Golf – Klasseinndelinger og mistforståelser

En golfsving er ofte ”kroppsdeler som – uten noen form for rekkefølge – beveger seg tilsynelatende ukontrollert” Don Cayo – hvor det stadig skjer noe.

I serien av interessante personer man møter eller kan støte på i Club de Golf Don Cayo, vil vi denne gang skjele litt til den norske kunstneren Hans-Petter Fjugstad med adresse i Altea som hadde en serie bilder utstilt i restauranten der nå før jul. Fjugstad som tidligere var kjent som filmregissør, har de senere årene konsentrert seg om skulptur og malerkunst. Spennende bilder var det i hvert fall. Det bildet vi selv falt pladask for, var dette blå bildet.

Trenger du leiebil? Garantert billigst

Klasseinndelinger og misforståelser
I følge golfreglene skal man når det er færre enn 6 i en klasse, slå klassene same slik vi har oppfattet det. Har det så noen betydning? Eller spurt på en annen måte, hvorfor har man klasser? Det må her skilles mellom kategorier hvorav det er fem i henhold til golfreglene, og klasseinndelinger i den enkelt klubb. Når klubber har klasseinndelinger, så er det ofte fordi man for eksempel spiller forskjellige former i de respektive klasser. Klasse A kan i en gitt turnering spille slag, mens klasse B spiller Stableford. Dette som oftest for å spare tid. Spiller man samme form, spiller klasseinndeling egentlig ingen rolle. Det er jo derfor man har handicap systemer og slopede baner for at forskjellene skal utjevnes.

Eller for å si det med han om mente at handicap systemer egentlig bare er noe tull, og som da de andre sa at ”men da kan jo du aldri vinne”, svarte med at ”selvfølgelig kan jeg ikke det, for jeg er ikke bedre”. Det hører med at hverken R & A eller USGA anerkjenner handicap systemer. Så da så.

European Golf Association (EGA) med endringer i hcp systemet
I motsetning til R & A og USGA, anerkjenner altså EGA slik systemer og er de som styrer disse i Europa. Og som et a pro pos til foranstående avsnitt, så har EGA kommet med endringer. Det er her snakk om spill over 9 hull. Dette fordi pågang og derigjennom tiden det tar å spille 18 hull har gjort at EGA nå har laget reglene for opp og nedskrivninger også til å gjelde spill over 9 hull. Det at en runde tar lang tid, er en av grunnene folk oppgir for ikke å spille golf. Disse reglene ble gjeldende rundt 16. januar 2012.

Dette gjelder ikke alle kategoriene, men kategoriene 3 til 6 og alle nivåer fra juniorspiller og til seniorspillere. Gjelder videre kun for spill fra gult og rødt utslagssted. De som ønsker ytterligere informasjon kan sikkert få slik ved henvende seg til sin klubb her i området og vise til rundskriv 79/2011 fra RFEG (det spanske golfforbundet). I det rundskrivet står også de gjeldende tabellene.

Mer Padel tennis
Vi skrev i oktobernummeret sist år om det flotte Padel tennis anlegget i tillegg til golfbanene på Villaitana Welness, Golf and Business Resort ved Terra Mítica, og kan bare få meddele at dette virkelig nå griper om seg. Det interessante er at disse banene bygges i tilknytning eksisterende golfbaner. Den siste utvidelsen av Padel tennis baner er på anlegget til Club de Golf Escorpión ved Valencia. De har også i tillegg til sin golfskole for barn og unge, startet en tilsvarende skole når det gjelder Padel tennis.

Mer ungdomsgreier
Litt på siden, men like fullt interessant er alle de spanske ungdommene man etter hvert møter på fjellturer i området. Ikke minst om sommeren hvor de overnatter ute der oppe i fjellene. Stadig om sommeren støter vi på ungdommer som har overnattet og som tar seg en morgendukkert i kulpen rett bortenfor Fortet i Sierra Bernia. Ikke bare ungdommer, men barnefamilier også. Et yrende friluftsliv om sommeren, for her trengs ikke mye planlegging med tanke på været. Men så er det jo også derfor vi bor her.

Golfskoler i regi av Communidad Valenciana
Nå har Communidad Valenciana lansert en serie golfskoler helt i tråd med president Andrés Torrubias i Federación de Golf de Communidad Valenciana (FGCV) sin oppfordring og beskrivelse om at golf ikke bare er lek og sport, men også en mulighet til å forme menneskene i deres vaner og holdninger. Man tar i første rekke sikte på barn og unge fra 4 til 16 år. Her er det ikke bare snakk om en introduksjon til golf, men de skal få delta i konkurranser på flere trinn etter hvert som de utvikler seg. Elevene får også utlevert en ”notebook” slik at de kan holde styr på og følge sin egen utvikling. Forbundet i Valencia har mer enn 2.000 barn og unge medlemmer, men har til nå ikke hatt oversikt over disses golf data.

Den første skolen i vår provins, Alicante, blir på El Plantio, men man tar sikte på tilsvarende tilbud på samtlige baner i Valencia. Spesielt hyggelig er det at det er den presidentkandidaten de fleste medlemmene av golfklubbene i området stemte på, inklusive vår egen delegerte Guillermo, som nå har tatt dette initiativet. Og vedkommende som står for den praktiske oppfølgingen av det hele, er vår venn Juan Pintor i Club de Golf Benidorm som er teknisk delegert i FGCV.

Golf for alle – ut i gater og på torg
Må innrømme at vi smilte litt i skjegget da presidentkandidaten Andrés Torrubias fortalte at han ville bredde golfsporten i Communidad Valencia, men jammen har han i hvert fall gjort noe i den retningen. Ikke bare som nevnt ovenfor, men også ved å lage interessante innslag ute i selve gatene i Alicante by. Bildet viser fra en tilstelning utenfor Ayuntamiento’en hvor mer enn 1.000 personer fikk boltre og prøve seg på 600 kvm. Det var putting og det var nett i flere størrelser for driving så vel som kurver for pitching. Mottoet for tiltaket var ”Golfen ut i gatene”.

Og så var det befriende nå sist år da FGCV kom med eget tidsskrift som viser oss at golf ikke bare er for pensjonister slik man kan få inntrykk av når man spiller i vårt område. Det var rett og slett, om ikke befriende, så i hvert fall oppmuntrende. Ikke dette om pensjonister, men at den nye presidenten i FGCV faktisk prøver å gjøre det han lovet før valget. For å sette det i litt perspektiv, så er Kongedømmet Valencia er forresten på størrelse med Norge hva antall innbyggere anbelanger.

Denne artikkelen er tidligere publisert i magasinet Aktuelt Spania i 2012.


Leave a Reply

Your email address will not be published.