Hele Spania innen en dagsreise

Alfaz del Pi, kommunen midt på Costa Blanca har et hav av opplevelser i umiddelbar nærhet. Med strandsentrumet Albir som utgangspunkt kan du oppleve det meste av Spanias særegenhet og karakter på få dagers ferie.

Med passerspissen i Albir og en radius på 200 kilometer, noe som slettes ikke er langt i et land med motorveier og god offentlig kommunikasjon, kan du oppleve det meste året rundt. Benidorm med sin masseturisme og et hav av underholdningstilbud, en av områdets 600 årlige fiestaer, flere tusen år med historie som er tilgjengelig for publikum i dag, naturopplevelser som står i kø, alt finnes og kan oppleves i passe porsjoner for den nysgjerrige.

Trenger du leiebil? Garantert billigst

Valencia, byen med fortid og nåtid
Valencia, byen som har alt! Vakker moderne arkitektur: Arkitekten Calatrava lokker til seg tilreisende fra hele verden. Sammen med katedralen, innendørsmarkedet og den gamle, romerske bydelen har Valencia alt som skal til for et vellykket besøk.

I mars er det tid for den største og mest kjente festaen i Spania, ”Las Fallas”, som ved sin ”la Crema” 19. mars hvert år brenner opp de mest fantastiske skulpturer man kan forestille seg. Las Fallas er en opplevelse av de sjeldne!

Alicante
Alicante er provinshovedstaden 45 minutter syd for Albir. Hit kan du komme med tog, buss eller egen bil. Byen er fott med store avenyer og trange gater inn fra den flotte havnen. Over byen rager borgen Santa Barbara som inviterer til utsikt, avslapping og kunstutstillinger. Alicante er en shoppingby med mange muligheter for den handlelystne.

Midt i byen ligger også byens strand, som går nordover mot enda bedre strender. Med trikken når du San Juan som er kjent for å ha Spanias flotteste strand.

Det genuine Spania
Lorca er en perle 200km syd på grensen mot Almería. Her fnner man et fantastisk slott i tillegg til den ene arkitektoniske skatten etter den andre. Lorca er byen
hvor historien lever, hvor spanjoler fortsatt er spanske, hvor matadorene nyter sin heltestatus og mat er mer enn en sammenkokt rett med italienske aner. Det genuine Spania fnnes fortsatt, bare man reiser inn fra kysten og masseturismen. En reise til Costa Blanca åpner for langt mer enn sol og bading, noe som gjør
området ideelt til helårsturisme.

Den hellige staden
Caravaca de la Cruz, den hellige byen som feirer jubelår i 2010. Den katolske kirke har fem hellige byer, Roma og Jerusalem er de mest kjente. Mindre kjent er pilegrimsbyen Caravaca de la Cruz. I hele 2010 er det jubelår i byen og langt over en million pilegrimer fra hele verden forventes å valfarte til byen i den anledning. Målet er ”Vera Cruz”, det sanne kors som oppbevares i byens katedral. I dette altersmykket er det gjemt et lite stykke tre fra Jesu kors! I tillegg til korset er byen vakker med sin enorme gamleby, alle de gamle takene man ser fra katedralen, de trange gatene og ikke minst områdene rundt med sin mektige natur.

Gode spanske viner
Vinlandet ved den hvite kysten: Ikke mindre enn åtte kjente vindistrikter kan nåes på en dagstur fra Albir. Utiel/Requena i nord, innenfor Valencia, er i tillegg til et DO for gode viner med sitt ekstreme klima, et av Spanias fem ”Cava” distrikter.
Cava er kvalitetsmerket for musserende viner og kan sammenlignes med Frankrikes Champagne. Videre er det gode viner å fnne i Valencia, Alicante, Murcia med distrikter som Fontanares dels Alforins, Vinalopó, Yecla og Jumilla. Et av verdens største vindistrikter, La Mancha kommer også i berøring med vår passerspiss, selv om dette blir langt å reise når det langt naermere kysten fnnes hundrevis av vingårder som tar i mot gjester til omvisning og vinsmaking.

Industribyer med sjarm
Alcoy og Concentaina er to byer inne i landet. Industrien, da spesielt tekstilindustrien, har gitt grunnlag for disse to byene fra flere generasjoner tilbake i tid. Alcoy ligger i et meget kupert området med en geografsom i seg selv er verdt et skue. Hvordan kunne man fnne på å etablere en by på et sted hvor det
ikke er en eneste fat slette? Dette har skapt ”Broenes by” der hele byen klorer seg fast på kanten av stupet, bundet sammen med broer i de aller feste arkitektoniske stilarter. Kulturen står sterkt i området og julens ”los Reyes”, de
hellige tre konger er verdens kjent.

Også fiestaen ”Moros y Cristianos” feires stort her og de påberoper seg å ha den beste fiestaen i hele Spania.

Vinterlandet er nær
Vi må jo ikke glemme ski og kulde. I Teruel, 180km nord for oss, finner vi flere alpinannlegg. Valdelinares byr på sprengkulde og godt preparerte løyper, sågar bortoverski kan spennes på i et 3km langt spor. I 8 kuldegraders julelandsskap, kan dagen nytes, mens heisen trekker deg opp og skiene glir deg ned igjen.

Et glass vin, toddy eller et godt, spansk måltid nytes i en av kafeteriaene, før nesa igjen utsettes for på nærmeste norsk vinterfrost og gir bart skjegg sirlige istapper. Klokken seks leveres skiene, bilen startes med kjettinger på som få minutter senere demonteres og vi legger i vei de to timene det er tilbake til 17 grader og et glass vin ved bassengkanten.

Varme kilder for god helse
Archena like ved Murcia er en vidunderlig helårsopplevelse. Her er det varme kilder, 37 grader i bassengene og man kan nyte helsebringende vann, massasje og spa i stedets 200000m2. Her er det også flere hoteller, hvis man vil overnatte en dag eller to som et avbrekk fra kystens hverdag.

Albir, sentralt i opplevelsene
Spania er allsidig og med Albir som utgangspunkt kan du oppleve det meste. Over alt finner man slott og borger, noen er restaurert og gjort om til fantastiske museer, mens andre er ruiner som i seg selv forteller sin historie.

Turistkontorer og guidebøker er et must om du vil ta deg rundt i området, eller enda bedre, reis med en profesjonell guide på tur og opplev historien på nært
hold.
Spania er landet hvor historien lever, landet som Christofer Columbus bandt sammen med den ”nye verden”, den moderne tids vugge. Skal man lære sitt Europa å kjenne, er Spania landet å begynne med.
Leave a Reply

Your email address will not be published.