Godteri og sjokolade eller bank?

Halloween i høst vil nok merke krisen i Spania og det blir sikkert mindre feiring enn før.

Tekst: K.J.Hermanrud
Foto: Karin Eickel Hermanrud

I de siste åra har denne festen mistet mye av sitt egentlige innhold og er blitt et grotesk, uthulet marketing spill med plastikk hodeskaller, ferdiglagde plastikk gresskar med stygge øyne og bloddryppende plastikkmasker. Alt dette kan nå du kjøpe på supern og deretter kle deg ut i”ekte” Halloweendrakt som heks eller trollmann. Når du ikke lager noe selv, men bare går og kjøper det, ja, så mister det mye av gleden! Og innholdet som er flere hundre år gammelt, fra Ny England i Nordamerika, det er blitt helt borte.

Men i Spania med 50% arbeidsledighet blant de unge, med tusenvis av demonstranter i ville gateslag i Madrid utenfor regjerings bygningen og med delstaten Catalunia som vil ha selvstyre; – med alle disse tegn på uro og skikkelig fattigdom over hele landet har vel de fleste spanierne andre ting å tenke på i år enn å feire Halloween.

Tøffere enn toget! Avisen International Herald Tribune, 26. september har en stor artikkel fra Madrid som forteller om tusenvis av vanlige folk, uten jobb, som lever av det de finner i søplekassene: Sitat, forkortet: Blakk i Spania: – neste måltid kommer fra Søplekassa. En ung velkledd dame står utenfor en frukt og grønnsaksforretning, etter stengetid i Madrid, og roter gjennom kassene. Kvinnen er 33 år og hadde fast jobb på postkontoret. Men så ble det innskrenkninger og hun ble sagt opp. Arb.led.trygda hadde nå stoppet og som hun sier:” Når du ikke har nok å leve av, – dette er alternativet!”

Kvinnen bor ulovlig sammen med noen venner i en bygning som ennå har vann og strøm. De er tre og har til sammen 500 Euro i måneden. Så hver kveld må hun ta seg en runde når det er blitt mørkt og stille En runde rundt i søplekassene for å finne mat. Denne måten å overleve på blir nå mer og mer vanlig i Spania. Med over halvparten av all unge uten jobb og med flere og flere familier uten noen med jobb så tvinges folk til å ta seg til rette og finne noe å spise over alt. Hjelpeorganisasjonen Caritas forteller at de i 2010 skaffet mat til én million spaniere, dobbelt så mange som i 2007. Sitat slutt.

Trick or Treat?
Var ropet som de glade gjøglerne, heksene og trollmennene ropte når den dundret på døra di på Halloweenkvelden den 31. Oktober. Da hadde du, som du ser nedenfor, – to muligheter! Dette ropet var selve ånden i feiringen av Halloween. Her i Europa er denne ånden blitt borte, men den passer veldig godt til den sørgelige avissbiten du leste ovenfor.

For slagordet Trick or Treat kunne stå som valgspråk for den sittende Partido Popular regjeringen til Mariano Rajoy; – en regjering som får skikkelig på pukkelen for tida: Trick or Treat, som kommer fra Nordamerika, betyr ganske enkelt at hvis du ikke gir oss godteri, sjokolade, frukt eller kake! Med andre ord: hvis du ikke oppfyller våre ønsker på tom mage så blir vi skuffet og sure og da kommer i steden stygge tricks inn i bildet: Vi hekter av porten din, maler slagord på muren, kliner grønnsåpe på trappa eller binder fast utgangsdøra. Vi er sure fordi du har skuffet oss. Og da kan allting skje!

Rajoy bygget opp store forventninger i desember og på disse vant han valget overlegent over Zapateros arbeiderparti. Dette var treat, – alt skulle bli så bra og alle skulle få det fint. Veldig vagt, – ingenting konkret. Ikke noe skikkelig program.

Og han har ikke innfridd løftene og nå er det trick time med skittkasting og det som verre er.
Og det er ikke bare Rajoy som har lurt sine velgere. Missnøyen er stor over hele Søreuropa. I mange år har de fått oppleve treat- tid, – nye veier, lav pensjonsalder, ekstra goder til venner og kjente, easy money fra Bryssel. Sjokolade og sukkertøy til en stor del av befolkningen.

Men nå er det nedkutting på trygd, pensjon, jobber, syketrygd og skolevesen. Ingen ønsker å gå ned i levestandard. Ingen ønsker å miste sitt gode liv. Trick or Treat. Som Mariano Rajoy kunne ha sagt

Så var den Halloweenen over. Ennå en gang har vi hatt Halloween, siste kvelden i oktober, her på Costa Blanca. Ennå en gang har vi hatt utkledte unger, med skremmende masker, banke på hos oss for så å vandre videre med en pose godteri. Ennå en gang har kommunen stilt sin hall til disposisjon og servert kaker og brus til hekser, hodeskallemenn, trollkarer og Drakulatyper pluss foreldrene deres. Ennå en gang er denne kvelden over og alle de underjordiske har gått hjem og lagt seg. Natti, Natti!!Denne artikkelen er tidligere publisert i Aktuelt Spania i 2012.

Leave a Reply

Your email address will not be published.