Grønn ferie

Ferie belaster miljøet, reiser er på det nærmeste bannlyst av miljøfanatikere og vi blir stadig minnet om å tenke grønt. Selv om ”syden” ikke er det mest miljøvennlige feriemålet du kan velge, er det en del du kan gjøre for å redusere miljøbelastningen når du først har bestemt deg for å dra.

TEKST KJARTAN SOLVANG NIELSEN

Men det er faktisk ikke dumt å være litt bevisst. Hvorfor kaste alt avfallet på samme sted, bare fordi du har ferie? Hvorfor glemme alle de gode vanene du har tillagt deg resten av året? Grønn hverdag har en rekke råd for en mer miljøvennlig reise, la oss ta en kikk på dem og se om det er noe vi kan gjøre:

Trenger du leiebil? Garantert billigst

Gjør reisen grønnere
– Reis kort. Hvis formålet med ferien er sol og varme, trenger du ikke dra til Thailand. Nord- Afrika og Kanariøyene er eksempler på feriemål med badetemperaturer hele året. Jo kortere du fyr, desto mindre blir miljøbelastningen.

– Bli borte så lenge som mulig, ihvertfall i vinterhalvåret. Når leiligheten eller huset står tomt, trenger du ikke varme det opp. Det betyr mindre miljøbelastning.

– Kjøp en dyr ferie. Jo mer penger du bruker på reisen og hotelloppholdet, desto mindre penger har du igjen til annet forbruk, og jo mindre blir miljøbelastningen per krone brukt på reisen.

– Kjøp klimakvote. Velger du å ta fly, kan du betale en klimaavgift for å kompensere for klimagassutslippet du forårsaker, for eksempel på mittklima.no Pengene investeres i prosjekter som bidrar til å redusere utslipp av klimagasser i fattige land. På co2.sft.no kan du også velge å kjøpe klimakvoter fra EUs kvotemarked, og dermed bidra til reduserte utslipp fra europeisk industri.

Ut fra disse tipsene kommer en ferie på fastlandet i Spania godt ut. Man kommer raskt hit ned, flyturen er rask og flyplassene ligger kort fra det endelige målet og det er gode muligheter for kollektiv transport til og fra disse. Det er jo også gode nyheter til langtidsferierende, man forbruker mindre til oppvarming på en langtidsferie selv om spanske leiligheter er kalde når solen går ned. Vi kan jo gjøre som spanjolene, unngå å være for mye hjemme. Slå av varmen og vær sammen med venner! Klimakvoter er vel noe hver og en av oss bør tenke over, kjenner du noen som faktisk gjør dette privat?














Gjør oppholdet grønnere
1. Skru av lys og aircondition når du forlater rommet.
2. Spar på vannet. I Norge er vi bortskjemt med tilsynelatende ubegrensede mengder rennende vann, men slik er det ikke overalt. Mange steder kommer ferskvannet fra avsaltningsanlegg som krever store mengder energi – som oftest fra fossile kilder. Det betyr store klimagassutslipp, og ofte lokal forurensning. Avsaltningsanlegg kan også skade det lokale vannmiljøet.
3. Bruk håndklær og sengetøy like lenge som hjemme. Be eventuelt personalet om å ikke skifte det daglig.
4. Bruk kollektivtransport framfor å leie bil.
5. Ved å velge små, lokale pensjonater og hoteller, støtter du lokalbefolkningen i større grad enn om du tar inn på et skandinavisk “reisesenter”.
6. Du kan velge å bo på et hotell uten svømmebasseng. Eventuelt kan du forlange å få vite av reiseoperatørene hvor vannet i svømmebassenget kommer fra, og kreve garanti for at turismen ikke ødelegger for lokalbefolkningen.
7. Kjøp minst mulig søppel, bruk returordninger der de finnes, og ikke kast noe på gata eller i naturen.
8. Bruk solkrem, men velg en som inneholder minst mulig helse- og miljøfarlige stoffer. Se Grønn Hverdags nyeste solkremtest for tips om trygge valg.

Denne rekken burde kanskje henge på hvert eneste hotellrom og utleieleilighet. Akkurat vannet til bassengene er ikke det store problemet her i området, men klor i seg selv gir store problemer for ozonlaget. Et klorbasseng i Spania utsettes for mye UV stråling, noe som endrer klormolekylet og det dannes gasser som ligner KFK (gamle kjøleskap og spraybokser). I seg selv er ikke dette noe umiddelbart problem før denne gassen når stratosfæren. Der regenererer det farlige atomet seg og bryter ned ozonlaget, som øker UV strålingen og omdanner flere farlige gasser. Se etter et sted med saltvannsannlegg hvis du vil spare miljøet.

Aircondition er et særnorsk fenomen. Vi vil gjerne ha syv vintre og syv sommre samtidig, kan hende det er Espen Askeladds venner som har påvirket oss? Denne gangen vinner vi ikke prinsessa og halve kongeriket, men pådrar oss i stedet ubehagelige luftsveisproblemer samtidig som vi blir de reneste miljøkriminelle. Ellers, bruk tøy, sengetøy, håndklær lengre, både før man vasker det og før man kaster det! Hele ideen er imidlertid at du bør tenke, kom til Spania, nyt livet og bevar dette for kommende generasjoner.


Leave a Reply

Your email address will not be published.