Gojibær – det eneste proteinrike bæret som finnes!
Melissa Thelwall Bjargo driver Helsekosten Albir. Hun er å finne på bloggen www.melissaspania. no for sunne oppskrifter og annet helsestoff.
Goji bær, også kjent som wolfberries, stammer fra Asia og Sørøst-Europa. De har vært brukt i kinesisk mat i tusenvis av år i form av te, kraft, og velsmakende retter. Bæret vokser på lave busker og soltørkes før de pakkes. Finner du helt rå og økologiske gojibær vil du også kanskje synes at prisen kan virke litt høy. De billige gojibærene er ofte tilsatt både sukker og fargestoff. De er garantert sprøytet og da vil effekten være det motsatte av sunn. Så ikke la deg lure.
Trenger du leiebil? Garantert billigst
Gojibærene har en smak av syrlig og sødme på en gang og fordelene er mange ved disse skjønne, små, røde bærene. De går under betegnelsen supermat da de er propfulle med næringstoffer. Utenom et høyt nivå av antioksidanter er gojibær dessuten den eneste bærtypen som også inneholder proteiner og essensielle fettsyrer. De er også en god kilde til vitaminer som A, B2, B5, C og E. Og sist men ikke minst har de en lav glykemisk indeks som gir en lang jevn energi uten store blodsukkersvinginger.
Gojibær kan fint brukes i matlaging. For eksempel kan de tilsettes i supper, salater, stekte grønnsaker eller blende med andre tørkede bær og nøtter for å lage kaker og myslibarer.
Jeg lager ofte syltetøy av gojibær som vi bruker på vafler, pannekaker eller gode oster. Da bør du først bløtlegge gojibærene litt til de blir helt myke. Ikke kast vannet de har ligget i, for dette kan brukes til for eks hjemmelaget fruktis eller i en smoothie.
Her er oppskrift på et syltetøy som bør prøves:
Goji og bringebærsyltetøy
1 kopp bløtlagte gojibær
1 kopp frosne bringebær (bør tines litt)
2-3 ss agavesirup
2 ss psyllium husk (også kalt fiberhusk/ loppefrøskall)
Blend alt sammen med en stavmikser, tilsett gjerne noen dråper nypresset sitron og evt mer søtning om du er en søtmums. La det stå i noen minutter så det får tykne seg litt. Dette syltetøyet er lavkarbo, og inneholder godt med antioksidanter!
Ellers kan de erstatte rosinen i stort sett alle retter. Så det er bare å bruke kreativiteten!
Følg meg på bloggen min: www.melissaspania.no for flere oppskrifter, tips og helserelaterte temaer.
God sommer, hilsen Melissa
Denne artikkelen er tidligere publisert av magasinet Aktuelt Spania i 2012.