehuset?”, eller ”dere setter livet til mor og baby i fare, at dere TØR!”
Altså, det er min kropp og min baby. Er det da ikke rett og rimelig at jeg får bestemme? Men neida, her i Spania får man beskjed om hva som skal gjøres, og sånn er det. Ofte blir du fratatt egne valg og ønsker i det øyeblikket du stiger inn døren på Centro Salud. Som en venninne av meg fikk beskjed om da hun hadde snakket med en lege om sine ønsker vedr fødselen sin; ”det er ikke du som er doktoren her altså” .

hjemmefødsel i Spania

Da jeg skulle føde for første gang i 2007 hadde jeg bestemt meg for å være hjemme. Jeg var i fin form og for meg var hjemmefødsel det som føltes riktig. Jeg fant en klinikk hvor jordmoren kunne komme hjem til meg, men hun hadde lovet seg bort på samme tid og bodde dessuten 2,5 time unna meg så hun kunne ikke garantere at hun ville rekke frem i tide. Jeg burde finne noen andre mente hun. Dessuten ville hjemmefødselen kostet oss over 2000 € så jeg prøvde å finne en annen løsning.

Jeg fikk bare negative og krasse tilbakemeldinger fra de jeg så pent spurte om de kunne være der for meg. ”Nei, det var farlig, jeg kunne dø, barnet kunne dø og dette var noe man ikke drev med”. Sykehus er tingen sa alle, gang på gang. Vel, lang historie kort, jordmor rakk frem i god tid og jeg fikk oppleve en fantastisk hjemmefødsel jeg aldri vil glemme.

Jeg ble gravid igjen i fjor og denne gangen skulle det vise seg å bli enda vanskeligere å komme til en løsning. Min forrige jordmor hadde flyttet til Afrika og det fantes ingen jordmødre som tar hjemmefødsler i mitt område. Min mann og jeg begynte jakten på en jordmor med de kjente gule papirene som ville gjøre fødselen ”gyldig”.

Et avansert system

Det er nemlig slik at her i Spania, når et barn blir født fyller legen ut et gult papir som sier at barnet er født av moren og et stempel fra det aktuelle sykehuset. Men hva om barnet blir født hjemme eller for eksempel i bilen på vei til sykehuset? Flere husker kanskje den historien om Tiril som ble født hjemme i La Nucia og da foreldrene troppet opp på sykehuset etterpå trodde de at babyen var stjålet og fikk Guardia Civil på døren samme dag?! Det tok 11 mnd før Tirill fikk papirer på at hun eksisterte.

Hva med oss gravide som overhodet ikke ønsker å føle at vi må gå på hyppige kontroller, ultralydundersøkelse hver måned? Det er provoserende og jeg vet det er mange som føler det slik. Å gå gravid er noe av det mest naturligste i verden. Hvorfor skal man sykeliggjøre dette?

En gynekolog innrømmet at systemet her i Spania er gammeldags og strengt. Hun syns det var flott at det var noen som ønsket å føde hjemme og beklaget seg over at hun ikke kunne hjelpe oss. Reglene sier nemlig at det ikke er lov å føde hjemme!

Fødsel på sykehus i Spania

Så etter mange timer uten å komme noe vei innså vi at vi ble nødt til å svelge en stor kamel og føde på et sykehus. Vi fikk beskjed om å dra til det lokale som kunne ta oss imot. Men jeg måtte ikke ringe for sent, for barnet måtte komme på selve sykehuset, ellers ville de kanskje ikke tro at det var mitt barn. Jeg hadde bare lyst til å sette meg ned og begynne å grine!

Flere uker tok det før vi kom til en løsning. Historien endte godt. Jeg fikk en god jordmorvenninne fra Norge til å komme ned til oss og hjelpe til med fødselen. Jeg fødte en datter i vann, hjemme i stua og alt gikk fint. Jeg hadde også kommet i kontakt med en annen jordmor som hadde tilgang til de gule papirene og sa hun kunne komme til meg etter fødselen og signere for meg slik at alt ble gyldig.

Jeg syns det er trist at det er blitt slik, for det er mange som ønsker å ha et naturlig svangerskap, føde naturlig og ikke minst, være hjemme. Ofte hører jeg triste historier om dårlige opplevelser på sykehusene her nede. Det kunne vi ha unngått om systemet hadde vært annerledes.

Leave a Reply

Your email address will not be published.