Golf – Ryder cup og AESGOLF

Husker desember nummeret med referatet fra den internasjonale konkurransen mellom International Golf Albir og Club de Golf Don Cayo, hvor Don Cayo knuste Albir? Vel, det hadde tydelig Albir tenkt å gjøre noe med, så denne gang utfordret de Club de Golf ”Peer Gynt” til en tilsvarende turnering. For ikke å sette alle på pinebenken, så kan det nevnes at de hadde en viss suksess denne gangen ved at de slo ”Peer Gynt” med sifrene 7 – 4. Én match endte uavgjort.

Tekst Guillem

Albir’s lag var en blanding av spanske spillere med 3-4 norske og en hollandsk spiller. ”Peer Gynt” var som vanlig besatt med bare norske spillere. Til å dele ut pokalen til vinnerlaget på en søndag ettermiddag, dukket kommunalråden for sport fra Alfaz del Pi opp. Kan dét ha noe å gjøre med at det snart er kommunevalg, mon tro? Det bor jo mange norske i Alfaz del Pi.

Trenger du leiebil? Garantert billigst

Kan menn spille fra rødt utslagssted?
La det være sagt med én gang. Man kan spille fra hvor man vil, det er dét som er litt av poenget med slopesystemet. Som mann (alder uten betydning) kan man den ene dagen spille fra rødt og dagen etter fra gult. MEN, spiller man en turnering, skal det stå i turneringsbestemmelsene fra hvilket utslagssted man skal spille. Det er slopetabellen som gjelder”. Vi iler til med å si at det selvfølgelig er slopetabellen (fra rødt) for menn det er snakk om. Det er heller ikke slik at har man begynt å spille fra rødt, så må man fortsette resten av sesongen/året. Det er som vanlig vår venn forbundsdommeren (sågar internasjonal) i Norges Golf Forbund som har gitt oss dette innspillet. Vi takker; og så vet vi litt mer.

Hvorfor er ikke flere norske med i AESGOLF?
AESGOLF står for Asociación Española de Seniors de Golf, og er som navnet sier, en organisasjon for seniorgolfere. Altså de over 55 år. Damer så vel som herrer. Her i Valenciaregionen spiller de sine turneringer i 2011 på 13 baner og 163 baner totalt i Spania inklusive Kanariøyene og Balearene. Er man medlem, er det bare å melde seg på en eller annen turnering et eller annet sted man måtte ønske.

Turneringene foregår i hele året. En formidabel måte å komme rundt i Spania på, og ikke minst møte likesinnede. Og så er green- fee og turneringsavgiftene som regel meget rimelige. Ikke uvanlig å betale mellom 20 og 30 euro. Og da er ofte et måltid inkludert. Eneste aber er at ikke alle turneringene har både dame og herreklasse. Men, for eksempel oppe i Galicia, nærmere bestemt la Toja, har man en 5 dagers turnering hvert år i juli, fordelt på to dager for damene og tre dager for herrene. Damene først, slik at reiser for eksempel fl ere par, har herrene først, og deretter damene noen fi ne sightseeing- og handle dager.

Ønsker man å spille i samme turnering, kan vi anbefale Navarra siste uke i august. Da spilles det på 3 forskjellige baner, og man bor selvfølgelig i Pamplona, hvor vi på det varmeste kan anbefale Hotell Europa midt i sentrum ved Plaza de Castillo. En aften på en av uterestaurantene der, er en opplevelse i seg selv hvor man kan sitte og høre den typiske lokale musikken og se mennesker i alle aldre danse ute på plassen. Selve hotellet som ligger vis á vis tyrefekterarenaen overseende den gaten man ser okseløpet (San Fermin) fra hvert år, er et enkelt 3 stjernes, men de har en restaurant med stjerne i Michelin guiden.

Våre venner Manolo og Guillermo har bodd og spist på dette hotellet ved flere anledninger når de har deltatt i den turneringsuken der oppe. Skal vi være ærlige, så begynner vi faktisk å bli litt lei av skrytet til Guillermo når han forteller om disse golfturene til Navarra og Pamplona. På den annen side kjenner vi ikke så mange som har spilt på 40 baner rundt i Spania heller, så noen baner er det faktisk litt gøy å høre om likevel. Nevnes må også at en av de store spillerne på Seniorturen, faktisk er norsk og heter Bjørn Rønning.

Spansk mester
I følge Guillermo som har møtt Bjørn Rønning ved flere store turneringer rundt omkring i Spania, så vant Bjørn en stor seier på Villaitana siste år, og vi sakser gladelig fra hjemmesidene til RFEG (Real Federación Española de Golf):
”Den norske spilleren Bjørn Rønning tok en topplassering for annen gang i sin karriere, med tittelen Campeon Internacional de España Senior Individual Masculino. Denne gangen gikk turneringen på Villaitana (Alicante), og den norske golferen utmerket seg med å slå spanske Miguel Preysler, som hadde håpet på å sin fjerde tittel, med ett slag. Han la også Gustavo Larrazabal bak seg på premielisten.

Bjørn Rønning avsluttet sin beste runde på 69 slag (3 under par). Med denne seieren, har Bjørn Rønning fortsatt sin kjærlighetsaffære med Spania, som går tilbake til 2002. Den gang vant han sin første internasjonale Senior menn Singles i Spania. Han har også to seiere i double i 2003 og 2006 sammen med Javier Trenor. De som har fulgt litt med i spansk golf vet at det er ikke smågutter vi snakker om i spansk golf historie”. Brutto 69 på Villaitana lar seg høre. Hurra for norske Bjørn Rønning!

Denne artikkelen er tidligere publisert i magasinet Aktuelt Spania i 2011.


Leave a Reply

Your email address will not be published.