Gonorré snart uten kur

Uten nye fungerende antibiotika blir det snart umulig å behandle kjønnssykdommen gonorré. I Japan, Frankrike og Spania har det vært flere tilfeller av smitte, der gonorrébakteriene er så resistente at pasientene ikke kan kureres med vanlig antibiotika.

Tekst: Bente Puig

Eksperter mener at gonorré i løpet av ti år kan være en infeksjon som ikke går an å behandle. Bakterien anpasser seg nemlig slik at den blir helt resistent mot all type antibiotika. «Vi vet at det tar 10 til 20 år før en ny antibiotikaresistens får internasjonal spredning, og da står vi fremfor et stort globalt folkehelseproblem med kraftig spredning av gonorré», sier Magnus Unemo, mikrobiolog på Universitetssykehuset i Örebro, som er WHOs (verdens helseorganisasjon) internasjonale base i kampen mot gonorré og andre seksuelt overførbare sykdommer.

Leiebil Spania – Garantert billigst

Gonorré kan gi alvorlige helselidelser i form av sterilitet og kroniske buksmerter. Kommer bakteriene ut i blodbanene,
er det forhøyet risiko for blodforgiftning og betennelse i bekkenbunnen hos kvinner. I 2008 ble det bare i Europa
avslørt 3,4 millioner tilfeller av gonorrésmitte. WHO ser alvorlig på situasjonen, og anbefaler behandling med to ulike typer antibiotika. I fattige land i verden har økningen av gonorré vært hele 70% siden 1999, fra 62 millioner til dagens 106 millioner. Otto Cars, professor i infeksjonssykdommer og sjef for det internasjonale nettverket ReAct (Action on Antibiotic Resistance) advarer mot overforbruk av antibiotika, spesielt siden det ikke finnes noen forskning for å utvikle nye antibiotika. “Det er mye mulig at vi nå er inne i en postantibiotisk tid der vi må anpasse oss til hvordan ting var for 100 år siden», sier han.

I Asia, Afrika og Latinamerika dør flere hundre tusen barn av blodforgiftning da den tillgjengelige antibiotikaen ikke lenger biter på infeksjonene. Preparat som fungerar finnes ikke i landet eller koster for mye. Selv i USA og Europa dør mennesker hvert år som følge av resistente bakterier. Mørketallet er stort, men i EUs 27 medlemsland skjer 25 000 dødsfall som følge av infeksjoner hvert år. Det er i størst grad barn som dør av blodforgiftning og sårinfeksjoner i forbindelse med operasjoner som fører til livstruende tilstander.

“Uten antibiotika kommer helsevesenet til å klappe sammen dersom vi ikke endrer innstilling til antibiotikaen», sier Otto Cars som mener at den eneste redningen er å behandle med flere antibiotika samtidig og med høyere doser. “Men det er ingen varig fremtidsløsning, det vil snarere påskynde antibiotikaresistensen. Legemiddelbransjen kommer ikke til å satse på utviklingen av et nytt antibiotika som det kommer til å selges lite av. Det offentlige må samarbeide med det private, og jobbe politisk bredt ettersom det både handler om bistand og helsepleie. Etter 20 år med feiling, er det nå hastverk. Man er nå mer opplyst enn tidligere, men det finnes dessverre kun ett forskningsprosjekt på området. Prosjektet er foreløpig i den tidlige kliniske fasen. Først om 5-10 år vet vi om det fungerer. Misslykkes det, finnes ingen kur», sier Otto Cars.
One thought on “Gonorré snart uten kur

  • May 11, 2013 at 10:50 am
    Permalink

    No bynne det og bli så lenge siden, att en misunner dem såm har gonorre, dem har no fådt seg noe , må le selv.

Leave a Reply

Your email address will not be published.