Gravid og norsk i Spania

Snakker man flytende spansk og blir gravid i Spania, og man i tillegg har alle nødvendige papirer i orden er det ikke noe problem å gå gravid her nede. Personlig har jeg hatt en veldig god erfaring og er svært så fornøyd med det spanske helsesystemet.

Tekst: KAROLINE HØLSTAD

Mitt første møte med helsevesenet som gravid, fikk jeg etter at jeg hadde fått en liten ”mistanke”. Da gikk jeg til apoteket og kjøpte en graviditetstest, ”test del embarazo” . Fordi det er jo det som er vanlig, å ta test først, ikke sant? Da den viste det jeg trodde den kom til å vise, bestilte jeg legetime. Da jeg kom til legen fikk jeg nesten litt kjeft for å ha kjøpt graviditetstest. ”Hvor mye kostet den deg?” spurte legen litt irritert. ”11,50”, svarte jeg litt forsiktig.

Trenger du leiebil Spania? Garantert billigst

Da fortalte hun meg ganske strengt at det ikke er nødvendig å kjøpe noen graviditetstest, det er bare bortkastet penger. Siden legesystemet her er gratis, så burde jeg benytte meg av det og heller komme til legen å ta en test for å spare de pengene. ”Tenk deg alt du kunne kjøpt for 11,50” sa hun, mens hun sendte meg til wc for å ta en ny test.
Etter konstantert gravididet, får du tildelt en ”Matrona”, jordmor. Hun følger graviditeten din fremover. Der har du ”cita”, avtale, hver 4. uke hvor hun veier deg, måler blodtrykk, puls etc og sjekker hjertelyden til fosteret. Jordmoren bestiller også andre nødvendige legetimer under graviditeten, som ”100” forskjellige blodprøver, ultralyder i massevis osv osv.

Jordmor gir deg en liten bok, ”Cartilla del Embarazo”, der fyller hun inn all nødvendig informasjon om deg, fosteret og graviditeten. Den må du alltid ta med deg til lege, ultralyd, svangerskapskurs etc. Det er også anbefalt, alltid å ha den i veska, i tilfelle noe skulle skje og du ender på sykehuset. Da har du all informasjon om dere begge to lett tilgjengelig. Cartilla del Embarazo blir lagt i en mappe som du bærer med deg, der ligger alle de “100” forskjellige papirene du får med deg fra blodprøver, ultralyd.. MYE å holde styr på!

Uansett hvor du skal, til jordmor, legen eller sykehuset, så er alle utrolige hjelpsomme og snille. Du treffer alltid glade mennesker der du må under graviditeten. De er i tillegg veldig effektive.
Når du er litt lengre på vei, rundt 30 uker eller mer, så får du tilbud om svangerskapskurs. Selv måtte jeg begynne i Callosa d` en sarria, fordi svangerskapskurset i La Nucia begynte for sent for meg. Jeg anbefaler på det sterkeste å gå på dette kurset, fordi vi faktisk er utlendinger her,og da er det greit å vite hvordan man skal gå fram, og hvordan fødsler blir gjort her i Spania.

I Callosa er de ikke like vant til oss ”Guiris” som nede i Benidormområdet. På svangerskapskurset går ca. 40% av alt på Valenciano, og hadde det ikke vært for meg, hadde alt vært på Valenciano. Men siden jeg ikke forstår, prøver de å snakke så mye ”Castellano” som mulig. Jeg syntes det er artig med dette rare språket som de snakker av og til når de glemmer seg. ”La Pancha”, og fl ere ord er nå på min liste over ord på fremmede språk! Men selvom mye forblir uforstått eller misforstått, lærer jeg fortsatt utrolig mye. Og som førstegangsfødende føler jeg meg allerede mye tryggere og klar for fødsel, etter bare 3 ganger.

Mellom uke 34 & 36 er du nødt til å reise til sykehuset på en onsdag kl 09:00. Da er det ”La Charla del Epidural”. Man burde uansett melde seg opp for det, selvom man ikke ønsker det når en føder. Skriver du ikke under disse papirene, så er det ingen mulighet for at du bli gitt epidural under fødselen. Jeg hørte om ei som ikke skrev seg opp, og som hadde en 48 timers fødsel, hvor hun ble NEKTET epidural, gjett om hun angret.

Nå er jeg 34 uker på vei og høygravid da begynner jeg å bli utålmodig. Etter mye informasjon fra leger, jordmor, svangerskapskurs og mennesker rundt meg begynner jeg å bli temmelig klar for fødsel. Termin er 19. oktober, og da blir det kanskje en ny artikkel for å fortelle om selve fødselsopplevelsen her nede i sør!


Denne artikkelen er tidligere publisert i magasinet Aktuelt Spania i 2011.
Leave a Reply

Your email address will not be published.