Golf med Guillem

Raken i bunkeren eller i gresset?
Royal & Ancient anbefaler å la raken ligge i gresset utenfor bunkeren. Men, hvis en ball som er i ferd med å rulle inn i bunkeren stopper mot raken, kan man holde på ballen og fjerner raken uten noen form for straff, hvilket for de fleste innebærer et lettere neste slag enn om ballen hadde havnet i bunkeren. Altså får man utilsiktet hjelp. På den annen siden, ligger raken i bunkeren og man for eksempel løfter den opp med kølla som mange gjør sånn litt nonsjalant, og så vidt berører sanden med den samme, da får man ett straffeslag. Så for å si det med Guillermo: ”det er kanskje ikke så dumt å følge Royal & Ancient’s anbefaling likevel”.

Tekst: Guillem

Golfbanene på Costa Blanca tjener ikke penger!
Det påstås fra kvalifisert hold at i de senere årene er det knapt noen bane her på kysten som har tjent penger. Det er underskudd i driftsregnskapene over en lav sko. Spørsmålet er bare hvor stor gjelden er for den enkelte bane, og om det lønner seg å drive videre, eller om det kan lønne seg å stenge banen og kanskje åpne igjen om 5-6 år. Når kostnadene for de ansatte beløper seg til 30 % av driftskostnadene, da skal det ikke store regnekunnskapene til for å se hva som skal til når inntektene de siste årene har sunket jevnt og trutt. Det er til og med bygget baner her på kysten de siste årene som ikke har blitt åpnet i det hele tatt. Det sier mye om situasjonen. Så hva gjør en stakkar som skal vurdere medlemskap her og der? Tja, medlemskap er jo en personlig sak og gjelder stort sett ens egen økonomi, så der står man. Det er ingen andre å skylde på.

Trenger du leiebil? Garantert billigst

En dyster situasjon? Ja, men ikke uventet. Det som tilsynelatende så ut som en økning i pågangen på banene i området, var ikke stort annet enn ukontrollerte svingninger i markedet. Som for eksempel når flere grupper med islendinger(!) gjorde sine inntog på forsommeren i 2010.

Med det den internasjonale presse har foret oss med om den økonomiske situasjonen på Island, så kan pågangen av golfspillere derfra for eksempel, neppe ha vært resultatet av en beregnet markedsstrategi. Prissetting med ditto markedsstrategier er tydeligvis heller ikke banenes sterke sider. Og takk for det, kan vi golfere (kanskje) si.
Konkursen rundt Villaitana Wellness, Golf and Business Resort

Vi lovet å komme tilbake til det som har skjedd rundt banene på Villaitana. Når vi bruker litt tid på dette, er det kun fordi dette er det eneste større anlegget i området. Noen detaljer har vært vanskelig å få tilgang på, så vi skal bare ta for oss noen fakta. Det familieselskapet som drifter hele anlegget med hoteller og baner, er det samme som har gjort det siden starten med Real de Faula som det het til å begynne med. Da daværende innleide driftselskap av banene, Aymerích Golf, og de som driftet hotellene, ikke ville mer, skiftet eierne navn på banen fra Real de Faula til Villaitana; og en annen gren av familien som eier driftsselskapet, skulle kjøre det hele videre. Selve grunnen anlegget ligger på, eies av et ”konsortium” bestående av selskapene rundt Terra Mítica, Comunidad Valenciana, Benidorm kommune, noen banker og fi nansinstitusjoner; og er leaset av driftselskapet for 75 år, hvorav 67 år gjenstår.

Vi vet fra lokalavisene tidligere i 2010 at turistattraksjonene som Mundo Mar og alle de andre, har slått seg sammen med Benidorm kommune om felles markedsføring av hva hele området har å tilby. Inklusive golfbanene på Villaitana. I det ligger vel også at noen konkurs hos noen av de underholdninger Benidorm har å tilby, antagelig passer veldig dårlig.

Visste du forresten at det også er en egen golfklubb der, med navnet Villaitana Club de Golf, med lisensnummeret LV16? Og videre at vår venn Manolo er klubbens talsperson utad og representant i Federación de Golf de la Comunidad Valenciana? Ikke? Ja, der kan du se. For interesserte er det bare å ta kontakt med banen.

Xeresa Golf som driftselskapet for Vilaitana Wellness, Golf and Business Resort heter, ble slått konkurs i midten av november 2010, og satt under administrasjon av Banco Santander som er den største banken i eurosonen; så vel som en av verdens største. (Samtidig som mange er bekymret for denne bankens store lån til byggemarkedet med ditto usolgt boligmasse, så forventer markedet en oppgang på ca. 35 % på denne bankens aksjer i tiden som kommer). I lokalavisene kan man lese at ferdigstillelsen av anlegget kostet opp mot 150 millioner euro, og at familien Cremades som eier Xeresa Golf, finansierte 95 % av dette. Da blir regnestykket ikke spesielt vanskelig i et synkende marked. Når man videre ser hvordan hotellene er bygget med ditto lite rasjonelle vedlikeholdsmuligheter, så ligger det kanskje i kortene at her vil det bli leiligheter om en stund. Vel, som så mange ganger tidligere i et kynisk marked, opplever man at en ”nødvendig” konkurs antagelig redder det hele. Huff nei, la oss snakke om noe hyggeligere.

Så hvorfor ikke dra på Golf Cruise?
På Internett fant vi flere cruise med innlagte golfbesøk langs ruten. Dette så interessant ut, derfor logget vi oss på og fant et som kunne passe. Riktig nok gikk cruiset fra Dover via Portugal og inn i Middelhavet og snudde på Mallorca. Men, hvorfor ikke? Vel, da vi kikket litt nærmere og oppdaget at en av banene som skulle besøkes var Alicante Golf, da sa vi stopp. Det ville være for dumt å skulle fortelle venner og kjente at man hadde vært på golfcruise fra Dover for å spille golf på en bane som ligger en 45 minutters biltur fra der man bor. Men, det er andre turer som absolutt tiltalte oss. Så følg med, for vi kommer tilbake med et fyldig referat ved et senere tilfelle fra et slikt cruise hvor man altså går i land og spiller på forskjellige baner.

Kan til slutt ta med den gang Guillermo var på et cruise innover i Middelhavet for noen år siden hvor man ombord hadde en 9-hulls par 31 putting bane på akterdekket; og han forteller at der befant han seg hver bidige ettermiddag. Stort sett lå hans resultater mellom 21 og 25 slag, så det var med stor forventning han så frem til turneringen på cruiset’s siste dag. Og hvordan det gikk? Guillermos kone som ikke hadde spilt på hele turen, vant på 28 slag, med Guillermo på andreplass med 29 slag. Sånn kan golf være.

Denne artikkelen er tidligere publisert i magasinet Aktuelt Spania i 2010.


Leave a Reply

Your email address will not be published.