Herlige leskende meloner

Meloner er både mat og god leskedrikk i ett. Pas¬ser godt i kjølebagen på stranden. Den inneholder mye vann, lite sukker og er søt og god. Bruk me¬lonene til hverdag og fest. Naturell eller kle dem med andre smaker. Vannmelon med litt salt på er ypperlig på grillen. God ventemat eller tilbehør til annen grillmat.

Tekst: TINE MERETE SANDBOE

Agua fresca
Meloner er gode i leskedrikker. Varier tilbehør etter hva du har i huset, og hva du selv liker. Her gir vi deg oppskrift på en god drikke på varme dager. Lett og god å drikke både for barn og voksne. En leskende og forfriskende fruktdrikke.

½ vannmelon
1 liter vann
5 ss sukker
½ dl limejuice
Litt gaseosa eller casera
Mynte blader, melonbiter og lime skiver til pynt

Kjør melonen i en blender i flere omganger sammen med litt vann hver gang og sukker og limejuice. Hell det hele gjennom en stor sikt/dørslag, og ha det så over i en stor mugge. La det avkjøle i kjøleskapet. Ved servering bland med litt casera, og pynt med noen biter melon, et par skiver lime og ferske mynteblader.

Trenger du leiebil? Garantert billigst

Om du vil ha mer smak av mynte kan du koke noe av vannet med inntil 1 dl mynteblader. La det stå å trekke før du blander etter smak i drikken.

Spekeskinke og vannmelon
Her har du en rett som er enkel å lage samtidig som er meget god. Server den gjerne som tapas, eller forrett, eller som et lite måltid.

200 gram spekeskinke
½ vannmelon
150 gram fetaost
10 blader frisk mynte

Del vannmelonen i trekantskiver uten skall. Legg skivene på et fat. Legg over spekeskinke, fetaosten og mynteblader. Server gjerne med allioli og godt brød til.

Vannmelon sorbé
God og frisk sorbé til varme dager. Denne sorbeen kan du servere som en dessert som du kan lage i forveien og oppbevare i fryseren.
1 kg vannmelon kjøtt, skrelt og uten kjerner
7 cm frisk ingefær, skrelt og skåret i små terninger

Pass på at alle melonstenene er fjernet, kjør deretter melonen i foodprocessor til en glatt purè.
Ha det over i en ismaskin og følg bruksanvisningen til massen er fryst og stiv. Alternativt kan du ha pureen i fryseren og røre med en gaffel hvert 20.minutt. Serveres i avkjølte glass med små biter av ingefær på toppen.

Vannmelon gazpacho
Her har du en forfriskende variant av den spanske tomatsuppen, her med vannmelon. Den smaker ekstra godt i varmen.

½ vannmelon
2 stangselleri
3 modne tomater
½ agurk
2 cm revet ingefær
2 lime, saften
Basilikum, en håndfull

Del vannmelonen og skjær av skallet. Skrell agurken med ostehøvel og del i biter. Ha alle ingrediensene i en hurtigmikser og bland til en glatt og fin suppe. Krydre med salt og pepper. Sett i kjøleskapet minst en time før servering.

Sommersalat
med melon og agurk
Frisk og god salat. Du finner mange gode varianter av den spanske hvite geitosten. Den egner seg godt i bruk med meloner.

1 honning melon
1 slangeagurk
3 tomater
1 rull chevreost, (hvit geitost)
0,5 potte frisk mynte

Del melonen i store biter. Skrell agurken med ostehøvel, skjær agurken på skrå i store biter.
Del tomatene i skiver. Skjær osten i skiver og hakk den ferske mynten.
Legg alt pent på en stor salatbolle eller fat.

Dressing:
1 sitron
1,5 dl ekstra Virgin olivenolje
2 ss flytende honning
salt/pepper

Klem saften av sitronen og bland med oljen, honning og smak til med salt og pepper. Slå over salaten rett før servering


Tips
Meloner bør skylles godt før bruk, så får du vekk rester av jord og sprøytemidler. Alle sukkermeloner har store frø i kjernen som må fjernes. Kutt melonen i to og grav ut frøene med skje eller med hendene. Kutt deretter opp melonen i passende biter – med eller uten skall. For ekstra syrlighet og smak, kan du forsøke å kryste litt limesaft over melonen, da holder også fargen seg frisk lenger. Meloner består nesten bare av leskende og velsmakende vann, faktisk så mye som omkring 90 %. 100 g spiselig vare gir bare omkring 20 kcal. Du kan spise meloner med meget god samvittighet.

Det beste er å spise melonen naturell, bare skrelt og med kjernene fjernet. Det er en frisk og lett avslutning på måltidet, en dessert du kan spise med god samvittighet. Ellers er melon ypperlig å blande i fruktsalat. En halv, liten melon passer akkurat til 1 person. Ta ut fruktkjøttet med uthulerjern eller en teskje, og fyll fruktkjøttet tilbake i melonskallet, gjerne i selskap med noen jordbær, bringebær eller blåbær som gir fin farge. Som festdessert kan du dryppe litt portvin over frukten, det smaker utrolig godt.

Meloner skal behandles med forsiktighet. De tåler dårlig støt, de må tas på med ”silkehansker”. En fullmoden melon bør spises innen et par dager. Blir den liggende for lenge, kan den rett og slett begynne å gjære. Det gjelder særlig en melon som er skåret i to.Denne artikkelen er tidligere publisert i magasinet Aktuelt Spania i 2012

Leave a Reply

Your email address will not be published.