Godt skiføre i Spania

Det er vel ingen hemmelighet at de fleste av oss nordmenn som kommer til Spania, enten det er på ferie eller det er for å bo deler av året, gjør det for å stikke fra den lange norske vinteren. Vi er det som man etterhvert har begynt å kalle for, solflykninger. Vi flykter fra snø og frost til sol og sommer. Mange av oss tilbringer den spanske vinteren i Spania og reiser tilbake til Norge for å få med seg den norske sommeren. På den måten så får du altså, alt etter som hvor i Spania du bor, og hvor i Norge du bor, mer eller mindre samme type vær hele året igjennom.

Men som gode nordmenn som vi er så liker vi gjerne å stå på ski. Selv om vi altså ikke akkurat setter pris på å måtte måke fram bilen hver dag. Pluss at det å stå på ski, det kan vi faktisk også gjøre i Spania. Her finnes det opptil flere meget bra stasjoner for å gjøre nettopp det. Et par stykker finner du i Andalucia, fire-fem stykker i midt Spania, mens de fleste naturlig nok finnes i nord-Spania i fjellkjeden Pyreneene.

Ski-stasjoner i Sør-Spania

La oss starte lengst sør i Spania og stoppe ved de aller første ski-stasjonene som vi finner i Andalucia. De ligger i fjellkjeden Sierra Nevada i provinsene Almeria og Granada. Joda, glohete Granada er faktisk ganske kald om vinteren så kjøp ikke hus i Granada hvis du vil stikke unna kulden. Der kan nemlig temperaturen komme helt ned i 0 grader i vintermånedene desember, januar og februar.

Hvis du holder til i Valencia området, så er det disse to stasjonene som er geografisk nærmest. Den første er altså Puerto de la Ragua i Bayárcal i Almeria og den andre er Sierra Nevada i Monachil, Granada. Det er begge utmerkede ski-stasjoner, med mange fine løyper og alternativer. Dog hvis du foretrekker å langrenn så bør du velge Puerto de la Ragua og hvis du heller vil ha mer fart og spenning og større løyper så passer sikkert Sierra Nevada bedre. Sierra Nevada blir av mange regnet for en av de bedre spanske ski-stasjonene og den med den høyeste beliggenheten med sine 3000 meter over havet. Dette er altså 2000 høyere enn de fleste andre ski-stasjoner i Europa og det gir en nesten perfekt snø-kvalitet.

Ski-stasjoner i midt-Spania

På vår tur nord-over mot de mange ski-stasjonene i nord-Spania så passerer vi La Rioja og der vil du finne en liten stasjon i San Lorenzo fjellet. Stasjonen heter Valdezcaray. Den har 26 løyper med ganske stor variasjon i høyde og lengde.

Ski-stasjoner i nord-Spania

I nord-Spania i området rundt fjellkjeden Pyrineene finner du mange flotte ski-stasjoner. Noen av dem ligger på den vestlige siden av fjellkjeden og langt de fleste ligger østlige delen av fjellkjeden. De største er kanskje Baqueira-Beret i Lleida med sine nesten 2000 hektar dedikert til å nyte denne vintersporten. Baqueira-Beret er vel kanskje den beste og mest populære ski-stasjonen i landet, skjønt de mest drevne skiløperne påstår at de vanskeligste løypene er for enkle.På andre siden av fjellkjeden finner vi provinsen Huesca som også har flere meget bra ski-stasjoner. De fremste er kanskje Astún, Cerler og Panticosa.

After ski aktivitetene er for mange nesten like viktig som det å stå på ski, men det er ikke hver kveld man har overskudd til de helt store utskeielsene. Da er det greit å vite at de fleste ski-stasjonene har mobildekning og wifi slik at man etter en lang dag i løypene kan slange seg i sofaen å surfe på internett.

En ting du bør ha i mente, uansett hvilke spanske ski-stasjoner det er snakk om er at du kan ikke uten videre regne med at stasjonen er åpen, selv på vinteren. Før du legger av gårde med skiene dine, så sjekk med stasjonen om de har vintervær og snø nok til at stasjonen er åpen og at løypene er klare. Hvis ikke det er kaldt nok så nytter det nemlig ikke med snøkanoner.

Leave a Reply

Your email address will not be published.