Helsegevinster med Siesta

Det er vitenskapelig bevist at siesta er godt for sjelen, at det styrker hjertet og forebygger stress og frie radikaler. Men hvor og hvordan bør siestaen foretas?

Tekst: Tore M

Siestaen er kjent som iberisk yoga (yoga ibérico), en nødvendighet året rundt. I Nord-Europa, USA og Japan har befolkningen adoptert denne vanen, og firmaer som Nike og Union Pacific Railroads har innført siesta i arbeidstiden. De har laget egnede hvilerom med stresslesser og dunkel belysning, og kan bekrefte at de ansatte yter mer etter at de innførte siestaen.

En studie utført ved universitetet i Regensburg (Tyskland) avslører de gode egenskapene ved å sove siesta. Det øker konsentrasjonen og minsker derved risikoen for feil og ulykker. Unundersøkelse utført ved Loughborough universitetet i England viser at de fleste ulykker skjer mellom klokken to og fem på ettermiddagen. Siestaen har en rekke helsemessige egenskaper. Den viktigste er nok hvilken effekt den har på hjertefunksjonen. En studie ved Harvard i USA viste at siestaen kan redusere dødligheten på grunn av hjertefeil med hele 37 prosent. Årsaken til dette skal være at siestaen reduserer presset i årene og senker hjerteslagene, akkurat som ved nattesøvnen. Siestaen forebygger også stress og styrker fysisk og mental helse, øker kreativiteten og følelsen av velvære.

Etter middag blir man som regel trøtt og slapp fordi den mentale funksjonen reduseres. Dersom man sover siesta vil de kognitive funksjonene (fornuft, tenkning, oppfatning etc.) øke med 40 prosent, slik holder man seg våken utover kvelden. I tillegg forebygger det frie radikaler og for tidlig aldring, altså et rimeligere alternativ til rynkekremer. Noen hevder at å sove siesta ødelegger dagen, og at de blir irritable eller får vondt i hodet etterpå. Årsaken til dette er en overdrevet lang søvnperiode. Dersom man sover over en lengre periode på dagen, vil man gå inn i en dypere søvnfase og ha vanskeligheter med å våkne.

Søvnen har fem faser. Dersom siestaen ikke går utover fase en (lett søvn) og to (redusert hjerneaktivitet) vil man våkne med mye mer energi. Dersom siestaen går utover fase tre og fire (dyp søvn) vil man få motsatt effekt. Første og andre fase varer i ti minutter hver for seg. Den ideelle lengden på en siesta er fra 20 minutter til maksimum en halv time. Studier fra San Pedro hospital i Cáseres viser at en siesta som varer i mer enn en time, øker faren for økt blodtrykk.

Fem viktige regler for en vellykket siesta
Lengde: Mellom 20 og 30 minutter. Noen føler seg vel med bare ett til to minutter. Bruk vekkerklokke inntil kroppen selv regulerer søvnrytmen.
Tid: Mellom klokken to og fire på ettermiddagen, da energinivået reduseres på grunn av økt melatonin, hormonet som regulerer den biologiske klokke.
Sted: Velg sofaen fremfor sengen. På den måten sover man ikke så lenge. Det er viktig at det er rolig runt en når man skal sove siesta.
Lys: Dunkel belysning er best. Dersom det er vanskelig, kan man heller bruke en sovemaske for å oppnå det mørket som trengs for å slappe av.
Kaffe: Å drikke kaffe før siesta er et godt tips. Alle vet vi at kaffe har en oppkvikkende effekt, men effekten setter ikke i gang før 15 minutter etterpå.

Leave a Reply

Your email address will not be published.