Herlige bær i mat

Bær er supermat! Du hol¬der deg frisk, du bedrer hukommelse og konsen-trasjon, du forebygger mot hjerte- og karsykdommer, du forebygger og bedrer diabetes, du forebygger kreft, du demper betennel¬ser, de hjelper deg å holde vekten, de bremser aldring, og de er veldig gode. Det er mange svært gode grunner til å fråtse i bær året gjennom.

Tekst: Tine Merete Sandboe

Bær egner seg meget godt til å fryses. Det er så godt som like mye næring i frosne bær. Frys bær selv når du har tilgang og bruk dem i smoothies eller annet senere

Trenger du leiebil? Garantert billigst

En drøm av en dessert
Her har virkelig en god dessert med flere gode smaker satt sammen som et lite kunstverk. Kremen og limesirupen kan du lage på forhånd. Da har du minst mulig å gjøre like før det skal serveres.Ricottakrem
100 gram ricottaost (kan bruke cottage cheese)
Vaniljestang, frø
1 dl kremfløte, pisket
Smak til med melis

Ha osten og vaniljefrø i en kjøkkenmaskin og kjør det glatt. Vend inn pisket krem og smak eventuelt til med melis.

Limesirup
1 dl sukker
1 dl vann
1 kanelstang
2 kaffirlimeblad, finsnittet, eller finrevet skall fra ½ lime

Ha sukker i en kjele og smelt over middels varme til det blir gyllent. Tilsett deretter vann, kanelstang og limeblader. La småkoke i 5 minutter til det tykner noe. Avkjøles.

Arme riddere
2 dl fløte
2 egg
½ ts kanel
1 ss sukker
1 ts sitronskall, finrevet
1 loff, ikke i skiver
Friske bær til pynt
Smør til steking

Skjær av skorpen av loffen, og del innmaten i tykke lange biter. Bland fløte, egg, kanel, sukker og sitronskall. Legg i loffbitene og la de trekke noen minutter i blandingen. Stek dem deretter gylne i smør på alle sider. Legg en bit på hver asjett, drypp limesirup over og pynt med friske bær. Legg en skje ricottakrem på hver asjett.Smootie med bær
Smoothie kan du lage utallige varianter av. Prøv deg frem og finn din egen favoritt. Is biter er godt i smoothie som væske da drikken blir ordentlig kald. Det er også godt å bruke frosne bær eller frossen banan. Kjøp gjerne inn bananer som er godt modne, og frys dem. Banan i drikken gjør den litt glattere i konsistensen. Smoothie er for mange favorittfrokosten. Her har du mye god næring frem til lunch.

Utgangspunktet kan være 1 ½ – 2 dl bær, bland gjerne med ulike bær
1 banan

Væske, ca. 2 dl. Her kan du bruke isbiter, vann eller for eksempel eplejuice. Du kan også bruke 2 dl syrnet melk med naturlig bakteriekultur.
Om du ønsker kan du også tilsette ønsket krydder eller urter. Du kan bruke mintblader, chili, kanel, gurkemeie eller annen smak du liker godt.

Romtopf
Bær i sprit er også sunne bær. Legg bærene ned mens de er friske og fine og de holder seg godt gjennom hele vinteren. Server de til iskrem som dessert. Her tar man rett og slett det man har tilgang på av bær eler frukt. Bruk gjerne jordbær, bringebær, kirsebær, ferskener, rips, solbær, og bjørnebær. Unngå epler og pærer da de løser seg opp i alkoholen. Fjern gjerne stener fra kirsebær og plommer, og del frukt opp i passe små biter.

Bruk en krukke som rommer 5 liter til en flaske rom på 75 cl. De første bærene trekker til seg romen og synker til bunns. Da er det plass til mer frukt og bær i samme krukken. Bruk en krukke med tett lokk eller legg plastfolie over. Legg da gjerne en liten tallerken oppå for å sikre at bærene ligger under romen.

Det å lage romtopf er en tysk tradisjon og den klassiske romtopfen serveres med vaniljeis. Topfen er meget sterk og meget drøy. En aperitif som blir husket er om du tar litt romtopf i bunnen av et høyt glass for så å fylle på med cava.

Til en krukke på 5 liter trenger du:
5 liter blandet bær og frukt
Sukker, inntil 1 kg
1 flaske lys rom 75 cl

Ha all romen i krukken. Start gjerne med for eksempel jordbær og et lag sukker. La de trekke først mens krukken står kaldt. La hvert slag stå over natten å trekke seg slik at det blir plass til neste bærslag. Ha på sukker etter frukt og bær. Når krukken er full blander du forsiktig med en tresleiv slik at sukkeret som har sunket blander seg. La det hele stå 2-3 uker kaldt. Se fortsatt til at bær og frukt er dekket med rom.Denne artikkelen har tidligere blitt publisert i Aktuelt Spania 2012

Leave a Reply

Your email address will not be published.