Helse Nytt

Kvinner som lider av KOLS har også oftere angst og depresjon, viser studier presentert ved den årlige kongressen i nevrologisk forening i Madrid 8. til 11. juni. I følge denne studien kan angst og depresjon forringe denne type pasienters livskvalitet. 9,7% av de forspurte kvinnene steller selv for syke familiemedlemmer, og må på toppen av sin egen helsetilstand sørge for andres helse. Hele 1732 kvinner over 40 år deltok i studien. 60,1% var røykere og 39,9% var tidligere røykere. Samtlige hadde diagnosen KOLS. KOLS står for kronisk obstruktiv lungesykdom, og er en kronisk betennelsesreaksjon som skader bronkiene og vevet i lungene. Sykdommen er en stadig økende dødsårsak.

Tekst: Bente Puig

Spiral mot kreft i livmorhalsen
Forruten å forhindre ufrivillig svangerskap skal hormonspiralen også beskytte mot kreft i livmoren forårsaket av HPV-viruset, kan vi lese på helsenett.no. Smittefaren er akkurat like stor, men spiralen hindrer viruset i å utvikle seg til kreft.

Trenger du leiebil? Garantert billigst

Spanjoler røyker mest i Europa
33% av den spanske befolkningen over 15 år røyker. Dette er tall som overstiger de fleste europeiske land, bortsett fra Hellas (40%), Bulgaria og Lituania (36%). EUs gjennomsnitt ligger på 28%. Av de europeerne som røyker minst finner vi svenskene med 13%, og er det eneste landet i EU som ligger under 20%. Etter svenskene finner vi slovenerne og portugiserne med henholdsvis 23%, samt hollenderne og italienerne med 24%. Holland er det landet i EU med flest tilfeller av røykeslutt. 31% av alle røykere i Holland har sluttet å røyke. I Danmark er prosentandelen 31, og i Sverige 30%. Europagjennomsnittet ligger på 28%. I andre enden av listen finner vi Rumania, der kun 12% av røykerne har sluttet å røyke, samt Italia og Kypros med henholdsvis 13%. I Spania er tallet 22%. 60% av alle europeere stiller seg positivt til anti-røykekampanjer, og ser med fordel at sigaretter blir mindre synlig i butikkhyllene.


Agressive kreftformer
Hvert år avsløres 12 000 nye tilfeller av blærekreft i Spania. 24 per 100 000 innbygger rammes av denne kreftformen. 85% er menn og 15% er kvinner. De regionene som er verst rammet er Aragón, Extremadura, Castilla y León og Asturias, der tilfellene er 30 per 100 000 innbygger. Kreftforeningen la nylig frem en rapport som viser at 70% av de rammede er røykere eller eks-røykere.

Eksperter bekrefter at denne kreftformen er den mest agressive kreftformen av alle, og at den i de fleste tilfeller kommer tilbake. derfor kreves spesiell medisinering for å forebygge tilbakekomst. I 70% av tilfellene er kreften så agressiv at den eneste behandlingsmåten er fjerning av organet, og selv ved fjerning er det kun 50% sjanse for full kurering av kreften. Nyre- og prostatakreft er kreftformer som rammer henholdsvis 10 av 100 000 og 80 av 100 000, eller henholdsvis 4700 og 21 000 nye tilfeller per år. Når det gjelder prostatakreft fant forskerne at det i 10% av tilfellene var arvelig betinget.
Leave a Reply

Your email address will not be published.