Grilletid er ikke brennetid

Vi kjenner alle den herlige duften og venter spent på resultatet mens vi slikker oss om munnen! Det å være grillmester er noe som skikkelige mannfolk setter pris på. Går sikkert tilbake til urtiden hvor det var mannens jobb å gå ut og jakte for så å komme hjem til familien med et herlig stykke som ble stekt på bålet ved huleåpningen.

Tekst: K.J Hermanrud
Foto:Karin Eickel-Hermanrud

Nå, i likestilllingens tidsalder er nettop dette å ordne med barbequen en av mannens siste privilegier. Her føler han seg i sitt ess mens kone, barn, gjester, ugjester o.s.v. alle sitter med en liten drink og venter på det store øyeblikket. Og så er det bare å håpe at denne grillaftenen blir et minne for livet med flere kulinariske høydepunkter.

Trenger du leiebil? Garantert billigst

Enkelt og greit
Det virker så enkelt det hele, enten du bruker trekull eller gass. Bare å fyre opp og legge på et passende utvalg med kjøttstykker som etter noen minutter er ferdige til å spises. Servere med bakt potet, bakt på forhånd, og salat, laget på forhånd. HEINZ ketchup, HP Sauce og tyttebær til bestefar som kommer ifra Løten. Garantert suksess.

Her skal vi prøve å gi noen enkle råd. Dette som ser så enkelt ut kan nemlig ende opp som en mindre hyggelig aften. Har du noengang kjempet en blodig kamp med en seig entrecot? Eller spist en overkokt Chateau Briand. Eller gnagd på forkullede, nesten kremerte grillbein. Avstanden mellom hyggelig og uhyggelig kan være bare noen minutter. Slik er det! Ikke enkelt og greitt, men veldig moro.

GRILLTIPS
Det er ikke lenger den enerådende pater familias som står for barbeque-kvelden, for dette kan bli en hyggelig familiegreie hvor alle tar del og gjør sitt. Da blir det jo lettere for pappa hvis det går gæ´ernt for da får han ikke hele skylda!

Gass eller kull?
Tiden kan avgjøre dette. Gass tar kortere tid for å bli varm. Kull tar lengre tid og brenner gjerne først med flamme. Kull må få brenne ned og bli gråhvit før du legger på kjøttet/fisken. Viktig er det også at du lar kullet brenne til tennvesken har brent opp for den kan sette smak på det du griller.

Bruker du gassgrill bør denne ha lokk. Da har du bedre kontroll og kan grille slik at du beholder mer av saftigheten. Dette er en av de aller viktigste tingene når du griller. Å bruke sterk varme og raskt forsegle kjøttet med en skorpe slik at du beholder saften og fuktigheten inne i kjøttet. Snu mange ganger, men ikke bruk gaffel som du stikker inn i biffen!! Da går nemlig saften ut. Bruk en grillklype! For å få en rask skorpe på biffen er det raskere og lettere å bruke gass, men mange mener at trekullets røyk gir en egen, fin smak på grillmaten.

Grilltips fra de store mestre
1. Et rent arbeids-sted. Når du er ferdig med grillen så vask den så snart den er kald. Da er det lett å få reint og det sparer du mye tid på. Stålbørste og såpevann tar det hele. Du kan velge om du vil bruke to minutter på rengjøring av grillristen etter grilling, eller vente til neste gang og bruke 20 minutter! En ren og nypuset grill gir bedre mat når vi fyrer opp.

2. Ha tålmodig-het og godt utstyr.
Vent til grillen er skikkelig varm og så venter du ti minutter til. Blir de andre utålmodige, så gi dem litt fingermat og en drink. La deg ikke presse. En kullgrill skal brenne ned før du griller. Ingen flammer. Bruk briketter ikke vanlig trekull. Vanlig kull brenner for fort og ustabilt. Sats på kvalitet, det lønner seg. Bruk grillvotter.

3. Behandling av råvarene.
Ta ikke kjøttet/fisken rett ut av kjølen. De skal være litt lunkne. Dypfryste varer går ikke rett på grillen, men må tines først. Vil du ha en ekstra god smak og få kjøttert mørnet, kan du marinere det. Alle ekte Grillere lager sin egen marinade, men grunnstoffet er som regel rødvin og matolje. Hvor lenge skal kjøttet ligge i marinade? Ikke for lenge for da går det i oppløsning.

Bare en enkel hamburger.
Nei – en ekte grillet hamburger bringer denne klumpen med kjøttdeig opp på de store høyder! Den skal være tykk og stor. Deigen skal bestå av malt storfekjøtt, egg, litt øl pepper. Salt etterpå. Trykk en liten grop på oppsiden før grilling. Da eser ikke burger´n opp til en rund kule. Ikke klem på burgerne med stekespaden. Da blir de flate og tørre. Wochestersauce i burgern er en smaksak. Likeledes barbeque saus og Balsamico eddik. Ved å eksperimentere litt kan du komme opp med fantastiske burgere. Hva med et stykke moden gauda eller blåost inne i burger´n? The sky is the limit!

I Nordamerika ser man ikke ned på en god burger mens man her på berget helst må ha biff og kylling. Hamburger´n står mye lenger nedover på menyen.

Noe med McDonalds å gjøre?
Vi kom over Grillvettreglene fra Norsk Brannvernforening og deler dem gjerne med deg.:

1. Grillen skal stå trygt og stødig, og med god avstand til brennbart materiale.
2. Bruker du kullgrill: ha alltid en bøtte vann eller en hageslange i nærheten. Et brannslukningsaparat er heller ikke dumt.
3. Barn skal aldri være alene, eller leke i nærheten av en tent grill.
4. Bruk ikke flagrende eller løstsittende tøy under grilling.
5. Bruk tennbriketter eller små mengder tennvæske ved opptenning av kullgrill.
6. Bruk ikke tennvæske på varm grill.
7. Hold grillen under oppsyn så lenge den er varm.
8. Asken skal være kald før den tømmes på et sikkert sted.
9. For mye alkohol og grilling hører ikke sammen.
10.Ha alltid førstehjelpsutstyr for behandling av brannskader tilgjengelig.

Så er det bare å håpe at du ikke trenger hverken brannslange eller førstehjelputstyr, men at det blir en hyggelig grillfest. Velbekomme.


Denne artikkelen er tidligere publisert i magasinet Aktuelt Spania i 2011.

Leave a Reply

Your email address will not be published.