Gran Canaria – Albinokongeslange truer idyllen på nordmenns ferieparadis

Den spanske ferieøya Gran Canaria, som er et populært reisemål for solhungrige nordmenn, står overfor et uvanlig problem.

Tekst/foto: Ingunn Boge

Opprinnelig ble ormene brakt til Gran Canaria som husdyr for om lag 20 år siden. Ormene ble etter hvert enten satt fri eller stakk av. De formerer seg svært raskt og truer nå fugleliv, smågnagere og små kaniner på særlig den nordøstlige og nordvestlige delen av øya.

Det er få rovdyr i kanarisk natur, og det milde kystklimaet er ganske likt California, der slangene egentlig er hjemmehørende. De gunstige forholdene gjør at bestanden av albinoslangen har økt kraftig på øya.

Den rundt halvannen meter lange slangen skal ikke være farlig for mennesker og er ikke giftig.

Forskere er særlig bekymret for gigantøglen som kun lever på Gran Canaria. Ormen er veldig glad i akkurat den øglen, og er nå i ferd med å utrydde den.

Garantert Best Pris – Leiebil Gran Canaria

I løpet av de siste åtte årene har mer enn 2000 slanger blitt fanget, men biologen Ramón Gallo tror tusenvis fortsatt lever under bakken.

Det er satt i gang et prosjekt i Spania for å utrydde ormen. Prosjektet som ble satt i gang i 2011 har kostet rundt åtte millioner kroner og inkluderer opptrening av hunder og hauker for å hjelpe å fange slangene. Målet er å halvere slangepopulasjonen på øya.

Æsj sier jeg. Har vært på Gran Canaria flere ganger, og har ikke engang visst om dette. Og jeg som hater slanger!

Leave a Reply

Your email address will not be published.