Grønne Alger – Nyttig kilde til omega 3

Jeg vil ta for meg to gode alger denne gangen, nemlig Herr Spirulina og Frøken Chlorella. To fantastiske, men forskjellige, grønne alger som gjør vidunder med kroppen din. Alger er en viktig kilde til omega 3. Mange tror at man får dette fra fisk, men fisken spiser jo alger! Og i dag, med så mye forurenset fisk og skalldyr, hvorfor ikke gå direkte til kilden?

TEKST: MELISSA THELWALL

Spirulina, han plukker deg opp og gir deg en skikkelig energiboost, mens Chlorella har en rensende effekt på blodårene, og er kanskje en av grunnene til at denne frøkna har vist seg effektiv i å redusere kolesterol og motvirke åreforkalkning.

Trenger du leiebil i Spania? Garantert billigst

Klorofyll og alger
I naturen er grønn en dominerende farge. Og alle planter, selv sitrusfrukter, inneholder det stoffet som får planter til å bli grønne;

klorofyll
Klorofyll er et stoff som skaffer solenergi til fotosyntesen. De encellede ferskvannsalgene spirulina og chlorella inneholder den største konsentrasjonen av klorofyll enn noen annen type mat. Deres høye verdier av protein, betakaroten, omega-3 fettsyrer og nukleinsyre gjør dem til effektive antioksidanter.

Alger er som vi vet, vannplanter. De er spiralformete og blågrønne og får havet til å se grønt ut. Det finnes mange algetyper, og ikke alle egner seg som mat, noen er også giftige og kan utgjøre et forurensningsproblem i elver og innsjøer. Så for all del, ikke plukk alger i sjøen i håp om at du da har funnet gratis supermat altså. Mindre fristende er det også.

Spirulina
Generelt er spirulina nærende, styrkende og nyttig for å overkomme svakhet og problemer med næringsopptak. Fordøyeligheten av proteinet i spirulina er 85%, mens det i biff kun er 20%. Samtidig er spirulina også rensende ved sitt høye klorofyllinnhold. Personer som har spist for mye animalske produkter, samt sukker og melmat – typisk dem som er overvektige, har diabetes, hyperglykemi, kreft, reumatisme eller lignende degenerative tilstander har ofte nytte av denne form for rene og lett opptakelige proteiner.

I tillegg er spirulina gunstig ved alvorlige leverskader som følge av alkoholmisbruk, underernæring, og langvarig rus- og medikamentbruk. Spirulina beskytter også nyrene fra skadevirkningene som kan oppstå fra sterke medisiner.

Visste du at:
Betakaroteninnholdet er 10 ganger mer konsentrert i spirulina enn i gulrøtter? Spirulina har en svakt salt smak, er næringsrik og har en avgiftende effekt på lever og nyrer? Spirulina bygger og fornyer blodet, renser blodårene, øker bakteriefloraen i tarmsystemet, og demper veksten av sopp, bakterier og gjæring?
Spirulina brukes i behandling av blodmangel, gulsot, sukkersyke, bulemi, underernæring og kroniske hudproblemer? Spirulina gir 20 ganger mer protein enn soyabønner, og 200 ganger mer enn kjøtt?

Chlorella
Chlorella har mange av de samme egenskapene som spirulina, men inneholder mindre protein, kun små mengder betakaroten, men mer enn det dobbelte av klorofyll. Chlorella er vanligvis en god del dyrere enn spirulina, fordi fremstillingen er mer omfattende for å kunne gjøre de harde ytre celleveggene mer fordøyelige.

Disse celleveggene binder tungmetaller, plantevernmidler og kreftfremkallende stoffer som PCB, og fører slike giftstoffer trygt ut av kroppen. Fordi klorofyllinnholdet er så høyt, er det gunstig ved mange tilstander som vil ha godt av den rensende, fornyende og betennelseshemmende effekten av klorofyll. Dette omfatter også behandling av virus og sopp som belaster kroppen, som candida og AIDS. Alle former for blodsukkerforstyrrelser, som sukkersyke, hyperglykemi og manisk depressive, vil dra god nytte av proteinet i chlorella og i spirulina som er fordøyd, og har en balanserende virkning på blodsukkeret.

Visste du at:
Chlorella inneholder viktige mineraler; jern, jod, sink og lysin? Det er 12 ganger mer jern i chlorella enn i spirulina? Og mer B 12 vitamin enn i okselever? Man skal være forsiktig med å ta disse algene om man er gravid så en bør unngå å begynne midt i et svangerskap. Det samme gjelder ved amming.

Jeg pleier som regel å starte dagen med et glass hvetegress og til deretter lager jeg en stor smoothie til meg og familien hvor jeg har i både spirulina og chlorella. Dette gir oss en kanonstart på dagen og smaken blir ganske gjemt bort om jeg har oppi en banan. Trenger jeg litt ekstra energi, blander jeg det med hvetegresset og hiver innpå, på tom mage. Nå i det siste har jeg oppi en god omega 3 olje som jeg syns demper smaken betraktelig. Anbefales!

Alle produktene finnes på Helsekosten. Det eneste du ikke skal blande det ut i, er sitrusfrukter, fordi sitrussyren ødelegger virkningen av klorofyllet som spirulina er så rik på.

Dere kan følge med på Facebook for oppdatering om produkter. Helsekosten i Albir Costa Blanca.
Leave a Reply

Your email address will not be published.