Hertuginnen av Alba viser sine skatter

Det er ikke første gangen hertuginnens skatter blit utstilt, men dette er den aller første i sitt omfang. Denne gangen vises flere og viktigere skatter enn tidligere.

Tekst: Bente Puig

I 1987 arrangerte Fundación Caja de Pensiones utstillingen «El Arte en las colecciónes de la Casa de Alba» i Madrid. Utstillingen besto av deler av hertugin¬nens private malerisamling. I 2009 ble det arrangert en ny utstilling i Museo de Bellas Artes i madrid, denne gangen med hertuginnens samling fra Palacio de Dueñas.

I utstillingen som åpner 1. desember, får vi se 150 objekter som aldri har vært vist offentlig som mal¬erier, skulpturer, historiske dokumenter, manuskripter, arkeologiske objekter, smykker, møbler, drakter og mer. Ut¬stillingen holdes i Centro Cibeles og er åpen frem til 31. mars. «La legada Casa de Alba», heter utstillingen som regnes som en av Europas viktigste utstillinger.

Hertuginnens samling er er av verdens største private kunstsamlinger. Det er stiftelsen Fundación Casa de Alba og rådhuset i Madrid som arrangerer ut¬stillingen. Utstillingen ble presentert i begynnelsen på september i Palacio de Cibeles i Madrid. Tilstede var regions¬president Esperanza Aguirre, ordfører Ana Botella og deler av Alba-familien. Ansvarlig ved utstillingen, Pablo Me¬lendo, avslørte flere av skattene som skal utstilles, som for eksempel maleriet Fra Angelico som for første gang blir tatt ned fra Albas vegger, Goya-maleriet Hertuginnen av Alba som er et protrett av nåværende hertuginnes oldemor, flere malerier av Tiziano, Murillo, In¬gres, Renoir, Rubens, Ribera, Zurabarán og Zuloaga.

Han avslørte også at de vil stille ut brev og tegninger av Cristof¬fer Colombus (Alba har verdens største samling av Colombus-brev), ett av do¬kumentene er en tegning Colombus lagde av den første øyen han oppdaget som han kalte Española, Den berømte bibelen Biblia de la Casa de Alba (over¬satt til romersk fra hebreisk av jøden Rabi Mose Arragel i XV århundre), første utgaven av boken Don Quijote, en samling kongelige drakter som blant annet inneholder uniformer fra Alfonso XII, drakter fra Alfonso XIII og unifor¬men Don Juan Carlos brukte da han ble kronet konge i 1975.

Leave a Reply

Your email address will not be published.