Gode låser – hva er det?

Om du visste hvor lett det var å komme seg inn mange dører ville du sannsynligvis aldri forlatt huset ditt. 8 av 10 låser i Spania er enkle å komme seg inn uten å ha riktig nøkkel. Dette laerer vi av låsesmed Gunnar Kvarsvik. Han har lang erfaring som Mester i låser og vet hva han snakker om. Han vil gjerne dele noe av sin kunnskap med oss slik at flere av oss kan unngå å få uønskete gjester i huset.

Tekst og foto: TINE MERETE SANDBOE

Han har hørt mange historier i sitt arbeid som låsesmed på Costa Blanca. Tyvene er så høflige nå at de ofte låser igjen etter seg. En av de historiene som går igjen er at folk ber ham skifte lås fordi de tror noen andre må ha en nøkkel siden det stadig forsvinner ting fra leiligheten. Noen ganger er det nok faktisk det at andre har en nøkkel, men som låsesmeden sier så er låsene ofte så enkle å komme inn at de ikke behøver nøkkel. Med et vanlig nøkkelemne kan man ved å slipe på taggene, og banke på nøkkelen komme seg inn 8 av 10 låser i Spania.

Trenger du leiebil? Garantert billigst

En hovedregel bør være at når du flytter inn et sted så bør du uansett sette inn ny lås. Så må du ta stilling til hva slags låsesystem du ønsker, og hvor mye du er villig til å betale om du ønsker å vektlegge sikkerhet. Det er viktig å være klar over at de fleste nøklene kan kopieres. Noen firmaer som selger hus og leiligheter beholder selv kopi av alle nøkler. Noen gjør penger på å selge sett med nøkler til uvedkommende. Dersom du leier eller låner bort huset kan leietakerne lett lage egne kopier som igjen kan komme på avveie. Har du håndverkere som jobber for deg kan de ta kopier uten at du er klar over det. Det finnes registrerte nøkkelsystemer, vi kjenner også disse fra Norge, som til nå har vært vanskeligere å kopiere. De er registrert og man må fylle ut et skjema og levere om man ønsker flere kopier.

Nå finnes det etter hvert emner slik at også disse nøklene i stadig større grad er mulig for hvem som helst å ta kopier av. Her i Spania er det mange som opererer som håndverkere uten nødvendigvis å kunne så mye om det. Det er viktig å være nøye med hvem du velger både for at de gjør en god jobb, og for at de ikke selger kopi av dine nøkler til uvedkommende.

Låsesmeden Costa Blanca kan tilby sveitsiske masterkey systemer som det ikke er mulig for noen uvedkommende å kopiere. Ta kontakt med låsesmed for naermere informasjon eller sjekk www.laasesmedgunnarkvarsvik.com

Gode låse rutiner
Låsesmeden presiserer at det er svaert viktig å vektlegge gode låserutiner. Lås alltid porten og døren selv om du bare går en rask tur til naboen. Lås dører om du sitter på terrasse eller solariet på en annen etasje. La ikke ytterdøren stå ulåst om du ikke selv holder øye med den. Ikke legg vesker eller nøkler på stuebordet rett innenfor ytterdøren eller på andre iøynefallende steder. Mye kan du selv forebygge ved å vise dine omgivelser at du har god oversikt og gode rutiner.

Denne artikkelen er tidligere publisert i magasinet Aktuelt Spania utgave 18 i 2008.


Leave a Reply

Your email address will not be published.