Her liker alle tomater!

Den siste onsdagen i august, som iår faller på den 29. Husk det: onsdag den 29 august!

Tekst:K.J. HERMANRUD

Da er nemlig TOMATINA dagene i Bunol. Og hva er så det, sier du. Jo da kjører en rekke lastebiler fulle av tomater inn på inn på torget Plaza de Pueblo, hvorpå byens borgere og tilreisende turister hiver tomater på hverandre i timesvis.

Men, et øyeblikk, – jeg glemte nesten: Før tomatslaget er det en konkurranse om hvem av byens veltrente som kan klatre opp på en høy mast innsmurt med såpe: El Palo Jabón og hente ned den iberiske spekeskinka som er festet til toppen! Så snart Pepe, eller Julio har fått ned skinka så begynner tomatslaget. Det avfyres et startskudd. Jo, det er regler for TOMATINA´n:

1. Du må skvise tomaten før du hiver´n
2. Kun tomater kan kastes.
3. Du har ikke lov til å dra klærne av folk.
4. Husk at dette er lek, ikke kamp.
5. Når den andre kanonen avfyres skal alle slutte å kaste tomater


Hvor går veien? Vi tar igjen utgangspunkt I redaksjonen i Albir. Kjør 332 gjennom Altea og opp på motorveien mot Valencia. Der hvor veien går inn til Valencia tar du vei E-902 vestover. Etter en halv times kjøring kommer du til Bunol. Ikke nødvendig å medbringe tomater, med svømmebriller kan være lurt hvis du skal inn i sentrum. Og skyggelue? Enjoy.Denne artikkelen er tidligere publisert i magasinet Aktuelt Spania i 2012.

Leave a Reply

Your email address will not be published.